Savo lėšomis įsirengė saulės jėgainę, o dabar spjaudosi: „Nenoriu net kalbėti apie juos, nes dar iš viso elektrą atjungs“ Papildyta ESO komentaru

Kodėl už savo pinigus saulės elektrines įsirengę žmonės negali jomis naudotis taip, kaip patys nori? Kai kurie ūkininkai, tikėjęsi apsirūpinti pigesne elektra, tvirtina, kad valstybė juos tiesiog mausto.

K.Masilionis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
K.Masilionis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
K.Masilionio bažnyčia.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
K.Masilionio bažnyčia.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
K.Masilionio bažnyčia.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
K.Masilionio bažnyčia.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
K.Masilionis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
K.Masilionis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Č.Daugėla.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Č.Daugėla.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Č.Daugėla.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Č.Daugėla.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
K.Masilionio bažnyčia.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
K.Masilionio bažnyčia.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Oct 2, 2022, 3:23 PM, atnaujinta Oct 4, 2022, 10:33 PM

„Oficialioji mafija! Tegul juos perkūnas! Nenoriu net kalbėti apie juos, nes dar iš viso elektrą atjungs“, – jau prarandantis paskutinius kantrybės lašus apie Energijos skirstymo operatorių (ESO) ir valstybės kontroliuojamą įmonę „Ignitis grupė“ kalbėjo Radviliškio rajono Rokonių kaime ūkininkaujantis 78-erių Kazimieras Masilionis, pernai čia už savus pinigus pastatęs net bažnyčią.

Ūkininkas savo lėšomis įsirengė ir saulės jėgainę, tačiau ESO neleidžia jam pasigaminamos elektros naudoti taip, kaip norėtų ar reikėtų jo ūkiui.

Su panašiomis problemomis susiduria ir buvęs Alytaus meras, dabar Alytaus rajone ūkininkaujantis Česlovas Daugėla.

Ūkininkas lieja apmaudą

„ESO, kurį valdo „Ignitis grupė“, skirsto elektrą ir dujas, prižiūri skirstomuosius tinklus, kad jie būtų patikimi ir efektyvūs, rūpinasi tinklų gedimų šalinimu ir naujų klientų prijungimu“, – taip prisistato ESO.

Tačiau pasirodo, kad tai – tik gražūs žodžiai. Įmonės klientai įsitikinę, kad jai jie rūpi bene mažiausiai.

K.Masilionis savo valdose saulės elektrinę be jokios valstybės ar kokių nors fondų paramos už 25 tūkstančius eurų pastatė prieš trejus metus.

Naudojasi ja kiek daugiau nei metus, nes beveik dvylika mėnesių jam nebuvo leista elektrinės prijungti prie tinklų.

„Kodėl? Todėl, kad nežinau“, – nusijuokė ūkininkas, paklaustas, kas taip ilgai nedavė leidimo naudotis nuosava saulės elektrine. Jis prisipažino jau nebegalįs tiksliai susigaudyti – gal ESO, o gal „Ignitis grupė“.

„Jau viešai esu sakęs: jie – oficiali mafija“, – ūkiškai rėžė K.Masilionis. Dar labiau šį vyrą skaudina tai, kad jam neleidžiama savoje elektrinėje pagamintos elektros naudoti Rokonių kaime paties pastatytos bažnyčios reikmėms.

Šv.Kazimiero bažnyčią K.Masilionis statė beveik aštuonerius metus. Praėjusių metų rugsėjį ją pašventino Šiaulių vyskupas Eugenijus Bartulis. Šie maldos namai – vienintelė Lietuvoje įregistruota privati bažnyčia.

„Kol bažnyčia nebuvo pašventinta ir atidaryta, savo saulės elektrinėje pasigamintą elektrą naudojau namams, pirčiai apšildyti, fontanui ir tvenkinio žuvims orui pūsti. Bet kai pranešiau, kad naudosiu elektrą ir bažnyčiai apšildyti, iš karto buvo pasakyta, kad maldos namai – neva komercinė įstaiga.

Todėl jei juos šildysiu saulės elektrinės energija, negalėsiu jos naudoti namuose ar kitoms savo ūkio reikmėms, o jei naudosiu namuose, tuomet bus užkirstas kelias šildyti bažnyčią. Žodžiu, sviestas sviestuotas“, – piktinosi ūkininkas.

Dabar jis bažnyčią apšildo granuline krosnimi, nors šiluma, pagaminta saulės elektrinės, būtų kur kas ekologiškesnė ir pigesnė.

Elektrą valstybė nusavino

Kai K.Masilioniui buvo uždrausta saulės elektrinės pagaminta energija apšildyti bažnyčią, jam liko nesunaudota septyniolika tūkstančių kilovatvalandžių. Jis prašė, kad būtų leista šią perteklinę elektrą atiduoti Lietuvoje gyvenančioms dviem dukroms. Bet ir tokio leidimo negavo.

„Man net nebuvo pranešta, o ta perteklinė elektra tik po 7 centus buvo paimta valstybės reikmėms. Kas pagrobė elektrą, dabar net nesusigaudau.

Visi mano paklausimai – kaip į vandenį. Kiekvieną kartą vis nauja mergelė, kuri nieko nežino.

Dar vienas juokingas dalykas – paprašiau, kad mano gyvenamajame name elektros įvado galia būtų padidinta iki 13 kilovatų. Vien už pasiteiravimą teko sumokėti trisdešimt eurų.

Po pusantro mėnesio gavau žinutę, kad už automatuko pakeitimą, kuris kainuoja gal 20 eurų, turėčiau sumokėti pustrečio tūkstančio eurų. Tegul juos perkūnas“, – skundėsi ūkininkas.

Namų reikmėms jis neseniai įsirengė sistemą vanduo–oras, kad daugiau sunaudotų savo saulės elektrinės pagamintos elektros.

„Negi dabar imsiu automatą ir eisiu kariauti su valdžia? O bylinėtis irgi nematau prasmės.

Ne vieną istoriją žinau, kad teismuose teisybės rasti neįmanoma arba jos reikia ieškoti metų metus“, – numojo ranka K.Masilionis ir pasiguodė, kad Lietuvoje vis tiek geriau nei dabar rusų užpultoje Ukrainoje.

Prievaizdai net pasiklydo

Alytaus rajone, Miroslavo seniūnijoje, Mociškėnų kaime, su šeima ūkininkaujantis Č.Daugėla už 10 tūkstančių eurų saulės elektrinę įsirengė pernai, neprašydamas iš valstybės jokios kompensacijos.

Be to, šių metų vasarį 2 tūkstančiais eurų prisidėjo, kad būtų sutvarkyta vietinė transformatorinė, nors stebėjosi, kodėl valstybė pati nepasirūpina, kad elektros tinklų būklė būtų nepriekaištinga.

„Mūsų ūkyje elektros galia – dvidešimt kilovatų, galėjau ir neaukoti tų 2 tūkstančių eurų. Bet, velniai nematė, parėmiau valstybę. Tačiau iki šiol sava saulės elektrine naudotis negalime, nes ji vis dar neprijungta prie tinklų.

Iš pradžių ESO žadėjo, kad viskas bus atlikta gegužę. Po to – birželį. Dar po kurio laiko pranešė, kad gal liepą.

Galiausiai kažkokia mergaitė parašė, kad dabar nėra galimybių. Negana to, susirašinėjant su ESO viename laiške mūsų ūkis buvo „nukeltas“ į Klaipėdos rajoną“, – apmaudą liejo Č.Daugėla.

Jo motinai Aldonai Daugėlienei ESO adresuotame laiške buvo nurodyta: „Labai nemalonu, kad tenka susidurti su rangos darbų vėlavimu objekte Martyno Mačkaus g. 29, Kisinių k., Dovilų sen., Klaipėdos r. sav. Rangovas fiziškai nespėja vykdyti užduočių sutartais terminais ir vėluoja.

Dėl šios priežasties rangos darbų atlikimo terminas nukeliamas iki 2022 10 21. Dedame maksimalias nuo mūsų priklausančias pastangas, kad darbai būtų atlikti kuo anksčiau.“

Alytaus rajono gyventojams teko įrodinėti, kad jie nepersikėlė į Klaipėdos rajoną ir neketina palikti savo ūkio netoli Miroslavo.

Č.Daugėla jau nebesitiki, kad kas nors atlygins jo patirtus nuostolius, nes jeigu saulės elektrinė prie tinklų būtų buvusi prijungta laiku, elektrą jau būtų buvę galima gamintis nuo gegužės iki pat rugsėjo pabaigos.

„Visi rėkia, kad Lietuvai stinga elektros energijos, tai kodėl ja neleidžiama naudotis tiems, kurie gali jos pasigaminti už savus pinigus? – retoriškai klausė Č.Daugėla ir prisipažino, kad protingų atsakymų ieškoti jau nebeturįs jėgų.

ESO atsakymų vengia

„Lietuvos ryto“ žurnalistė ESO atstovui spaudai Pauliui Kalmantui rugsėjo 19 d. buvo nusiuntusi kelis klausimus: „Kodėl iki šiol Kaštonų g. 11, Mociškėnų k., Miroslavo sen., Alytaus r. sav., savininkai negali prie elektros tinklų prisijungti jau seniai sumontuotos saulės elektrinės?

Kodėl Radviliškio rajono ūkininkas Kazimieras Masilionis negali savo saulės energijos panaudoti pasistatytos bažnyčios reikmėms ir kodėl jam nebuvo leista elektros perleisti savo vaikams?

Kodėl jo saulės elektrinės pagaminta elektra buvo valstybės supirkta tik po 7 centus už kilovatvalandę?“

Štai kokius atsakymus pateikė P.Kalmantas: „Atsakant į pirmą klausimą, šio gaminančio vartotojo elektros įrenginių prijungimo prie operatoriaus elektros tinklų paslaugos terminas yra nepasibaigęs, prijungimas numatytas ne vėliau kaip iki šių metų lapkričio 11 d. Terminas yra nustatomas pagal darbų apimtis, o klientas yra informuotas apie sutartyje numatytus terminus.

Atsakant į antrą klausimą, tokią tvarką numato gaminančius vartotojus reglamentuojantys teisės aktai.

Detalizuojant konkrečius klausimus, pirma – norint turimos saulės elektrinęs galią išdalinti ir priskirti keletui skirtingų vartojimo objektų, objektas privalo priklausyti nurodytam objekto savininkui nuosavybės teise ir nurodytas vartojimo objekto savininkas turi turėti Elektros energijos pirkimo-perdavimo sutartį sudarytą savo vardu.

Antra, norint elektrinę ar jos dalį priskirti kito asmens vartojimo objektui, privaloma turėti specialų Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos (VERT) išduodamą leidimą gaminti ir jėgainės įranga turi būti neeksploatuota iki šio leidimo gaminti.

Trečia, neteisinga sakyti, kad valstybė superka. Pagal galiojančią tvarką, apskaitos laikotarpio pabaigoje sukauptas elektros energijos kiekis į kitą kaupimo laikotarpį neperkeliamas. Sukauptą kiekį vartotojui kompensuoja pasirinktas elektros energijos tiekėjas sutartyse nustatyta tvarka ir sąlygomis.“

ESO atsakymai nepaguodė

ESO pateikė atsakymus dėl Č.Daugėlos K.Masilionio ūkiuose įrengtų saulės elektrinių.

„Šio (Č. Daugėlos ūkis – red.) gaminančio vartotojo elektros įrenginių prijungimo prie operatoriaus elektros tinklų paslaugos terminas yra nepasibaigęs, prijungimas numatytas ne vėliau kaip iki šių metų lapkričio 11 d. Terminas yra nustatomas pagal darbų apimtis, o klientas yra informuotas apie sutartyje numatytus terminus. Klientas už prijungimo paslaugą apmokėjo 2022.02.17.

Prijungimo sutartyje numatytas terminas 270 kalendorinių dienų nuo prijungimo įmokos gavimo, t. y. galutinis terminas yra 2022.11.14. Darbus atliksime anksčiau. Planinis atjungimas darbų atlikimui ir įtampos įjungimui suplanuotas 2022.10.07 dieną. Pilnas objekto užbaigimas (gerbūvis, smulkūs darbai ir pan.), kurie jau netrukdo kliento prisijungimui, bus atlikti iki 2022.10.21“, – teigiama „Lietuvos rytui“ atsiųstame ESO atsakyme dėl problemų, susijusių su Č.Daugėlos ūkyje esančia saulės elektrine.

Tačiau rugsėjo 12 d. ESO atsakymas buvo kiek kitoks: „Rangovas fiziškai nespėja vykdyti užduočių sutartais terminais ir vėluoja. Dėl šios priežasties rangos darbų atlikimo terminas nukeliamas iki 2022–10–21. Dedama maksimalias nuo mūsų priklausančias pastangas, kad darbai būtų atlikti kuo anksčiau“.

Bet prieš rugsėjo 12 d. laišką iš ESO, šių metų rugsėjo 7 d. A.Daugėlienė savo skunde ESO kalbėjo be užuolankų: „2021 m. gruodžio 22 d. buvo pateikta paraiška Nr. 21-B7007, dėl saulės elektrinės įsirengimo. Šiai dienai mes vis dar negalime pasileisti saulės elektrinės, nes iš jūsų pusės yra nepadaryti darbai. Noriu pabrėžti, kad išankstinis mokėjimas šiems darbams buvo atliktas 2022–02–17. Ne kartą šnekėta su jumis telefonu ir vis žadama ir laikas nukeliamas į kitą terminą. Esant tokiam elektros kainų šuoliui, mes patiriam didžiulius nuostolius, todėl būsime priversti kreiptis dėl žalos atlyginimo“.

Atsakymuose dėl K. Masilionio saulės elektrinės pagaminamos elektros panaudojimo jo pastatytai bažnyčiai apšildyti ESO nurodė: „Norint turimos saulės elektrinęs galią išdalinti ir priskirti keletui skirtingų vartojimo objektų, objektas privalo priklausyti nurodytam objekto savininkui nuosavybės teise ir nurodytas vartojimo objekto savininkas turi turėti elektros energijos pirkimo-perdavimo sutartį sudarytą savo vardu“.

Jei K.Masilionis norėtų, kad būtų patenkintas jo prašymas saulės elektrinės pagamintą ir sukauptą elektros energiją perduoti jo dukroms, jis privalėtų turėti specialų Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos išduodamą leidimą ir jėgainės įranga turi būti neeksploatuota, iki gaunant šį leidimą.

ESO atstovas taip pat tvirtino, kad neteisinga sakyti, kad valstybė superka pertklinę K.Masionio saulės elektrinės pagaminamą elektros energiją tik po 7 euro centus: „Pagal galiojančią tvarką, apskaitos laikotarpio pabaigoje sukauptas elektros energijos kiekis į kitą kaupimo laikotarpį neperkeliamas. Sukauptą kiekį vartotojui kompensuoja pasirinktas elektros energijos tiekėjas sutartyse nustatyta tvarka ir sąlygomis“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.