Į karą išsiųstiems rusams ir toliau reikia mokėti paskolas – juk gaus atlyginimą, „kuris bus labai didelis“

Pagal Rusijos prezidento Vladimiro Putino dekretą dėl dalinės mobilizacijos tie, kuriems ji taikoma, bus prilyginti asmenims, kurie į karą ėjo pasirašę sutartį, t. y., jiems bus mokami atlyginimai. Valdžia jiems žada papildomų išmokų ir paskolų atostogas. Ar Rusijos biudžetas pakels tokią naštą? Rugsėjo 21 d. išleistame dekrete dėl dalinės mobilizacijos teigiama, kad mobilizacijos metu piliečiai turės tokį patį statusą kaip ir sutartininkai.

Išlaikymui skirtą pinigų sumą, užmokestį už kariavimą ir kitas kompensacijas jiems nustatys vyriausybė.<br> Pixabay.com nuotr.
Išlaikymui skirtą pinigų sumą, užmokestį už kariavimą ir kitas kompensacijas jiems nustatys vyriausybė.<br> Pixabay.com nuotr.
Išlaikymui skirtą pinigų sumą, užmokestį už kariavimą ir kitas kompensacijas jiems nustatys vyriausybė.<br> Pixabay.com nuotr.
Išlaikymui skirtą pinigų sumą, užmokestį už kariavimą ir kitas kompensacijas jiems nustatys vyriausybė.<br> Pixabay.com nuotr.
Rusijos kariai.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Rusijos kariai.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Sep 24, 2022, 2:53 PM

Išlaikymui skirtą pinigų sumą, užmokestį už kariavimą ir kitas kompensacijas jiems nustatys vyriausybė. Kol kas skaičiai oficialiai nepaskelbti.

Apie išmokų sutartininkams lygį galima spėti iš skelbimų apie šaukimą į karinę tarnybą – balandžio pradžioje jų srautas pasirodė darbo paieškos svetainėse. Tuo metu buvo nurodytos 30–50 tūkst. rublių (496–826 eurų*) išmokos, tačiau buvo ir skelbimų su kelių šimtų tūkstančių rublių atlyginimais, rašo „bbc.com“.

Maskvos mero potvarkyje, kuris buvo paskelbtas antrąją mobilizacijos dieną, rugsėjo 22-ąją, kalbama tik apie papildomas išmokas, kurios kiekvieną mėnesį turi būti mokamos mobilizuojamiems į karinę tarnybą sostinės gyventojams – 50 tūkst. rublių (826 eurai). Jei mobilizuotas asmuo sužeidžiamas, Maskvos valdžia skirs nuo 500 tūkst. iki 1 mln. rublių (8267–16534 eurų), o mirties atveju – 3 mln. rublių (49604 eurus) artimiesiems. Maskvos valdžia žada tokias pačias išmokas užsieniečiams, kurie vyksta kovoti.

Aneksuoto Krymo valdžia mobilizuotiesiems pažadėjo 200 tūkst. rublių (3306 eurų) vienkartinę išmoką.

Ir toliau mokės paskolas

Rugsėjo 21 d. rytą Dūmos gynybos komiteto vadovas Andrejus Kartapolovas pareiškė, kad mobilizuoti rusai ir toliau turės mokėti būsto paskolas. Jis tokį sprendimą aiškino tuo, esą pašauktieji gaus naują atlyginimą, „kuris bus labai didelis“.

Tačiau pagal šiuo metu galiojantį Darbo kodeksą šaukimas į karinę tarnybą gali būti priežastimi atleisti iš darbo, todėl mobilizuoti asmenys gali automatiškai jo netekti.

Tiesa, valdžia ketina spręsti mobilizuotųjų atleidimo iš darbo klausimą – rengiamos Darbo kodekso pataisos, kurios įpareigotų darbdavius išlaikyti tokio asmens darbo vietą. Įstatyme taip pat gali būti numatyta, kad piliečiams, netekusiems darbo, iš biudžeto bus mokamos kompensacijos.

 

O kol kas Rusijos bankas rekomendavo bankams ir mikrokreditų įstaigoms suteikti paskolų atostogas mobilizuotiems piliečiams. Kreditoriams patarta mobilizuojamiems piliečiams netaikyti sutartinių sankcijų (baudų ir delspinigių), nereikalauti išankstinių įsipareigojimų vykdymo, pristabdyti pradelstų skolų ar hipoteka įkeisto būsto išieškojimą ar netgi nebeiškelti iš būsto, kuriam išieškojimas pradėtas anksčiau.

Tačiau kol kas Centrinio banko iniciatyva yra tik rekomendacinio pobūdžio, o ne įtvirtinta įstatymu.

Žada grąžinti pinigus už bilietus

Mobilizuotiems asmenims siūlomos kitos lengvatos. Taigi, kaip rašo „Izvestija“, Valstybės Dūmos Statybos ir būsto bei komunalinių paslaugų komitetas nusiuntė laišką vyriausybei, kuriame siūloma paskelbti visišką moratoriumą mokėjimams už komunalines ir kitas paslaugas tiems asmenims, kurie yra vieniši, tačiau gavo šaukimą į karą arba kariauti eina savanoriškai.

Didžiausias Rusijos oro vežėjas „Aeroflot“ pažadėjo grąžinti visus pinigus už nepanaudotus bilietus tiems, kurie pateko į mobilizaciją. Privati oro linijų bendrovė S7 taip pat pranešė apie galimybę sugrąžinti pinigus.

Akivaizdu, kad visos šios priemonės turės būti finansuojamos iš biudžeto. Pirmą kartą per daugelį metų Rusija šiuos metus baigs su 1,6 trln. rublių (26,45 mln. eurų) biudžeto deficitu. Kitų metų biudžetas taip pat bus deficitinis. Pagal vyriausybės planą 2023 m. deficitas pasieks 3 trln. rublių (49,6 mln. eurų) arba 2 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP), o vėliau palaipsniui mažės. Remiantis oficialia prognoze, deficitas 2025 m. sumažės iki 0,7 proc. BVP.

BBC Rusijos tarnybos Ekonomikos redaktorė Olga Šamina atkreipė dėmesį, jog nežinia, ar šie skaičiai atspindi ir mobilizacijos išlaidas, kurios gali būti labai didelės. Kai kurios iš jų, pavyzdžiui, išmokos mobilizuotiems žmonėms, gali būti mokamos iš regioninių biudžetų, kurie dažnai būna deficitiniai ir kuriems reikia federalinio centro pagalbos.

„Hipotekos ar paskolų lengvatos yra nuostolingos bankams, kurie jau ir taip smarkiai nukentėjo nuo sankcijų ir nestabilumo finansų rinkose. Neaišku, ar valstybė kompensuos šias išlaidas, ar jas padengs pati.

Kitos galimos milžiniškos Rusijos vyriausybės išlaidos – okupuotų Ukrainos teritorijų atkūrimas, jei, žinoma, Rusijos kariuomenė sugebės jas išlaikyti. Taip pat neaišku, ar šios lėšos numatytos ateinančių metų biudžete“, – teigė ji.

*Rublio kursas – iš svetainės „bankai.lt“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.