S. Skvernelis: atsakomybę už „Perlas Energija“ griūtį turi prisiimti ir valstybės institucijos

Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ pirmininkas Saulius Skvernelis sako, kad „Perlas Energija“ sprendimas nutraukti veiklą darys neigiamą įtaką elektros rinkos liberalizavimui, o dalį atsakomybės už įmonės griūtį turėtų prisiimti ir valstybės institucijos.

S.Skvernelis.<br>M.Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
S.Skvernelis.<br>M.Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
S.Skvernelis mano, kad reikėtų stiprinti elektros tiekimo rinkos dalyvių priežiūrą.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
S.Skvernelis mano, kad reikėtų stiprinti elektros tiekimo rinkos dalyvių priežiūrą.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 19, 2022, 9:22 AM, atnaujinta Aug 19, 2022, 9:39 AM

Anot S. Skvernelio, jau antrojo liberalizavimo etapo metu, kuris baigėsi birželio pabaigoje, kilo didelių nesklandumų, iš atsakingų institucijų trūko aiškių patarimų ir komunikacijos. Dėl to, svarsto ekspremjeras, žinių elektros energetikos srityje neturintys gyventojai rinkosi mažiausią kainą siūlantį, tačiau nepatikimą tiekėją, kuris neįvertino savo pajėgumų dalyvauti rinkoje.

„Perlas Energija“ pervertino savo galimybes arba tiesiog dalyvaudama šiame procese galbūt galvoti turėti lengvas sąlygas, lengvą pelną, anksčiau ar vėliau tokios įmonės susiduria su sunkumais. Ir čia yra valstybės, priežiūros institucijų problema, kurios laiku nesužiūrėjo, nestebėjo, nors matė, kad jau nuo antrojo etapo yra pakankamos komplikuotos, nepalankios sąlygos“, – penktadienį „Žinių radijui“ sakė S. Skvernelis.

Šio tiekėjo atvejis, jo teigimu, pakirto vartotojų pasitikėjimą visu liberalizavimo procesu.

„Tikrai tai neprisidėjo prie supratimo ir stabilumo kalbant apie liberalizavimą ir tai tikrai tam tikra kompromitacija. Valstybė vaidmens savo irgi neatliko“, – mano S. Skvernelis.

Politiko nuomone, įstatymo pakeitimus nepriklausomų tiekėjų veiklai griežtinti žadanti Energetikos ministerija turėtų smarkiai pakelti reikalavimus į elektros tiekėjų rinką įžengti norinčioms įmonėms.

Anot jo, sąlygos turėtų būti tokios, kad į rinką ateitų tik tokie naujokai, kurie galėtų vartotojams užtikrinti stabiliais kainas ir elektros tiekimą net ir tada, kai „kainos iš tikrųjų tampa kosminės“.

„Einant į šią rinką reikalavimai įmonėms turėtų būti gerokai didesni, ne tik susiję su įstatiniu kapitalu. Vėlgi, turėtume galvoti ir apie kokį nors draudimo modelį ar kažkoks garantinius fondus, kad kilus tokiais situacijai, nenukentėtų žmonės ir valstybės sąskaita nereikėtų tų žmonių gelbėti“, – teigė S. Skvernelis.

„Ta kartelė rinkos dalyviams turėtų būti visiškai kitokia, gerokai aukščiau pakelta“, – mano parlamentaras.

ELTA primena, kad „Perlas Energija“ ketvirtadienį pranešė, kad stabdo veiklą, o elektrą klientams tieks iki rugpjūčio 31 d. Bendrovė informavo, jog naują tiekėją klientai turi pasirinkti iki rugpjūčio 28 d. ir veiks tol, kol išparduos turtą, išmokės kompensacijas klientams, atsiskaitys su kreditoriais ir partneriais. Bendrovės akcininkai negaus jokio „Perlas Energija“ turto ir uždarbio įmonę uždarius, rašoma bendrovės pranešime žiniasklaidai.

Anot įmonės vadovo Viliaus Juraičio tokį žingsnį lėmė prarastas klientų pasitikėjimas, kurių jau apie 20 tūkst. nutraukė sutartį, be to, toliau finansuoti tiekėjo veiklą atsisako jo kreditoriai.

Įmonės sprendimą palikti rinką ketvirtadienį pasmerkė ir energetikos ministras Dainius Kreivys, o Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos vadovas Renatas Pocius informavo apie rinkos reguliuotojo pradėtą tyrimą, siekiant išsiaiškinti, ar „Perlas Energija“ veiklą stabdo ir sutartis su vartotojais nusprendė keisti pagrįstai.

Rugpjūčio 5 d. „Perlas Energija“ pranešė, jog sparčiai augant elektros kainoms, nebegali vykdyti savo įsipareigojimų fiksuotą elektros tiekimo kainą pasirinkusiems klientams ir jiems pritaikys tiekimo planus kintama kaina, susieta su elektros kainomis biržoje.

Šį tiekėją iki šio sprendimo buvo pasirinkę apie 180 tūkst. buitinių vartotojų, o liepos pradžioje, pasibaigus antrajam elektros rinkos liberalizavimo etapui, „Perlas Energija“ buvo antras daugiausiai sutarčių su klientais sudaręs tiekėjas, turėjęs apie 15 proc. 1–5 tūkst. kWh elektros energijos kasmet suvartojančių gyventojų (67 proc. rinkosi „Ignitis“, apie 8 proc. – „Elektrum Lietuva“ ir „Enefit“).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.