Nuo naujoko iki patyrusio „invegiečio“: kaip kilti karjeros laiptais, o kaip kartais – sustoti ir atsikvėpti?

Kas žmogų skatina su geru nusiteikimu ir energija kibtis naujų iššūkių ir projektų darbe? Kaip kilti karjeros laiptais, o kaip kartais sustoti ir atsikvėpti?

Neringa Pangonyte-Novikiene, priemonių valdymo skyriaus projektų vadovė.
Neringa Pangonyte-Novikiene, priemonių valdymo skyriaus projektų vadovė.
Ernesta Sečinskyte, IT projektų vadovė.
Ernesta Sečinskyte, IT projektų vadovė.
Neringa Pangonyte-Novikiene, priemonių valdymo skyriaus projektų vadovė.
Neringa Pangonyte-Novikiene, priemonių valdymo skyriaus projektų vadovė.
Ernesta Sečinskyte, IT projektų vadovė.
Ernesta Sečinskyte, IT projektų vadovė.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2022-11-10 08:00

Apie motyvaciją, kokios sudedamosios dalys būtinos sėkmingam rezultatui ir kokie keliai atvedė į nacionalinę plėtros įstaigą „Investicijų ir verslo garantijos“ (INVEGĄ) kalbamės su neseniai prie komandos prisijungusia Neringa Pangonyte-Novikiene, priemonių valdymo skyriaus projektų vadove, bei jau dešimtmetį su organizacija skaičiuojančia „invegiete“ Ernesta Sečinskyte, šiandien dirbančia IT projektų vadove.

– Neringa, tu neseniai prisijungei prie INVEGOS. Atskleisk, kokia buvo tavo pirmoji darbo diena?

– Iš pradžių jaučiausi kaip užsienyje, nesupratau, ką žmonės šneka. Trumpiniai, terminai, pavardės, datos, žodžiai, kurių gyvenime nebuvau girdėjusi – buvo tikrai „kosmosas“, per nuotolinius susirinkimus klausydavausi ir galvodavau, apie ką čia kalbama.

Bet su kiekviena diena man darėsi vis smagiau ir smagiau, pradėjau pažinti kolegas, geriau suprasti, kas ir kur vyksta. Esu iš Marijampolės, tačiau INVEGA suteikia galimybę dirbti nuotoliu, todėl į biurą važiuoju pirmadieniais bei trečiadieniais, bet visada labai laukiu tų darbo biure dienų.

– Ernesta, o kokia buvo tavo pradžia? Į kokią poziciją pretendavai?

– Aš esu viena iš tų daugelio „invegiečių“, kurios savo kelią pradėjo nuo administratorės pozicijos. Pradžia buvo nelengva, mane irgi gąsdino trumpiniai ir finansiniai terminai, kurių visai nesupratau. Žinoma, laikui bėgant daug išmokau, pažinau procesus, veiklos turinį, produktus bei paslaugas. Vėliau, pakeitusi poziciją visada kartojau, kad labai naudinga padirbėti administratore – šiose pareigose įgyji naudingų žinių, kurios vėliau pagelbėja ir kitose veiklose. Per 10 metų INVEGOJE taip pat darbavausi ir projektų vertintojos, l.e.p. skyriaus vadovės, projektų ir procesų vadovės, vyriausios duomenų analitikės pozicijose. Man visuomet buvo įdomūs įvairūs projektai ir jų technologinis sprendimų realizavimas, todėl šiandien esu IT projektų vadovės pozicijoje.

– Neringa, koks buvo tavo ankstesnis profesinis kelias ir kuo patraukė INVEGA?

– Turiu labai įvairios patirties, nes aš esu iš tų žmonių, kurie linkę ieškoti. Noriu daugiau išmokti, susirinkti įvairių kompetencijų, taip save įprasminu. Tad patirtys tikrai įvairios, baigiau mokslus Vilniuje, verslo vadybą, įkūriau savo įmonę ir grįžau į Vilkaviškį. Atėjus krizei, 2009 m. emigravau į Angliją. Ten studijavau grožinę kūrybą ir leidybą, įgijau magistro laipsnį, o grįžusi atgal į Lietuvą pradėjau dirbti banke.

Didelių darbo paieškų nebuvo, gyvenimo aprašymų į kairę ir dešinę nesiuntinėjau. Kaip ir į banką, į INVEGĄ papuoliau su pirmuoju siųstu CV – likimas tikriausiai sudėlioja tam tikrus kelius.

Kai nugirdau iš aplinkinių, kad INVEGA ieško darbuotojų, labai susidomėjau, nes apie ją žinojau dar iš banko laikų kaip puikios reputacijos, aukštos kvalifikacijos įmonę su labai profesionaliais darbuotojais. Apsisprendžiau kandidatuoti pačią paskutinę skelbimo dieną, nes abejojau, ar aš tinku. Atrankos eigoje sužinojau, kad laukia daug naujų dalykų, mane tai labai sudomino.

Dabar džiaugiuosi, kad mano kelias čia toliau tęsiasi. Buvo įdomu sužinoti, kad INVEGA dirba gerokai įvairesnėse srityse, nei aš buvau susidūrusi. Veiklos sričių taip pat yra daug, todėl INVEGOJE yra vietos labai skirtingiems žmonėms. Jie atsineša labai įvairios patirties, o tai padeda kurti organizacijos kultūrą. Jaučiuosi kaip dirbdama užsienio kapitalo įmonėje, tai kiek nustebino.

– O kuo patraukė priemonių valdymo skyriaus projektų vadovės pareigos?

– Mane patraukė tai, kad būtent ši pozicija yra priemonių kūrėjų pozicija. Nors tokia kūryba labai susijusi su teise, viskas griežtai reglamentuota, bet tai vis tiek kūryba. Tas mane labai sudomino.

Kai Anglijoje atlikinėjau praktiką leidyklose, geidžiamiausias darbas būdavo redakcijoje – tai prestižinė vieta, kur visi norėjo dirbti. Mano svajonė tam tikra prasme išsipildė – atsidūriau savotiškoje finansinių priemonių redakcijoje.

– Ir kaip dabar sekasi dirbti komandoje?

– Šiuo metu dirbu su rizikos kapitalo priemonėmis, tiesa, su jomis dirba ir dar dvi kolegės. Jos man buvo ir lyg šiol yra tarsi mentorės. INVEGOJE jau yra nusistovėjusių praktikų, kaip kuriamos priemonės, yra žmonės, kurie tai daro, ir ne kelis mėnesius, o jau kelerius metus. Labai svarbu, kad INVEGA išlaiko ilgamečius darbuotojus, nes būtent patyrę žmonės yra šios organizacijos stuburas. Žinoma, dažnai tenka pasukti galvas, spręsti problemas. Bet tai įdomu ir tikras iššūkis – užduotis šiandien reikia atlikti taip, kad sukurta priemonė už 3–5 metų gerai veiktų ir neštų naudą.

Komanda labai profesionali, ypač žmonės, kurie dirba ilgesnį laiką ir yra atėję iš tų sričių, kurioms priemones kuria. Daug klausimų sprendžiame kartu, darbas komandinis, man tai labai patinka.

– Ernesta, tu tikrai turi daug darbo patirties INVEGOJE. Kas svarbu komandiniame darbe ir koks būtų patarimas jaunesniems kolegoms?

– Labai svarbu pajausti kolegų emocijas ir jiems padėti. Mes visi skirtingi, tad ir mūsų problemos individualios. Yra tokių kolegų, kuriems svarbus įvertinimas, o jo taip ir nesulaukia, kiti tiesiog nemoka pripažinti, jog nėra visagaliai ir visų darbų nenudirbs, tokius kolegas svarbu pristabdyti, kad neperdegtų. Vadovams, dirbantiems pusiau nuotoliu, pusiau gyvai, labai sunku laiku pamatyti galimas problemas, tad visi turėtume nebūti abejingi – perduoti reikšmingus signalus, jei juos pastebime pirmi.

Kiekvienas asmeniškai turime nepamiršti, jog tik tinkamas darbo ir poilsio balansas leidžia gyventi sveikiau, laimingiau. Na, ir žinoma, tik pailsėję esame produktyvūs, kūrybiškesni, efektyvesni, atnešame daugiausiai naudos ir džiaugsmo sau ir kitiems. Svarbu tai nuolat sau priminti.

– O koks tavo laisvalaikis? Kaip tu „atitrūksti“ nuo darbų?

– Man labai patinka judėti. Paskutiniu metu daug žygiuoju – vaikštau ir išbandau skirtingas žygių trasas. Ekstremalios veiklos nėra būtinybė, bet ir joms kartais susiruošiu – iš Portugalijos į Ispaniją leidausi 720 m. vieliniu lynu. Labai mėgstu keliauti, tik paskutiniu metu jaučiu, kad šiam pomėgiui auga ir apetitas – Europa jau per maža, noriu kitokių patirčių, kitokių kraštovaizdžių ir kultūrų.

Nors kelionės tikrai man vienas didesnių malonumų, laisvalaikiu daug domiuosi ir saviugda, dalyvauju įvairiuose festivaliuose, kursuose.

– Neringa, o kas tau padeda kovoti su krūviu ar naujais iššūkiais darbe, kaip ilsiesi?

Nelabai moku ilsėtis (šypsosi). Bet greitai turėsiu atostogų, jas praleisiu Italijoje, pakeisiu aplinką. Tikiuosi, ten pailsėsiu.

Mano paslaptis, nors galbūt skamba banaliai, yra įvairovėje. Turiu daug veiklų po darbo: prekiauju savo rankdarbiais internete, konsultuoju ir padedu kitiems žmonėms efektyviai prekiauti, sportuoju, medituoju, leidžiu laiką su šeima, skaitau. Įvairovė, kurioje telpa rimtas darbas ir kiti užsiėmimai, leidžia subalansuoti savo dienas. Persijungimas tarp skirtingų veiklų man yra pats geriausias poilsis.

– Ačiū už pokalbį!

Apie INVEGĄ

UAB „Investicijų ir verslo garantijos“ – LR Vyriausybės įkurta nacionalinė plėtros įstaiga, skirta padėti Lietuvos verslui gauti reikiamą finansavimą. INVEGA efektyviai įdarbina mokesčių mokėtojų pinigus, kompetentingai vertina riziką ir orientuojasi į visos šalies gerovę kuriančius verslo projektus. Jos suteikiamos garantijos padeda išspręsti nepakankamo ar nepatrauklaus finansų įstaigoms užstato problemą, administruojamos ir tiesiogiai teikiamos lengvatinės paskolos, subsidijų bei rizikos kapitalo priemonės palengvina finansavimo gavimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.