M. Majauskas pažėrė kritikos Finansų ministerijai: likus trims mėnesiams viešbučiai ir restoranai yra nežinioje dėl PVM tarifo

Seimo Biudžeto ir finansų komiteto (BFK) pirmininkas išsakė kritiką Finansų ministerijai, kuri, anot parlamentaro, iki šiol nėra pateikusi savo pozicijos dėl pridėtinės vertės mokesčio (PVM) tarifo, kuris turėtų būti taikomas apgyvendinimo ir maitinimo paslaugų įmonėms nuo kitų metų. Taip, anot jo, įmonės tiesiog paliekamos nežinioje.

M.Majauskas.<br>T.Bauro nuotr.
M.Majauskas.<br>T.Bauro nuotr.
E.Šiškauskienė.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
E.Šiškauskienė.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 14, 2022, 11:31 AM, atnaujinta Sep 14, 2022, 12:14 PM

Neterminuotą lengvatinį 9 proc. PVM tarifą apgyvendinimo paslaugoms siūlančias pataisas dar liepos pabaigoje įregistravo būtent M. Majauskas ir Ekonomikos komiteto pirmininkas Kazys Starkevičius. Vis tik, BFK pirmininko teigimu, dėl šio pasiūlymo Finansų ministerija iki šiol neišsakė pozicijos.

„Man sunkiai galvoje telpa toks požiūris į Lietuvos verslą, kai mes negalime pasakyti, kokie mokesčiai bus ateityje. Suprantu, kad tai yra nelengvas laikotarpis, reikia planuoti. Bet nežinoti... Trys mėnesiai iki naujų metų, kokie laukia mokesčiai, man atrodo, tai nėra atsakingas požiūris“, – komiteto posėdyje kalbėjo M. Majauskas.

Nors Lietuvos bankas jau yra išsakęs nepritarimą dėl šio BFK ir Ekonomikos komiteto pirmininkų siūlymo, politiko vertinimu, tokios pozicijos išsakymas yra labiau sveikintinas, negu jokios pozicijos nepateikimas.

„Gali pritarti, ar nepritarti, bet Lietuvos bankas išsakė aiškią poziciją. Tai yra gerbtina pozicija, gali jai nepritarti, diskutuoti, bet jie turi poziciją, nuomonę. Finansų ministerija iki šiol nepasakė, koks bus sprendimas dėl PVM apgyvendinimo ar maitinimo paslaugoms besiverčiančiam verslui“, – tvirtino M. Majauskas.

Viceministras: sprendimas dėl PVM lengvatų turėtų būti teikiamas spalį, kartu su biudžetu

Dėl situacijos vertinimo komiteto pirmininkas posėdžio metu uždavė klausimą ir jame dalyvavusiam Finansų viceministrui Mindaugui Liutvinskui.

„Norėčiau paklausti jūsų nuomonės, ar jums situacija atrodo normali, jog mes vis dar nežinome Finansų ministerijos pozicijos dėl to, ar planuojama pratęsti mokestines lengvatas ar ne“, – viceministro pasiteiravo M. Majauskas.

Komentuodamas Finansų ministerijos vertinimą M. Liutvinskas akcentavo, kad lengvatinis PVM restoranams buvo pritaikytas, kaip laikina parama per COVID-19 pandemiją. Jo teigimu, deklaruoto maitinimo paslaugų įmonių pelno augimas signalizuoja, kad sektorius jau ima atsigauti.

Tuo metu valstybės biudžetas, dėl PVM lengvatos restoranams taikymo, šiemet neteko maždaug 120 mln. eurų pajamų, o panašūs praradimai veikiausiai būtų fiksuojami ir ateinančiais metais.

„Bandome sverti įvairius veiksnius. Vienas iš jų yra biudžeto netekimai, ekonomikos padėtis bendrai, karo ir neapibrėžtumo, energetinio šoko poveikis tiek ekonomikai, tiek atskiroms ūkio šakoms. Vertinimą atliekame, taip pat diskutuojame ir su kitomis susijusiomis ministerijomis, kadangi Finansų ministerijos pozicija nėra ir vienareikšmiška Vyriausybės pozicija“, – tikino viceministras.

Anot jo, Vyriausybės pozicija dėl PVM lengvatos taikymo restoranams ir viešbučiams turėtų paaiškėti jau artimiausią mėnesį, kuomet bus pristatytas kitų metų valstybės biudžeto projektas.

„Bendrą sutartą matymą, mano žiniomis, vienokį ar kitokį siūlomą sprendimą Vyriausybė turėtų pateikti kartu su kitų metų biudžeto projektu, kuris, kaip premjerė indikavo viešai, turėtų šiemet būti teikiamas Seimui kiek anksčiau. Jeigu viskas gerai, tikimės spalio pirmoje pusėje pasiekti Seimą“, – žadėjo M. Liutvinskas.

E. Šiškauskienė: grįžimas prie 21 proc. PVM tarifo būtų verslo sužlugdymas

Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Evalda Šiškauskienė prašo dar bent metams pratęsti pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatinį 9 proc. tarifą apgyvendinimo ir maitinimo paslaugoms, nes kitaip šio sektoriaus verslas gali žlugti.

„Grįžimas prie 21 proc. būtų visiškai verslo sužlugdymas, tiesiog neišgyventume. Labai didelis prašymas, metams laiko pratęsti restoranams PVM sumažinimą, nors pabrėžiu, kad 22 šalys Europoje taikė lengvatą ir prieš pandemiją, ir pandemijos metu, ir taikys ateityje“, – trečiadienį Seimo Biudžeto ir finansų komiteto posėdyje teigė E. Šiškauskienė.

„Noriu pasakyti, kad restoranams duota PVM nuolaida buvo savalaikė ir labai dėkoju Mykolui Majauskui bei Ingridai Šimonytei, tai išgelbėjo kokia 80 proc. smulkaus verslo nuo bankrotų ir mes savo įsipareigojimus tikrai įvykdėme, nes tada pagalba buvo duota išgyvenimui ir atlyginimų pakėlimui, tai mes tikrai galime pasakyti, kad įvykdėme visas užduotis.

Priėmėme 5 tūkst. darbuotojų daugiau, per tą laikotarpį pakėlėme darbo užmokestį 25 proc., ištraukėme iš šešėlio apie 50 proc. verslo“, – sakė Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė.

E. Šiškauskienė aiškina, kad maitinimo paslaugų ir apgyvendinimo sektoriuje sąnaudos jau viršija pajamas, nes 125 proc. pakilo komunalinės išlaidas, 51 proc. žaliavos ir 25 proc. pakeltas darbo užmokestis.

„Nepaisant to, mes pritariame, kad MMA būtų keliamas 10 proc. nuo sausio mėnesio, nes suprantame, kad žmonėms reikia išgyventi. Bet atidėtų mokesčių iš 55 mln. eurų yra likę 22,6 mln. eurų, sektorius tikrai stengiasi, bet su šia infliacija ir pakilusiais energijos kaštais jau einame į minusą“, – tvirtino verslininkė.

„Niekam nebus naudos, jei bankrotų skaičius didės, per pirmą pusmetį jų yra 81, kai 2020–2021 m. buvo 67 bankrotai. Bandome ir prašome dar bent metams pratęsti, kad verslas išsilaikytų, už to kiekvieno, 37 tūkst. darbuotojų yra likimai“, – pridūrė ji.

ELTA primena, kad Seimo BFK pirmininkas akcentuoja, jog apgyvendinimo paslaugų sektorius vis dar neatsigavo po pandemijos laikotarpio iššūkių, todėl šiam sektoriui tikslinga ir toliau taikyti PVM lengvatą. Pasak M. Majausko, daugelis Europos Sąjungos (ES) šalių sumažintą PVM tarifą taiko neterminuotai, o Lietuvoje, kiekvienais metais, suėjus lengvatos terminui, diskusijos dėl jos pratęsimo prasideda vis iš naujo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.