Investuotoja A. Kraujutienė apie mentorių pagalbą: „Tai geriausia investicija“

Investuotoja praktikė, praktinių mokymų „Nekilnojamas turtas kaip pinigų gamybos įrankis“ autorė ir mentorė Alina Kraujutienė pasakoja kartu su šeima ieškojusi galimybių užsidirbti norimam gyvenimo stiliui neaukuojant didžiausios dalies gyvenimo nuolatiniam darbui.

Alina Kraujutienė.
Alina Kraujutienė.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 11, 2022, 11:18 AM, atnaujinta Oct 25, 2022, 12:05 PM

Taip jų gyvenime atsirado investavimas ir jau per 3 metų laikotarpį jie susikūrė „šeimos bankomatą“, kuris nuolatos šeimos nariams generuoja pajamas. Kelias link rezultatų, kurie atitiktų turėtus lūkesčius, nebuvo lengvas – teko patirti įvairių išbandymų ir priimti klaidingų sprendimų, kurie sukūrė finansinius nuostolius.

Tačiau kas yra šeimos bankomatas? Kaip jį sukurti? Ir kokiu būdu išvengti skaudžių klaidų bei nuostolių? Šiuos ir kitus klausimus pokalbio metu ir uždavėme investuotojai Alinai Kraujutienei.

Esate investuotoja-praktikė, lektorė, „Starfish Academy“ vidinio rato narė, investavimo į NT mokymų mentorė, žmona ir 2 vaikų mama. Vykdote verslą NT srityje, kaip joje atsidūrėte?

Prie NT rinkos pirmąkart prisiliečiau prieš 20 metų. Nusprendėme statyti namą, nusipirkome didelį sklypą. Vėliau nusprendėme, kad pastarasis mums per didelis, jį padalinome į mažesnius sklypus. Viename jų pasistatėme namą, o kitus pardavėme. Pamatėme, kad galima iš to uždirbti, taip ir užsikabinome. Vėliau pradėjome ieškoti būdų kaip uždirbti norimam gyvenimo stiliui, neskiriant darbui viso savo laiko ir nepavargstant. Atradome „Starfish Academy“ kur išgirdome Roberto Kyosakio teoriją kaip susikurti pasyvių pajamų srautus. Norėdami patikrinti šią teoriją praktikoje, persiorientavome iš investavimo į žemės sklypus į komercinių patalpų ir gyvenamųjų būstų vystymą.

Apie Jus rašoma, kad per 3 metus kartu su šeima sugebėjote sukurti šeimos „bankomatą“, kuris dengia visas šeimos išlaidas. Kas tai yra ir kaip jį susikurti?

Kas yra bankomatas, manau, visi puikiai suprantame – tokia dėžutė, kuri išduoda pinigus. Galima pasakyti, kad bankomatas, kurį įprastai įsivaizduojame išgirdę šį žodį yra kažkas panašaus į mūsų šeimos bankomatą. Visgi, yra keli esminiai skirtumai. Pavyzdžiui, tam kad pasiimtume iš įprasto bankomato pinigų, turi nuolatos dirbti. Po mėnesio darbo tavo sąskaitoje atsiranda tam tikra pinigų suma, paskaičiuota už tavo „parduotą laiką“.

Jeigu į darbą neateisi tai ir pinigų pasiimti iš šio bankomato negalėsi. Tuo tarpu mūsų šeimos bankomate patalpinti ne pinigai, o aktyvai, kurie generuoja pinigus. Taigi, teisingai nupirktas, išvystytas ir paleistas į rinką NT objektas generuoja pajamas, kurias mes gauname į sąskaitą kaip atlyginimą. Būtent tokie nekilnojamojo turto objektai bei keli verslai ir sudaro mūsų Šeimos bankomatą.

Dar vienas, labai svarbus skirtumas tarp dviejų minėtų bankomatų: jeigu naudodamiesi įprastu bankomatu, pinigų iš sąskaitos negalite pasiimti daugiau nei jūsų atlyginimo suma, tai mes savo šeimos bankomate galime daryti įtaką pinigų augimui. Pavyzdžiui, galime pakeisti NT strategiją, pakeisti ilgalaikę nuomą trumpalaike ir tokiu būdu padidinti savo pajamas.

Jūs vedate ir praktinius mokymus „Nekilnojamas turtas kaip pinigų gamybos įrankis“. Papasakokite apie juos.

Šių mokymų metu suteikiame informaciją, perduodame reikalingus investavimui įrankius, praktines žinias, bei savo „know-how“ kitiems, norintiems turėti tokius bankomatus. Taigi mokymų metu dalyviai ne tik sužino kaip pasidaryti asmeninį bankomatą, teisingai įvertinti galimas rizikas, paskaičiuoti pelną ir išvengti klaidų, bet ir padaro pirmus, realius žingsnius tam bankomatui susikurti. Kaip taisyklė, mokymams pasibaigus kiekvienas iš dalyvių turi 2–5 pajamas generuojančius NT objektus – aktyvus, kurie ir yra jų asmeninių bankomatų dalis.

Kaip manote, kiek svarbu turėti mentorių vienoje ar kitoje srityje? Kiek svarbu turėti mentorių NT srityje?

Manau, kad kiekvienoje gyvenimo srityje mentorius yra reikalingas, nes mes patys iš savęs turime resursų tiek, kiek turime. O jų dažnai neužtenka. Mentorius būtent ir yra tas žmogus, iš kurio gali semtis ne tik žinių, bet ir energijos. Tačiau renkantis mentorių būtina, kad jis turėtu ne teorines žinias, o praktinę patirtį jus dominančioje srityje ir turėtu rezultatą kurio Jūs siekiate. Tokio mentoriaus turėjimas – geriausia investicija. Antraip, jeigu ruošiesi viską patirti pats, kelias gali būti ilgas ir nuostolingas, galimai noras investuoti į NT praeis ilgam.

Mentoriaus naudą puikiai iliustruoja žemėlapio pavyzdys. Jeigu nusiperki žemėlapį – tau lieka tiesiog eiti, nes jame viskas, ko gali tikėtis kelyje, smulkmeniškai pažymėta. Tad mentoriaus pagalba padeda ne tik išvengti finansinių klaidų, bet taip pat patirti mažiau streso, mažiau išeikvoti energijos ir laiko.

Daugelį vilioja investicijos į NT, tačiau gąsdina didelės pradinės investicijos. Ar tikrai tam reikia didelių pradinių investicijų? Nuo ko pradėti investuojant į NT?

Investavimui reikalingos investicijos, bet tai nebūtinai turi būti jūsų santaupos. Paskutiniu metu nuolatos girdime, kad pinigai „spausdinami“ dideliais kiekiais ir nuolat įliejami į ekonomiką. Tad pinigų aplink mus tikrai yra ir nemažai. Daug žmonių yra linkę ne investuoti, o padėti indėlius banke ir tai nėra geras pasirinkimas, kai infliacijos lygis siekia 12–17 proc. Investuotojas-profesionalas moka tokius pinigus panaudoti sukurdamas naudą pinigų savininkui, ir tuo pat metu sukurdamas naudą sau. Tad klausimas yra ne kur gauti pinigų, bet kaip pritraukti lėšas investicijoms.

Paprognozuokite. Norintiems pirkti būstą verta tą daryti dabar ar palaukti kainų kritimo?

Jeigu žmogus nori gyventi savarankiškai, yra pribrendęs spendimui pirkti būstą sau, įvertinęs rizikas, paskaičiavęs įmokas – jis neturi laukti. Gyvenimas greitai bėga, todėl geriausia visada – čia ir dabar.

O ir investavimui nėra tinkamo arba netinkamo laiko. Viskas priklauso nuo turimų žinių ir pasiruošimo. Skirtingais ekonomikos etapais būna skirtingos galimybės. Kai vienos durys užsidaro, kitos duris atsidaro. Profesionalus investuotojas turi savybę laiku pamatyti, kur durys užsidarys ir laiku pamatyti, kur jos atsidarys. Tai nuolatinis galimybių ieškojimas.

Šių metų spalio 27 d. vyks didžiausios finansinio raštingumo konferencijos Lietuvoje „Financial Freedom Forum“ renginys, kurio globėjas – „Lietuvos bankas“. Kokį pranešimą jame skaitysite, kokia bus jo tema?

Pasidalinsiu patirtimi ir patarimais investavimo į NT galimybių srityje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.