Skandalas dėl „Nord Stream“ plečiasi: britų žiniasklaidos versijoje – povandeninis rusų dronas su sprogmenimis

Švedijos saugumo tarnyba jau perėmė galimo dujotiekių „Nord Stream“ sabotažo tyrimą iš policijos, Vokietijos specialistai įspėja – vamzdynas jau gali būti nebepataisomas, o britų laikraštis „The Times“ paskelbė, kas gali būti kaltas dėl sprogimų.

 Besiveržiančios dujos. <br> CoverImages/Scanpix nuotr.
 Besiveržiančios dujos. <br> CoverImages/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 28, 2022, 7:19 PM, atnaujinta Sep 28, 2022, 8:36 PM

Pasak „The Times“, dujotiekiai „Nord Stream 1“ ir „Nord Stream-2“, anot britų gynybos šaltinio, „tikriausiai tyčia ir planuotai“ buvo apgadinti sprogmenų, kurie likus kelioms savaitėms iki sprogimų buvo įmesti į jūrą.

Esą labiausiai tikėtinas scenarijus, kad Rusija skirtingose dujotiekio vietose slapta nuleido povandeninį droną su sprogmenų kroviniu. Manoma, kad droną jau prieš kelis mėnesius į vandenį galėjo įmesti nedidelis laivas, pavyzdžiui, žvejų valtis.

Švedijos saugumo tarnyba perėmė dujotiekių „sabotažo“ tyrimą iš policijos

Švedijos saugumo tarnyba (SAPO) trečiadienį pranešė, kad tirs nepaaiškinamus sprogimus ir nuotėkius „Nord Stream“ dujotiekio vamzdynuose Baltijos jūroje ir pavadino juos „sabotažu sunkinančiomis aplinkybėmis“.

SAPO perima tyrimą iš policijos, nes „jis gali būti susijęs su sunkiu nusikaltimu, kuris bent iš dalies gali būti nukreiptas prieš Švedijos interesus“, – teigė tarnyba, pridurdama, kad „negalima atmesti, jog už to stovi užsienio galia“.

SAPO ir Švedijos prokuratūra atskiruose pareiškimuose nurodė, kad šiuo metu tyrimas atliekamas dėl galimo „sabotažo sunkinančiomis aplinkybėmis“.

Pirmadienį Baltijos jūroje prie Danijos Bornholmo salos krantų esančiuose „Nord Stream 1“ ir „Nord Stream 2“ dujotiekiuose įvyko trys nuotėkiai.

Seisminių tyrimų institutai antradienį pranešė, kad prieš aptinkant nuotėkius šioje teritorijoje užfiksavo „labai tikėtinus“ sprogimus.

Maskva ir Vašingtonas trečiadienį paneigė, kad yra atsakingi dėl įtariamo sabotažo.

Nors dujotiekiai, valdomi konsorciumo, kurio didžiąją dalį akcijų turi Rusijos dujų milžinė „Gazprom“, šiuo metu neeksploatuojami, juose vis dar yra dujų.

Pasak Danijos valdžios institucijų, dujų nuotėkiai tęsis tol, kol vamzdynuose baigsis dujos, tai yra maždaug iki sekmadienio.

Rusai skleidžia propagandą ir tradiciškai kaltina JAV

Rusijos reikalavimas, kad JAV pasakytų, ar yra atsakinga už paslaptingus sprogimus povandeniniuose gamtinių dujų vamzdynuose Europoje, yra „absurdiškas“, trečiadienį pareiškė aukšta JAV pareigūnė.

„Visi žinome, kad Rusija jau seniai skleidžia dezinformaciją ir šiuo atveju vėl tai daro“, – sakė Nacionalinio saugumo tarybos atstovė Adrienne Watson.

Prezidentas Joe Bidenas „privalo atsakyti į klausimą, ar JAV įvykdė savo grasinimą“, anksčiau sakė Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė spaudai Marija Zacharova.

Švedija: penktadienį dėl „Nord Stream“ nuotėkių renkasi JT Saugumo Taryba

Jungtinių Tautų Saugumo Taryba penktadienį susitiks aptarti, kaip įtariama, sabotažo sukeltų „Nord Stream“ dujotiekių Baltijos jūroje nuotėkių, trečiadienį informavo Švedijos užsienio reikalų ministrė Ann Linde.

„Dabartinė Saugumo Tarybos pirmininkė Prancūzija šiandien mus informavo, kad Rusija paprašė surengti susitikimą dėl „Nord Stream“ nuotėkių ir kad šis susitikimas planuojamas penktadienį“, – spaudos konferencijoje sakė A. Linde.

Ministrė sakė, kad Danijos ir Švedijos buvo paprašyta pateikti JT Saugumo Tarybos narėms informaciją apie jų išskirtinėse ekonominėse zonose įvykusius nuotėkius.

Kiek vėliau Saugumo Tarybai pirmininkaujanti Prancūzija patvirtino, kad susitikimas įvyks penktadienio popietę JT būstinėje Niujorke.

Rusijos atstovas Jungtinėse Tautose Dmitrijus Polianskis savo „Telegram“ paskyroje pranešė, kad susitikimas įvyks 15 val. vietos (22 val. Lietuvos laiku).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.