Nulinio PVM būtiniausiems maisto produktams nebus

Mažesnio pridėtinės vertės mokesčio (PVM) būtiniausiems maisto produktams nebus, nutarė Seimas.

Dabar maisto produktams galioja 21 proc. PVM.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Dabar maisto produktams galioja 21 proc. PVM.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-10-11 13:26, atnaujinta 2022-10-11 13:34

Parlamentarai antradienį nepriėmė svarstyti Petro Gražulio parengtos Pridėtinės vertės mokesčio įstatymo pataisos, kuria jis siūlė nustatyti nulinį PVM tarifą būtiniausiems maisto produktams, kurių sąrašą patvirtintų Vyriausybė.

Pataisas Seimas atmetė: už tai balsavo 68 Seimo nariai, o tobulinti siūlė 56.

Dabar maisto produktams galioja 21 proc. PVM.

PVM lengvatos buitinės technikos remontui nebus

Seimas nepritarė siūlymui taikyti lengvatinį 5 proc. PVM tarifą buitinės technikos ir elektronikos prietaisų, avalynės, galanterijos, laikrodžių, drabužių ir buitinės tekstilės gaminių, baldų, vaikų žaislų, dviračių, elektrinių paspirtukų remontui.

Tai numatanti PVM įstatymo pataisa, kurią pateikė Seimo Socialdemokratų partijos frakcijos narys Linas Jonauskas, nesulaukė Seimo pritarimo po pateikimo. Už ją antradienį balsavo 57, prieš buvo 15, susilaikė 53 Seimo nariai. Parlamentarai galutinai neatmetė šios iniciatyvos, bet grąžino iniciatoriams tobulinti.

Šiuo metu šių daiktų taisymui taikomas standartinis 21 proc. PVM tarifas.

Seimo nariui L.Jonauskui nepavyko įtikinti kolegų, kad tokia PVM lengvata ne tik skatintų tvarų daiktų naudojimą, bet ir leistų žmonėms sutaupyti, skatintų smulkųjį verslą.

„Įteisinus lengvatinį PVM tarimą daiktu taisymui atsiras palankesnės sąlygos ilgesniam daiktų naudojimui, jų taisymui, kas padės ne tik sumažinti išmetamų atliekų kiekį, šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekį, išskiriamą gaminant naujus ir perdirbant senus daiktus, bet taip pat leis kurti darbo vietas, išsaugoti senuosius amatus, o Lietuvos gyventojams – sutaupyti išlaidas, pigiau taisant buitinės technikos ir elektronikos prietaisus, avalynę, galanteriją, laikrodžius, drabužius ir buitinės tekstilės gaminius, baldus, vaikų žaislus, dviračius, elektrinius paspirtukus“, – teigia L.Jonauskas.

Parlamentaro duomenimis, PVM lengvata, skirta dviračių, batų, odos dirbinių, drabužių, namų apyvokos audinių ir kitų daiktų taisymui jau ne vienerius metus yra taikoma Airijoje, Belgijoje, Liuksemburge, Lenkijoje, Maltoje, Nyderlanduose, Slovėnijoje, Švedijoje, Portugalijoje.

Šiuo metu Pridėtinės vertės mokesčio įstatyme numatyta, kad lengvatinis 5 proc. pridėtinės vertės mokesčio tarifas taikomas tik neįgaliųjų techninės pagalbos priemonėms ir jų remontui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.