Taupydamos prekybos vietos imasi įvairių priemonių: trumpina darbo laiką, išjungia eskalatorius

Parduotuvės ir prekybos centrai, atsižvelgdami į lankytojų srautus ir apyvartą, per metus keliskart keičia darbo laikus, tačiau šįkart kai kuriems priemonių teko imtis ir dėl išaugusių elektros kainų. Dalis pritemdė šviesas, išjungė kondicionavimo sistemas ar net sustabdė eskalatorius.

Dalis pritemdė šviesas, išjungė kondicionavimo sistemas ar net sustabdė eskalatorius.<br>D.Umbraso nuotr.
Dalis pritemdė šviesas, išjungė kondicionavimo sistemas ar net sustabdė eskalatorius.<br>D.Umbraso nuotr.
Dalis pritemdė šviesas, išjungė kondicionavimo sistemas ar net sustabdė eskalatorius.<br>T.Bauro nuotr.
Dalis pritemdė šviesas, išjungė kondicionavimo sistemas ar net sustabdė eskalatorius.<br>T.Bauro nuotr.
Dalis pritemdė šviesas, išjungė kondicionavimo sistemas ar net sustabdė eskalatorius.<br>T.Bauro nuotr.
Dalis pritemdė šviesas, išjungė kondicionavimo sistemas ar net sustabdė eskalatorius.<br>T.Bauro nuotr.
I.Ardava.<br>Bendrovės nuotr.
I.Ardava.<br>Bendrovės nuotr.
V.Budrienė.<br>Asmeninio albumo nuotr.
V.Budrienė.<br>Asmeninio albumo nuotr.
E.Dapkienė.<br>Asmeninio albumo nuotr.
E.Dapkienė.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Dalis pritemdė šviesas, išjungė kondicionavimo sistemas ar net sustabdė eskalatorius.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Dalis pritemdė šviesas, išjungė kondicionavimo sistemas ar net sustabdė eskalatorius.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Oct 21, 2022, 3:49 PM

Pokyčių daug

„Maxima“ rugsėjį, kaip ir įprastai, grįžo prie rudens-žiemos sezono trumpesnio darbo laiko, mat vasarą darbo valandos buvo ilgesnės, atsižvelgiant į pirkėjų srautus ir jų poreikius. Tačiau kol kas dėl išaugusių elektros kainų dar labiau trumpinti parduotuvių darbo laiko neplanuojama.

Rudens sezonu darbo laiką kasmet keičia ir „Lidl“. Nuo spalio 17 d. dalis šio tinklo parduotuvių jau dirba trumpiau, tačiau dėl srautų pasiskirtymo trijų parduotuvių darbo laikas prailgintas ir duris jos užveria nebe 22 val., o 23 val.

20 proc. „Norfos“ parduotuvių taip pat jau dirba valanda trumpiau nei anksčiau.

„Iki“ darbo laiką keičia tada, kai prireikia, atsižvelgiant į sezoną, pirkėjų srautus ir apyvartas, tad kiekviena parduotuvė ir jos darbo laikas vertinami individualiai. Visgi kol kas dėl išaugusių elektros kainų trumpinti nė vienos parduotuvės darbo laiko dar neteko.

To imtis dar neprireikė ir „Rimi“ parduotuvėms, bet prekybos tinklas tokio varianto neatmeta. Jei reikės, šio sprendimo gali imtis. O kol kas elektrą bandoma taupyti kitais būdais: naudojamos LED lempos, jau nuo vasario peržiūrėtas ir sumažintas apšvietimas prekybos salėse, minimalizuotas nebūtinas apšvietimas parduotuvių teritorijoje, stengiamasi organizuoti gamybos padalinių veiklą tada, kai elektra rinkoje yra pigesnė, atsakingai naudojamos kondicionavimo ir vėdinimo sistemos, po leidžiamų prekybos valandų nebenaudojamas apšvietimas alkoholinių gėrimų skyriuje.

Prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė Vaida Budrienė taip pat paminėjo kitus taupymo būdus. Štai tinklas jau stato saulės elektrinę, yra pasirašyta sutartis su vėjo jėgainių parku, tieksiančiu elektrą, šildymo sistemos keičiamos į oras-oras, šiuo metu keliose parduotuvėse yra ir sumažintas apšvietimas, jei tai pasiteisins, toks sprendimas bus taikomas ir daugiau parduotuvių.

Ji paminėjo, kad yra tekę svarstyti ir apie tai, kad vertėtų sekmadieniais nedirbti, juolab mažmeninės prekybos tinklo „REWE“ grupė, kuriai priklauso „Iki“, užsienio šalyse turi parduotuvių, kuriose nedirbama sekmadieniais. Darbuotojai tuo patenkinti – savaitgalį gali praleisti su šeima, tai pagerino ir pačių darbuotojų produktyvumą. Tačiau, anot V.Budrienės, Lietuva tam dar nėra pasiruošusi. Atlikus keletą tyrimų pastebėta, kad klientai yra linkę apsipirkti savaitgaliais.

„Dažnai jie savaitgalį apsiperka savaitei į priekį, tai – jų didysis apsipirkimas. Tad toks sprendimas nepasiteisintų, nebent tam pasiryžtų ir tai įgyvendintų visa rinka“, – portalui lrytas.lt teigė V.Budrienė.

Ernesta Dapkienė, „Maximos“ korporatyvinių reikalų ir komunikacijos departamento direktorė, taip pat minėjo, jog taupumo sumetimais parduotuvėse apšvietimas yra sumažintas apie 30 proc., naktimis išjungiamos šviečiančios lauko reklamos.

Toliau investuojama į modernias LED apšvietimo technologijas, šiuo metu jos įdiegtos kas antroje parduotuvėje ir beveik visuose sandėliuose. Paskaičiuota, kad vien šis sprendimas vienoje „Maximos“ parduotuvėje leidžia sumažinti elektros išlaidas apie 46 proc.

„Kas penkta mūsų parduotuvė naudoja taupiai energiją vartojančias šildymo ir vėdinimo sistemas, energiją taupančius kondensacinius dujinius katilus ir aeroterminius šilumos siurblius. Naujose ir renovuotose parduotuvėse įrengiamos modernios vėsinimo sistemos, per kurias šiluma atgaunama ir naudojama parduotuvėms šildyti – tai yra pažangus uždaro ciklo sprendimas.

Žaliajai energijai išgauti naudojame saulės jėgaines, kuriuos šiuo metu veikia ant dviejų mūsų parduotuvių stogų“, – portalui lrytas.lt komentavo E.Dapkienė.

Apšvietimo mažiau, išjungiami eskalatoriai

Išaugus elektros kainoms prekybos ir pramogų centras „Ozas“ jau nuo rugsėjo 5 d. dirba trumpiau, nuo 10 iki 21 val. visomis savaitės dienomis. Šviečiančios reklaminės iškabos taip pat įjungtos ne visą parą, o tik nuo 8 iki 22 val. Toks sprendimas padėjo sutaupyti apie 10 proc. elektros energijos per mėnesį.

„Panorama“ darbo laiką sutrumpino dar 2021 m. gegužės 24 d. ir iki šiol jo nekeitė.

„BH Europa“ generalinė direktorė Iveta Ardava portalui lrytas.lt pasakojo, kad elektros energijos sąnaudos šiuo metu sudaro apie pusę visų prekybos centro sąnaudų, todėl dar pandemijos metu įvestas sutrumpintas darbo laikas irgi paliekamas galioti toliau. Pirmadieniais-šeštadieniais prekybos centras dirba nuo 10 iki 20 val., o sekmadieniais valanda trumpiau – iki 19 val. Kaip teigė I.Ardava, jei atsiras poreikis, darbo laikas gali būti peržiūrimas dar kartą.

Tačiau vien to elektrai sutaupyti nepakanka. „Mūsų pastatų priežiūros specialistai nuolat stebi prekybos centro veiklą realiu laiku ir atlieka būtinas įrangos veiklos korekcijas“, – teigė ji, paminėdama, kad ir patys nuomininkai diegia energiją taupančius sprendimus.

„Kadangi prekybos centre dėl dėkingos pastato konstrukcijos yra daug stoglangių, todėl pakliūva natūralios dienos šviesos, vidaus apšvietimą, priklausomai nuo oro sąlygų, galėjome sumažinti nuo 40 iki 70 proc. Viduje visiškai atsisakėme dekoratyvinio apšvietimo, išorės apšvietimą sumažinome iki minimumo, šviečia tik būtiniausiomis valandomis. Taip pat kur tik įmanoma apšvietimui naudojame energiją taupančias LED lempas.

Priėmėme sprendimą prekybos centre palikti veikiančius tik tuos eskalatorius, kurie kelia į viršų, žemyn nukreipti eskalatoriai yra išjungti.

Taip pat peržiūrėjome energijos naudojimą kondicionavimui, šildymui ir vėdinimui. 2–3 laipsniais padidinome temperatūrinio režimo toleranciją, reikšmingesnes korekcijas atlikome nedaug naudojamose ir neprekybinės paskirties patalpose, čia diegiami ir judesio davikliai. Siekdami kuo labiau sumažinti suvartojimą tuo laikotarpiu, kai energija itin brangi, nuolat stebime ir aktyviai reguliuojame aušinimo sistemos veiklą. Vakarais po visų parduotuvių uždarymo ir rytais iki parduotuvių atidarymo visame prekybos centre gerokai sumažintas vėdinimo pajėgumas, o nakčiai išvis išjungiamas, taip pat koreguojami įrangos paleidimo laikai, atsižvelgiant į oro sąlygas“, – vardijo pašnekovė.

Kauno prekybos ir laisvalaikio centre „Mega“ šiemet dar pavasarį buvo nuspręsta šiltuoju sezonu neilginti darbo laiko, tad ir rudenį neteko jo trumpinti. Didžioji dalis parduotuvių toliau dirba nuo 10 iki 21 val. Bet dėl aukštų elektros kainų kitų sprendimų imtis teko: sumažintas išorės ir vidaus apšvietimas, vėdinimo sistemų intensyvumas, karšto vandens cirkuliacija, pagalbinėse patalpose įrengti judesio davikliai apšvietimui valdyti, stebima elektros kaina biržoje ir pagal ją koregiuojamas prekybos centre įrengtų vėsinimo, vėdinimo ir kitų sistemų darbo laikas ir trukmė.

Optimizavus šių sistemų veiklą pavyko sumažinti apie 20 proc. suvartojamos elektros energijos.

Prekybos ir pramogų centras „Babilonas“ Panevėžyje parduotuvių darbo laikų trumpinti neplanuoja, tačiau jau reguliuojami vėdinimo ir šaldymo įrenginių darbo laikai, peržiūrimas apšvietimas ir keičiamos lempos į LED, nakties metu išjungiamas perteklinis apšvietimas.

O štai Panevėžio prekybos centre „Ryo“ yra įdiegta pastatų valdymo sistema BMS, nuolat stebimas vėdinimo ir kondicionavimo darbas, taip pat, kaip ir kituose prekybos centruose, peržiūrėti apšvietimo sistemų laikai, naktimis išjungiamos lauko reklamos, lauko apšvietimas naktimis veikia tik tam tikrose vietose, automobilių stovėjimo aikštelėje apšvietimas jau pakeistas į LED.

Kol kas darbo valandų prekybos centras nekeitė, bet tokios galimybės irgi neatmeta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: pirma JAV siunta Ukrainai – dar šią savaitę