Kas yra kreditingumas ir kodėl jis svarbus?

Kreditingumas, dar vadinamas kredito reitingu ar mokumu, paprastais žodžiais gali būti įvardijamas kaip rodiklis, pagal kurį paskolas teikiantys kreditoriai sprendžia, ar asmuo geba vykdyti savo turimus piniginius įsipareigojimus.

Kreditingumo vertinimas yra atliekamas skolinantis bei perkant išsimokėtinai.
Kreditingumo vertinimas yra atliekamas skolinantis bei perkant išsimokėtinai.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 28, 2022, 4:48 PM

Kreditingumo vertinimas yra atliekamas skolinantis bei perkant išsimokėtinai, todėl kiekvienas iš mūsų savo kredito istorija turėtų rūpintis nuo pat savarankiško gyvenimo pradžios.

Šiame straipsnyje pateiksime pagrindinius patarimus, kaip išlaikyti aukštą kreditingumo reitingą arba jį pagerinti ir ką daryti, jei susidūrėte su poreikiu skolintis, tačiau šiuo metu turite prastą kredito istoriją.

Kas lemia kreditingumo reitingą?

Kredito istorija atitinkamose duomenų bazėse saugoma net iki 10 metų, todėl žinoti, kokie mūsų kasdieniai piniginiai veiksmai daro įtaką kreditingumui yra tikrai verta. Žinoma, turint žemą kredito reitingą, jį pakelti užtruks, tačiau šie patarimai taps puikia pradžia norint ateityje skolintis be trikdžių ir geromis sąlygomis:

  • Nevėluokite apmokėti sąskaitų. Ar esate pagalvoję, kad neapmokėta komunalinių paslaugų, elektros tiekimo, interneto, mobiliojo ryšio ar kitų paslaugų sąskaita gali paveikti jūsų kreditingumo reitingą? Žinoma, kartą porą dienų pavėlintas mokėjimas situacijos ženkliai nepakeis, tačiau turint neapmokėtų skolų reikėtų kuo greičiau jas padengti, nes net ir tokie iš pirmo žvilgsnio nereikšmingi veiksmai atsispindės vertinant jūsų gebėjimą vykdyti įsipareigojimus;
  • Sutikrinkite pateiktus kontaktinius duomenis. Klausiate, kuo tai susiję? Dažnai pradelsti mokėjimai yra susiję su gyvenamosios vietos, telefono numerio arba elektroninio pašto pasikeitimu. Jei keičiate savo kontaktus, nepamirškite apie tai informuoti ir sąskaitas už prekes bei paslaugas jums siunčiančias įmones. Kitu atveju, rizikuojate pamiršti apie reikiamus atlikti mokėjimus, laiku neapmokėti sąskaitų, turėti skolų ir mokėti delspinigius. Tokios situacijos gali mažinti jūsų mokumo rodiklį atliekant kreditingumo vertinimą;
  • Kurkite teigiamą kredito istoriją. Ilgą laiką vyravo mitas, kad turimi piniginiai įsipareigojimai ar prekės, įsigytos išsimokėtinai savaime žemina asmens kreditingumą. Atvirkščiai – tai yra puiki proga kurti teigiamą savo kredito istoriją ir atsiradus poreikiui pasiskolinti parodyti kreditoriui, kad esate mokus ir nesusidursite su problemomis grąžinant paskolą. Tad jei šiandien turite įsipareigojimų, kuriuos reikia padengti, atlikite reikiamus mokėjimus tvarkingai ir laiku, nevėluokite ir venkite skolų – tai užtikrins, kad skolinantis ateityje gausite geras sąlygas ir nesusidursite su papildomais nesklandumais.

Turiu blogą kredito istoriją – ką daryti?

Nors svarstant galimybę pasiskolinti kreditingumo reitingas užima svarbią vietą, visgi tai nereiškia, kad turint prastesnę kredito istoriją gauti paskolą tampa neįmanoma. Teikiant paraišką, svarstomas dar vienas labai svarbus rodiklis – gaunamų pajamų bei turimų piniginių įsipareigojimų santykis. Paprastai tariant, turimų įsipareigojimų mėnesinės įmokos neturi viršyti 40% jūsų gaunamų pajamų. Visgi, tikėtina, kad žemas kreditingumas gali nulemti prastesnes suteikiamos paskolos sąlygas, pavyzdžiui, didesnes palūkanas. Taip kreditorius apsidraudžia, nes tiems asmenims, kurių kredito reitingas yra žemesnis, priskiriama rizika vėluoti arba nesugebėti grąžinti paskolos. Jeigu, esant tokiai situacijai, pavyks gauti paskolą, stenkitės pilnai ir laiku vykdyti mokėjimus pagal sutartą grąžinimo grafiką – laikui bėgant jūsų kreditingumas neabejotinai padidės.

Jei šiuo metu turite piniginių įsipareigojimų ir jaučiate, kad tampa sunku juos padengti, nedelskite ir imkitės veiksmų, kad nenukentėtų jūsų mokumo reitingas. Puiki išeitis – turimų paskolų apjungimas. Refinansuodami kitur turimas paskolas „refinansavimas"="">refinansavimas"" target="_blank">Bobutės paskola“ ne tik apjungsite visas sutartis į vieną mėnesio įmoką, bet ir ją sumažinsite. Taip pat, teikiama galimybė pratęsti grąžinimo laikotarpį net iki 84 mėnesių, taip palengvinant įsipareigojimų naštą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.