Nors rugsėjo 1-ąją alkoholio nusipirkti negali, sistemą apeina kitaip – prekybininkai kasmet tampa to liudininkais

Metai po metų prekybininkai stebi panašią tendenciją – rugsėjo 1-osios išvakarėse pirkėjai skuba apsirūpinti alkoholiniais gėrimais. Pardavimai kai kur išauga net 20–30 proc., o dalyje prekybos tinklų net sumažėja. Tačiau nesuspėjus įsigyti alkoholio gali tekti pasukti galvą, kur rezervuoti laisvą staliuką – kitaip gali tekti gaišti laiką gyvoje eilėje.

Jau šešioliktus metus rugsėjo 1 d. parduotuvėse draudžiama prekiauti alkoholiu, tačiau tai negalioja viešojo maitinimo vietoms.<br>V.Balkūno nuotr.
Jau šešioliktus metus rugsėjo 1 d. parduotuvėse draudžiama prekiauti alkoholiu, tačiau tai negalioja viešojo maitinimo vietoms.<br>V.Balkūno nuotr.
Jau šešioliktus metus rugsėjo 1 d. parduotuvėse draudžiama prekiauti alkoholiu.<br>V.Balkūno nuotr.
Jau šešioliktus metus rugsėjo 1 d. parduotuvėse draudžiama prekiauti alkoholiu.<br>V.Balkūno nuotr.
„Barbora“.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
„Barbora“.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Jau šešioliktus metus rugsėjo 1 d. parduotuvėse draudžiama prekiauti alkoholiu.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Jau šešioliktus metus rugsėjo 1 d. parduotuvėse draudžiama prekiauti alkoholiu.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Jau šešioliktus metus rugsėjo 1 d. parduotuvėse draudžiama prekiauti alkoholiu, tačiau tai negalioja viešojo maitinimo vietoms.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Jau šešioliktus metus rugsėjo 1 d. parduotuvėse draudžiama prekiauti alkoholiu, tačiau tai negalioja viešojo maitinimo vietoms.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Aug 31, 2022, 9:09 PM, atnaujinta Sep 1, 2022, 11:55 AM

Primename, kad nuo 2006 m. Alkoholio kontrolės įstatyme įtvirtinta, kad parduotuvėse kiekvieną rugsėjo 1 d. parduotuvėse draudžiama prekiauti alkoholiniais gėrimais, tačiau viešojo maitinimo įstaigose šią dieną klientams įsigyti ir vartoti alkoholį niekas nedraudžia. Tai jau šešiolikti metai, kai Lietuvoje galioja tokia tvarka.

„Paprastai rugpjūčio 31 d. alkoholio pardavimai padidėja apie 30 proc., palyginti su paprasta diena“, – portalui lrytas.lt komentavo prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė Vaida Budrienė.

Atstovės teigimu, pirkėjai šią dieną įprastai domisi įvairių rūšių alkoholiniais gėrimais. Dažniausi pasirinkimai yra vynas, putojantis vynas ir šampanas.

Norfa“ prekybos tinklo atstovas spaudai Darius Ryliškis taip pat patikino, kad rugsėjo 1-osios išvakarėse alkoholinių bendri gėrimų pardavimai išauga iki 20 proc.

Jis pabrėžė, kad pirkėjų aktyvumas ir alkoholio pirkimas priklauso ir nuo to, kokią savaitės dieną yra švenčiama Mokslo ir žinių diena. Jei tai yra darbo diena, kaip ir šiemet, pirkėjų aktyvumas yra kiek mažesnis nei tuo atveju, jei rugsėjo 1-oji būtų šeštadienį ar sekmadienį.

Taip pat atkreipė dėmesį, kad pardavimai išauga būtent rugsėjo 1-osios išvakarėse. Prieš dvi ar tris dienas žmonės alkoholiniais gėrimais dar neskuba rūpintis.

„Rugsėjo 1-ąją ne vienerius metus galioja draudimas prekiauti alkoholiniais gėrimais. Klientai jau įprato, tad, artėjant rugsėjo 1-ajai, nepastebime, kad žymiai išaugtų pardavimai.

Šiemet iki rugpjūčio 30 dienos pardavimų augimo apskritai nefiksavome, netgi priešingai – pardavimai šią savaitę yra mažesni, palyginti su tomis pačiomis praėjusios savaitės dienomis,“ – portalui lrytas.lt pastebėjimus pateikė „Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė.

Elektroninės maisto ir kasdienių prekių parduotuvės „Barbora“ komunikacijos vadovė Jurgita Gižaitė-Tulabienė pastebėjimu, per pastaruosius metus ryškesnių alkoholinių gėrimų pardavimo pokyčių prieš rugsėjo 1-ąją nepastebima.

„Tiek pernai, tiek šiemet paskutinėmis vasaros dienomis, lyginant su ankstesne savaite, paaugo kai kurių rūšių vyno – tiek įprasto, tiek putojančio – pardavimas, taip pat pavienių stipriųjų alkoholinių gėrimų nuperkama kiek daugiau. Tačiau augimas nėra toks didelis, kad galėtume kalbėti apie apsirūpinimą alkoholiniais gėrimais rugsėjo 1-ajai“, – portalui lrytas.lt komentavo J.Gižaitė-Tulabienė.

Atstovės teigimu, fiksuojama ir džiuginanti tendencija. „Paskutinėmis rugpjūčio dienomis nuperkama daugiau kai kurių rūšių nealkoholinio sidro, taip pat – nealkoholinio putojančio vyno. Galime daryti prielaidą, kad visuomenė tampa vis sąmoningesnė ir rugsėjo 1-ąją pasirenka švęsti be alkoholio ar su santūriu jo kiekiu“, – dėstė ji.

Apie panašią alkoholinių gėrimų pirkimo tendenciją komentavo ir „Rimi Lietuva“ Ryšių su visuomene vadovė Gabrielė Šerėnienė.

„Pastaruosius kelerius metus dienomis prieš rugsėjo 1-ąją alkoholinių gėrimų pardavimai mūsų prekybos tinkle išlieka kaip ir paprastomis dienomis. Tai patvirtina ir šių metų rugpjūčio 31 d. skaičiai – pirkėjai apsipirko kaip įprasta, padidėjusio dėmesio alkoholiniams gėrimams nebuvo. Paprastai iš anksto gėrimai ir maisto produktai įsigyjami prieš didesnes tradicines šventes, kurioms suteikiamos laisvos dienos arba jos yra savaitgaliais“, – dėstė atstovė.

Lidl Lietuva“ alkoholinių gėrimų pirkimo tendencijas šiame prekybos tinkle komentuoti atsisakė.

Jei visgi norisi su draugais ar šeima atšvęsti mokslo metų pradžią su alkoholiniais gėrimais, šventinę dieną teks skubėti užsiimti vietas kavinėse ar restoranuose. Tiesa, kiekvienais metais tenka pakovoti dėl laisvų staliukų, ypač jei tądien geras oras.

Rugsėjo 1-osios išvakarėse staliuką rezervuoti miesto centre ar senamiesčio dalyje gali tapti galvos skausmu. Štai susisiekus su keliais Vilniaus ir Pilies gatvėje esančiais restoranais, teko išgirsti skirtingus atsakymus.

Didžioji dalis restoranų atstovų pataria rezervuoti staliukus iš anksto, nes kitaip gali tekti ir stovėti už durų, tad vietų dar yra norintiems papietauti ar pavakarieniauti. Tačiau yra ir tokių maitinimo įstaigų, kurios išankstinių rezervacijų nepriima, nes tikisi, kad šventinę dieną gyva eilė ir taip lūkuriuos.

Kauno centre, netoli Rotušės aikštės, įsikūrusiuose restoranuose teko išgirsti panašų darbo principą – vienur staliukų nerezervuoja, o kai kur tai padaryti galima – tik tenka paskambinti ne vienam barui ar restoranui, kad pavyktų gauti vietą šventinei dienai.

Klaipėdoje situacija kol kas panaši. Prie Danės upės išsirikiavusiuose restoranuose išvakarėse dar pavyksta rasti laisvų staliukų rezervacijai, tačiau darbuotojai taip pat pataria geriau rezervuoti iš anksto nei bandyti laimę ir blaškytis rugsėjo 1-ąją.

Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas pastebi, kad nuo draudimo rugsėjo 1-ąją prekiauti alkoholiniais gėrimais įvyko nemažai teigiamų pokyčių. Jie sietini ne tik su verslo socialiai atsakingu požiūriu ir elgesiu, bet ir su didėjančiu gyventojų sąmoningumu alkoholio vartojimo klausimais.

„Higienos instituto duomenimis pastaruosius metus fiksuojamas mažėjantis apsinuodijimo alkoholiu atvejų skaičius rugsėjo 1 d. 2019 metais buvo fiksuota 18 atvejų, tuo tarpu 2021 metais tik 8 atvejai. Džiugina ir teikia vilties tas faktas, jog 2020 ir 2021 metais nebuvo fiksuota nei vieno apsinuodijimo alkoholiu atvejų tarp nepilnamečių. Šie teigiami pokyčiai leidžia daryti išvadą, kad vis daugiau gyventojų domisi sveiku gyvenimo būdu ir psichoaktyviųjų medžiagų vartojimo prevencija, todėl raginame tėvus bei jaunuolius ir toliau būti atsakingais, o verslo subjektus raginame laikytis Įstatyme nustato draudimo rugsėjo 1-ąją parduotuvėse neprekiauti alkoholiniais gėrimais.

Rugsėjo 1-ąją departamentas skirs ypatingą dėmesį prekybos alkoholiniais gėrimais vietų stebėsenai ir priežiūrai, todėl, siekdamas užtikrinti tinkamą Alkoholio kontrolės įstatymo laikymąsi mokslo ir žinių dieną, kaip ir kiekvienų metų rugsėjo 1 dieną kartu su policijos įstaigomis vykdys ūkio subjektų stebėseną ir priežiūrą“, – rašoma pranešime.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.