Švedai skelbia, kad nebėra mažiausiai 50 metrų „Nord Stream 1“ dujotiekio video

Mažiausiai 50 metrų „Nord Stream 1“ dujotiekio buvo sunaikinta arba palaidota po jūros dugnu dėl sprogimo, kurį, kaip manoma, sukėlė sabotažo aktas, rodo antradienį paskelbti povandeniniai vaizdai.

Dujotiekiai, jungiantys Rusiją su Vokietija, atsidūrė geopolitinės įtampos centre, kai Rusija nutraukė dujų tiekimą Europai.<br>AP/„Scanpix“ nuotr.
Dujotiekiai, jungiantys Rusiją su Vokietija, atsidūrė geopolitinės įtampos centre, kai Rusija nutraukė dujų tiekimą Europai.<br>AP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 18, 2022, 11:15 AM, atnaujinta Oct 18, 2022, 1:13 PM

Laikraščio „Expressen“ paskelbtuose vaizdo įrašuose matyti, kaip 80 metrų gylyje ant dujotiekio „Nord Stream 1“ matyti didžiulis plyšys ir sulankstytas metalas.

Pasak laikraščio, pirmadienį nufilmuotuose vaizdo įrašuose matyti, kad daugiau kaip 50 metrų vamzdyno nebėra arba jis palaidotas po jūros dugnu, o jūros dugne matyti ilgi plyšiai, vedantys link trūkusio vamzdžio.

„Tik labai didelė jėga gali sulenkti tokio storio metalą taip, kaip mes matome“, – „Expressen“ sakė Norvegijos bendrovės „Blueye Robotics“ dronų operatorius Trondas Larsenas.

T.Larsenas, valdęs vaizdo įrašą užfiksavusį povandeninį droną, taip pat sakė, kad aplink vamzdį matyti „labai didelis poveikis jūros dugnui“.

Rugsėjo pabaigoje abu „Nord Stream“ dujotiekiai buvo pažeisti per sprogimus Baltijos jūros dugne, dėl jų įvyko keturi nuotėkiai.

Spalio 6 dieną Švedijos valdžios institucijos paskelbė, kad atliko povandeninę įvykio vietos apžiūrą ir surinko „įrodymų“, o apžiūra patvirtino įtarimus dėl galimo sabotažo.

Dujotiekiai, jungiantys Rusiją su Vokietija, atsidūrė geopolitinės įtampos centre, kai Rusija nutraukė dujų tiekimą Europai, kaip manoma, keršydama už Vakarų sankcijas dėl Maskvos invazijos į Ukrainą. Nors dujotiekiai neveikė, juose buvo dujų, kurios po akivaizdžių sabotažo aktų išsiveržė į jūros paviršių.

Šaudmenys jūros dugne trukdo tyrimui

Tyrimas dėl įtariamo sabotažo dujotiekiuose „Nord Stream“ „vyksta sėkmingai“, nepaisant to, kad Baltijos jūros dugne rasta Antrojo pasaulinio karo laikų šaudmenų, ketvirtadienį pranešė Danija.

„Tai zona, pasižyminti tuo, kad ten yra Antrojo pasaulinio karo šaudmenų – sprogusių ir ne, – sakė Danijos gynybos ministras Mortenas Bodskovas žurnalistams Briuselyje vykstančio NATO gynybos aljanso susitikimo kuluaruose. – Jūros dugne yra daugybė įvairių objektų, todėl tai nėra taip lengva, tačiau darbas tęsiamas ir vyksta sėkmingai“.

Rugsėjo pabaigoje abu „Nord Stream“ dujotiekiai buvo pažeisti dviejų sprogimų Baltijos jūros gelmėse, dėl jų įvyko didelis dujų nuotėkis.

Švedija antradienį paskelbė, kad preliminarūs povandeniniai patikrinimai patvirtino įtarimus dėl galimo sabotažo.

„Kartu su Švedija ir Vokietija Danija atlieka tyrimą, kuris vyksta sėkmingai, – sakė ministras. – Viskas, ką sužinosime, suprantama, bus paskelbta viešai“.

Kadangi dėl sabotažo įtariama Rusija, nors Maskva pareikalavo teisės dalyvauti tiriant tarptautiniuose vandenyse įvykusius sprogimus, Kopenhaga ir Stokholmas atsisakė ją įtraukti į tyrimą.

Rusijos ambasadorius Kopenhagoje pareiškė, kad Maskvos nedalyvavimas pakenkė tyrimo patikimumui. Tačiau kadenciją baigianti Švedijos ministrė pirmininkė Magdalena Andersson pasiūlė Maskvai atlikti savo tyrimą.

Tiek Maskva, tiek Vašingtonas neigia atsakomybę dėl dujų nuotėkio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.