Po „Perlas Energija“ skandalo R. Budbergytė rėžė: energetikos komisijoms vadovauja žmonės be patirties

Nepriklausomai elektros tiekėjai „Perlas Energija“ nutraukiant sutartis su maždaug 180 tūkst. jos klientų, padėtį aiškinosi Seimo Ekonomikos komitetas ir Energetikos bei darnios plėtros komisija.

Elektros rinkos liberalizavimo procesas Lietuvoje vyksta nesėkmingai.<br>V.Balkūno nuotr.
Elektros rinkos liberalizavimo procesas Lietuvoje vyksta nesėkmingai.<br>V.Balkūno nuotr.
R.Budbergytė.<br>T.Bauro nuotr.
R.Budbergytė.<br>T.Bauro nuotr.
G.Landsbergis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
G.Landsbergis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Elektros rinkos liberalizavimo procesas Lietuvoje vyksta nesėkmingai.<br>T.Bauro nuotr.
Elektros rinkos liberalizavimo procesas Lietuvoje vyksta nesėkmingai.<br>T.Bauro nuotr.
Elektros rinkos liberalizavimo procesas Lietuvoje vyksta nesėkmingai.<br>V.Balkūno nuotr.
Elektros rinkos liberalizavimo procesas Lietuvoje vyksta nesėkmingai.<br>V.Balkūno nuotr.
D.Kreivys.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
D.Kreivys.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
J.Neverovičius.<br>D.Umbraso nuotr.
J.Neverovičius.<br>D.Umbraso nuotr.
K.Starkevičius.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
K.Starkevičius.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
„Perlas Energija“.<br>T.Bauro nuotr.
„Perlas Energija“.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

Aug 17, 2022, 7:51 AM

Elektros rinkos liberalizavimo procesas Lietuvoje vyksta nesėkmingai, todėl trečiąjį jo etapą reikia atidėti, sako prezidento patarėjas ekonomikai ir socialinei politikai Vaidas Augustinavičius.

Tuo metu Lietuvos socialdemokratų partijos frakcijos narė, buvusi finansų ministrė Rasa Budbergytė „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Nauja diena“ ragino prisiimti atsakomybę už klaidas elektros rinkoje. Ji pavasarį bene labiausiai abejojo perėjimo procesu prie laisvosios elektros rinkos.

„Aiškėja, kad procesui buvo visiškai nepasiruošta. Konservatoriai išdidžiai skelbia, kaip viskas bus gerai, o realiai yra visiškai priešingai – šimtai tūkstančių žmonių gali būti apgauti sudaryti jiems nenaudingas sutartis“, – dar gegužės mėnesį sakė ji. Taip pat R.Budbergytė kalbėjo, kad Vyriausybė nepasiruošė procesui, tad buvusi gera idėja gali būti sukompromituota.

– Ar po pastarųjų įvykių galima teigti, kad gera idėja buvo sukompromituota? Ar dar įmanoma kažką ištaisyti?

– Situaciją galima ir reikia taisyti – tai darys ir Vyriausybė, ir Seimas. Apmaudu, kad šiandien 180 tūkst. žmonių yra neapibrėžtoje padėtyje, o niekas nenori už tai prisiimti atsakomybės. Kodėl taip atsitiko? Ar yra kaltų asmenų, o gal tai tik kažkokios sisteminės klaidos, kurias reikia taisyti keičiant įstatymus, stiprinant rinkos priežiūrą?

Situacija visiškai paleista iš rankų. Sudarę sutartis su „Perlas Energija“ vartotojai šiandien yra klaidinami tai vienų, tai kitų, nes aiškaus atsakymo, kaip elgtis tokioje situacijoje, nėra. Tik Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) neseniai pateikė siūlymus, ką daryti, kad galima pasirinkti vieną iš daugelio alternatyvų. Bet ne visi žmonės išmano, kuri alternatyva yra jiems tinkamiausia.

– Vieni valdžios pareigūnai sako, kad galbūt reikėtų atidėti trečiąjį etapą – apie tai kalba valdančiosios daugumos atstovai, pavyzdžiui, Seimo Ekonomikos komiteto pirmininkas Kazys Starkevičius.

Tuo metu Prezidentūros atstovai po susitikimo su VERT direktoriumi Renatu Pociumi sako, kad gal neverta stabdyti proceso ir atidėti trečiojo etapo. Gana prieštaringi signalai žmonėms?

– Yra neaiškumų tiek su visa pačia sistema, tiek su konkrečia „Perlas Energija“ situacija. Socialdemokratai jau yra registravę pasiūlymą Seime, kad tolesnį etapą, kuriame yra likę 300 tūkst. žmonių, reikėtų atidėti ne mažiau kaip metams, o gal net ir ilgesniam laikotarpiui.

Todėl nesutinku su prezidento patarėju Jaroslavu Neverovičiumi, kad tiems, kurie nepasirinks elektros tiekėjo, būtų taikomas priverstinis 25 proc. didesnis mokestis per garantinį laikotarpį.

Mes, opozicija, jau buvome registravę siūlymą, kad didesnis apmokestinimas turėtų būti panaikintas. Deja, valdantieji per pateikimo stadiją nepritarė tokiam siūlymui.

Tai yra labai blogai – esu įsitikinusi, kad rudenį, jeigu, vienaip ar kitaip, nebus nutarta atidėti liberalizavimo trečiąjį etapą, tikrai svarstysime šį klausimą ir, manau, Seimas ir Vyriausybė apsispręs, jog tas antkainis turėtų būti panaikintas.

Mokesčių mokėtojai neturi mokėti baudų. Žmonės ne iš blogos valios neapsisprendžia ir nepasirenka tiekėjo. Nemažai žmonių gauna mažas pajamas, turi menką kompiuterinį raštingumą.

– Apie tai jau kalba ir valdančiosios daugumos atstovai – į trečiąjį etapą patenka daug žmonių, kurie nežino, kaip užpildyti įvairias formas, negali prisiskambinti tiekėjams.

Bet juk apie tai, kad yra daug elektros vartotojų pensininkų, kurie neturi kompiuterinio raštingumo, jau buvo žinoma prieš pusę metų. Galų gale, pasirinkti elektros tiekėją buvo keblumų net turintiems kelis aukštuosius išsilavinimus žmonėms, tad visos grėsmės buvo žinomos. Bet kodėl jos pripažįstamos tik dabar?

– Tai, kas nutiko su „Perlas Energija“, tiesiog pabadė mums visiems akis. K.Starkevičius atvirai pasakė: siekdami didesnės konkurencijos, leidome į rinką ateiti kuo daugiau žaidėjų. Mums buvo nesvarbu, ar tas žaidėjas turi patirtį, pakankamą įstatinį kapitalą, ar yra apsidraudęs,turi pajėgumų vykdyti generaciją. Įsileidome norinčius pasipinigauti iš situacijos.

Tas mūsų nepamatuotas patiklumas atsigręžė prieš mus. Todėl šiandien, kai kalbama apie trečiąjį etapą, kuriame yra suvartojantys mažą kiekį elektros ir gaunantys mažas pajamas, visi išsigando, kad vėl gali kas nors panašaus atsitikti.

Iš tiesų yra tik trys rimti elektros tiekėjai – ir, deja, bet žmonės nežino, kurie iš tų šešių yra rimti, o kurie ne, nes nėra pakankamai informacijos, jei nenaršai internete, jei nežiūri, ką skelbia Lietuvos energetikos agentūra (LEA). Tikrai tik žmonės su keliais aukštaisiais ir rimtai besidomintys energetikos sektoriumi gali suprasti, kas yra rimti žaidėjai, o kas atėjo į rinką pasipinigauti.

– Bet ministerijoje ir jai pavaldžiose institucijose, kurios turi vykdyti rinkos priežiūrą, yra žmonių su keliais aukštaisiais išsilavinimais. Ar jie neturėjo atidžiau pasižiūrėti, pamodeliuoti galimas situacijas?

Kai kurie atsakingi asmenys net į tiesioginius klausimus, ar gali įvykti tokie dalykai, kaip kad įvyko su „Perlas Energija“, visada atsakydavo neigiamai – neva nuo tokių situacijų yra apsidrausta. Bet paaiškėjo, kad tai netiesa. Tad kas turi atsakyti už dabartinę situaciją?

– Reikia pradėti nuo Energetikos ministerijos. Energetikos ministras Dainius Kreivys pats nėra energetikas, neturi ekspertinės patirties energetikos srityje, bet, kaip patyręs politikas, gali užimti ministro pareigas.

Man atrodo, kad jo komanda yra silpna – politinio, asmeninio pasitikėjimo komanda, pradedant viceministrais, baigiant kitais patarėjais. Kalbu iš to, ką teko ne kartą matyti kalbant Seimo tribūnoje – mačiau tiek patį ministrą, tiek viceministrę.

Gal dabar reikėtų daryti taip, kaip daro ministras Gabrielius Landsbergis, kai pateko į panašią situaciją – stiprinti savo komandą, pasikviesti tikrai stiprius žmones?

Deja, bet reikia atsinaujinti ir Seimo Energetikos bei darnios plėtros komisijai, kuriai vadovauja politikas, kuris yra miškininkas ir neturi jokios patirties energetikos srityje. Kam steigiame tokias komisijas? Juk jos turėtų prižiūrėti, ką daro Vyriausybė, VERT.

– R.Pocius lankėsi pas prezidentą. Koks R.Pociaus vaidmuo? Ar jo atsistatydinimo pareiškimas dar neturėtų gulėti ant ministro stalo?

– Manau, kad jis tikrai veikė nepakankamai. Gal jam tarnybai trūksta įgaliojimų nesiimu vertinti, bet, kai tik prasidėjo pirmas, antras liberalizavimo etapai, VERT turėjo labai atidžiai stebėti, identifikuoti rizikas su tiekėjais.

Manau, kad reikėjo prižiūrėti tiekėjus panašiai taip, kaip Lietuvos bankas kad prižiūri komercinius bankus: dirba vertindami kiekvieną individualų atvejį. R.Pocius greičiausiai pristigo ir įgaliojimų, ir, kaip prezidentė Dalia Grybauskaitė kad yra pasakiusi „kinkadrebių valdžia“, taip ir man mūsų priežiūros institucijos atrodo panašios – ir be dantų, ir be įgaliojimų, ir be stiprios veiklos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.