Silpnas euras – ne menkniekis: išaiškino, kokias grėsmes tai slepia

Euro kursas nukrito iki 20 metų žemiausio lygio. Tai grasinasi dar labiau pakenkti ekonomikai, kuri ir taip susiduria su infliacijos šuoliu. Bloga žinia yra ta, kad bendros valiutos nuosmukis čia gali ir nesibaigti.

Pirmadienį, Rusijai sustabdžius dujų tiekimą pagrindiniu dujotiekiu į Europą, euro kursas smuko žemiau 0,99 JAV dolerio ir pasiekė naują 20 metų žemiausią lygį.<br>Ralphs_Fotos/pixabay.com nuotr.
Pirmadienį, Rusijai sustabdžius dujų tiekimą pagrindiniu dujotiekiu į Europą, euro kursas smuko žemiau 0,99 JAV dolerio ir pasiekė naują 20 metų žemiausią lygį.<br>Ralphs_Fotos/pixabay.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 11, 2022, 8:16 PM

Pirmadienį, Rusijai sustabdžius dujų tiekimą pagrindiniu dujotiekiu į Europą, euro kursas smuko žemiau 0,99 JAV dolerio ir pasiekė naują 20 metų žemiausią lygį, o tai dar labiau padidino nuogąstavimus dėl gilėjančios energetikos krizės regione.

Pastaraisiais mėnesiais bendros valiutos vertė vis labiau koreliavo su gamtinių dujų kainomis: kuo dujų kainos buvo didesnės, tuo labiau menko euro vertė, rašo „dw.com“.

Europa stengiasi sumažinti priklausomybę nuo tiekimo iš Rusijos ir sukaupti atsargų prieš šaltą žiemą, tačiau investuotojai mano, kad Bendrijos ekonomikai bus padarytas didžiulis smūgis.

Dabartinis nuosmukis įvyko staiga: prieš pat Rusijai pradedant karą Ukrainoje 1 euras kainavo 1,15 JAV dolerio.

Kodėl euras smunka?

Bendros euro zonos perspektyvos prastėja dėl sparčiai kylančių dujų kainų ir baimės, kad Rusija nutrauks gamtinių dujų tiekimą, todėl euras smunka. Dėl pernelyg didelės tokių didžiųjų ekonomikų kaip Vokietija ir Italija priklausomybės nuo Rusijos dujų investuotojai sunerimę, o ekonomistai prognozuoja, kad euro zonoje recesija bus daug greitesnė ir skausmingesnė nei JAV.

Prie to prisideda ir palūkanų normų lygio skirtumas JAV ir euro zonoje. JAV Federalinė rezervų sistema, kovodama su infliacija, agresyviau didino palūkanų normas. JAV centrinis bankas nuo kovo padidino pagrindines palūkanų normas iš viso 225 baziniais punktais, o Europos Centrinis Bankas (ECB) iki šiol padidino tik 50 bazinių punktų.

JAV doleris taip pat pelnosi iš savo patrauklaus saugios investicijos įvaizdžio: vyraujant niūriai ir neapibrėžtai pasaulinės ekonomikos būklei, investuotojai guodžiasi santykiniu dolerio saugumu, nes šiuo metu jis mažiau veikiamas kai kurių didelių pasaulinių rizikų.

Kaip silpnesnis euras veikia vartotojus?

Smukęs euras padidins naštą Europos namų ūkiams ir įmonėms, kurios ir taip jau kenčia nuo rekordiškai didelės infliacijos. Dėl silpnesnės valiutos brangs importas. Kai tos prekės yra žaliavos arba tarpinės prekės, didesnės išlaidos joms gali dar labiau padidinti vietines kainas.

Įprastais laikais silpna valiuta laikoma gera žinia eksportuotojams ir daug eksportuojančioms ekonomikoms, pavyzdžiui, Vokietijai, nes tai skatina eksportą, mat šis dolerio atžvilgiu atpinga. Tačiau vargu ar dabartį galima vadinti normaliu laiku.

„Esant dabartinei geopolitinei įtampai, manau, kad silpnos valiutos nauda yra menkesnė nei trūkumai“, – sakė Carstenas Brzeski, finansų koncerno ING vyriausiasis ekonomistas Vokietijoje ir Austrijoje.

Tačiau JAV turistams, vykstantiems į Europą, silpnas euras yra palaima. Pavyzdžiui, dabar jie gali išsikeisti 1 000 JAV dolerių į 1 000 eurų, o ne į mažiau nei 900 eurų, kiek būtų gavę vasarį. Įmonėms, importuojančios prekes iš Europos, jos kainuotų pigiau.

Kaip giliai smuks euras?

Galvojančių, kad euras ir toliau kris, daugėja, nes Europoje gilėja energetikos krizė.

Finansų maklerio įmonė „Nomura International“ strategai prognozavo, kad euro kursas gali nukristi iki 0,95 JAV dolerio. JAV investicinis bankas „Morgan Stanley“ prognozuoja, kad šį ketvirtį valiuta nusileis iki 0,97 JAV dolerio ribos.

ES, siekdama atsikratyti rusiškos naftos ir dujų, baimindamasi elektros energijos tiekimo nutraukimo ir energijos normavimo, stengiasi rasti alternatyvų. Dėl to padidėjo energijos kainos.

„Nors artimiausiu metu tebesitęsiančios energetikos krizės poveikis euro ir dolerio santykiui išlieka neigiamas, po vasaros kai kurios vidutinės trukmės laikotarpio rizikos Europoje, matyt, sumažėjo“, – sakė George'as Saravelosas, banko „Deutsche Bank“ užsienio valiutų tyrimų vadovas, turėdamas omenyje staigiai išaugusį suskystintų gamtinių dujų importą ir daug didesnį, nei tikėtasi, dujų paklausos sumažėjimą, pramonei pereinant prie kito kuro.

Ką silpnesnis euras reiškia ECB?

Silpnas euras ir jo skatinamas kainų kilimas dar labiau apsunkina ECB, kuris buvo kritikuojamas už tai, kad palūkanų normų didinimo ciklą pradėjo daug vėliau negu kiti bankai, veiklą.

ECB padėtį apsunkina dar ir tai, kad euras susilpnėjo ne tik dolerio, bet ir kitų valiutų, pavyzdžiui, Šveicarijos franko ir Japonijos jenos atžvilgiu.

Smukęs euras buvo vienas iš veiksnių, paskatinusių ECB liepą paskelbti apie 50 bazinių punktų palūkanų normos didinimą – dvigubai didesnį, negu buvo pranešta birželį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.