Dėl miesto parke pardavinėjamų vaflių – tikra sumaištis: mėtosi kaltinimais neįgalumu ir verslo skalpavimu

Jau kurį laiką Kėdainių rajono savivaldybės Kontrolės komitetas nagrinėja Kėdainių miesto parke įsikūrusios kavinukės „Radvilų sodas“ situaciją. Esą kavinukė vykdo veiklą, nenumatytą konkurso, kurį laimėjusi ir įsikūrė miesto parke, sąlygose. Tačiau tiek patys įmonės savininkai, tiek seniūnija ar savivaldybės administracija jokių pažeidimų sako nematantys.

Tačiau paaiškėjo, kad vienas iš dalykų, kuris užkliuvo komiteto pirmininkui S.Grinkevičiui ir galimai kitiems verslininkams – tai, kad kavinukėje kepami belgiški vafliai.<br>V.Skaraičio asociatyvi nuotr.
Tačiau paaiškėjo, kad vienas iš dalykų, kuris užkliuvo komiteto pirmininkui S.Grinkevičiui ir galimai kitiems verslininkams – tai, kad kavinukėje kepami belgiški vafliai.<br>V.Skaraičio asociatyvi nuotr.
Jau kurį laiką Kėdainių rajono savivaldybės Kontrolės komitetas nagrinėja Kėdainių miesto parke įsikūrusios kavinukės „Radvilų sodas“ situaciją, esą jie vykdo veiklą, nenumatytą konkurso sąlygose.<br>A.Surkevičiaus/rinkosaikste.lt nuotr
Jau kurį laiką Kėdainių rajono savivaldybės Kontrolės komitetas nagrinėja Kėdainių miesto parke įsikūrusios kavinukės „Radvilų sodas“ situaciją, esą jie vykdo veiklą, nenumatytą konkurso sąlygose.<br>A.Surkevičiaus/rinkosaikste.lt nuotr
Daugiau nuotraukų (2)

Eglė Kuktienė

Nov 12, 2022, 4:26 PM

Pasak Kontrolės komiteto pirmininko Sauliaus Grinkevičiaus, konkurse dėl patalpų nuomos svarstę dalyvauti verslininkai, pamatę, kokia ribota veikla bus galima užsiimti, apsisprendė net nedalyvauti tokiame konkurse.

Esminė sąlyga esą buvusi, kad jokia maisto gamyba ten nebus galima. Tačiau veiklą miesto parke pradėjus „Radvilų sodui“ suabejota, ar ši įmonė tikrai ten nieko negamina.

Ir nors oficialaus skundo dėl to, kad „Radvilų sodas“ galimai pažeidžia konkurso sąlygas savivaldybė nėra gavusi, S.Grinkevičius tikino, kad verslininkai kreipėsi būtent į Kontrolės komitetą.

„Išgirstu spekuliacijų, kad mes bandome spausti privatų verslą, kad neremiam smulkaus verslo, norime padaryti kažką blogo.

Buvo nemažai nusiskundimų iš tų, kurie dalyvavo konkurse, kad jie negavo visos informacijos, o paskui atsirado naujos sąlygos laimėtojui, pagal kurias jis galėjo vykdyti platesnę veiklą“, – sakė S.Grinkevičius.

Tikrino du kartus ir pažeidimų nerado

Kontrolės komitetas dar vasaros vidury įpareigojo miesto seniūniją išanalizuoti susidariusią situaciją.

Paaiškėjo, kad seniūnija du kartus tikrino įmonę ir abu kartus pažeidimų nerado. Taip pat ji prašė ir „Radvilų sodo“ vadovės Ievos Vargelytės paaiškinimų dėl vykdomos veiklos. Juos gavusi padarė išvadą, kad kavinukėje vykdoma veikla nieko nepažeidžia.

„Surengėme oficialų patikrinimą. Ieškojome faktą pagrindžiančių duomenų, tačiau neužfiksavome jokių pažeidimų. Ten vykdoma tik tokia veikla, kokia ir numatyta sutartyje.

Buvo darytas dar vienas patikrinimas pavasarį, taip pat pažeidimų nebuvo“, – sakė miesto seniūno pavaduotoja Samantė Mituzaitė-Palubinskienė.

Kėdainių rajono savivaldybės administracijos direktorius Arūnas Kacevičius paantrino, kad apskritai nėra reglamentuota, kiek kartų ir kada seniūnija turi tikrinti jos patalpas išsinuomojusias įmones.

Užkliuvo vafliai

„Mes prašėme, kad įmonės vadovė patvirtintų arba paneigtų teiginį, kad jos įmonė vykdo viešąjį maitinimą, – kalbėjo Kontrolės komiteto pirmininkas S.Grinkevičius išgirdęs, kad net ir Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba „Radvilų sodo“ veikloje pažeidimų nerado. – Kad Veterinarijos tarnyba neranda pažeidimų, yra viena, bet klausimas, ar vykdomos konkurso sąlygos.“

Valdančiųjų frakcijos lyderė Nijolė Naujokienė akcentavo, kad sunku suprasti, už ką konkrečiai įmonė yra „skalpuojama“.

„Jokio oficialaus skundo nemačiau. Dabar teigiame, kad atsirado naujos sąlygos, nei buvo konkurse, bet aš to nematau. Tai už ką mes tą verslą svarstome?

Kaip seniūnija gali nueiti ir patikrinti? Seniūnija gali turtą apžiūrėti, bet tik specialistai gali nustatyti, kas konkrečiai yra maisto pardavimas, o kas jau gamyba, nes riba labai plona.

Gal apskritai yra kokia sutartis, kur į „Radvilų sodą“ kita įmonė pagamintą maistą atveža?“ – svarstė politikė.

Tačiau paaiškėjo, kad vienas iš dalykų, kuris užkliuvo komiteto pirmininkui S.Grinkevičiui ir galimai kitiems verslininkams – tai, kad kavinukėje kepami belgiški vafliai.

„Jie gali tik pardavinėti dalykus, tai kodėl jie reklamuojasi kaip užkandinė?

Jei jie ten kepa vaflius, tai jau yra maisto ruošimas, ne tik pardavimas. Staliukai pastatyti, kėdės pastatytos. Kėdainiai mažas miestas, kalba visi. Viskas akivaizdu, o seniūnija nieko nenustatė“, – piktinosi S.Grinkevičius.

Grasino prokuratūra

Savivaldybės administracijos direktoriaus A.Kacevičiaus teigimu, situacija jau tapo kurioziška, mat seniūnija padarė, ko prašė Kontrolės komitetas, pažeidimų nerado, tačiau to komiteto pirmininkui vis tiek esą negana.

Toks A.Kacevičiaus teiginys papiktino Kontrolės komiteto pirmininką ir jis seniūniją pavadino neįgalia bei įpareigojo dar kartą padaryti išsamią situacijos analizę. Tik šį kartą tą daryti jis įpareigojo savivaldybės administraciją.

„Na, tai reikės kreiptis į prokuratūrą, kad jinai nustatinėtų, ar yra pažeidimų, ar nėra.

Jei jūs taip kalbat, tai mes turime tokią teisę. Seniūnija neįgali, pasirodo, tai įpareigojame įvertinti administracijos direktorių peržiūrėti nuomos sutartį, peržiūrėti ar nėra prieštaravimų ir pateikti išvadą raštu“, – rėžė S.Grinkevičius.

Trukdo dirbti

Pati „Radvilų sodo“ direktorė I.Vargalytė žurnalistams teigė, kad pažeidimų nedaro, o toks politikų priekabumas jos vadovaujamai įmonei tiesiog trukdo dirbti.

„Turiu apgailestauti, kad šiandien negalime būti tokie, kokie tikėjome, kad būsime, nes daug laiko ir jėgų turime atiduoti tam, kad įrodytume, jog veikiame parke nepažeisdami įstatymų.

Nepaprastai džiaugiausi, kad ilgą laiką puoselėtą svajonę įkurti kavinukę pavyko įgyvendinti būtent miesto parke. Džiaugiausi, kad čia tam specialiai pritaikytas patalpas rekonstruojant parką įrengė savivaldybė. Tačiau nesitikėjau tokio politikų dėmesio nedidelei kavinukei.

Šiandien turime ne tik aptarnauti „Radvilų sodą“ pamilusius klientus, miesto svečius, bet ir kasdien konsultuotis su teisininkais, kas mūsų dėmesį atitraukia nuo nuolatinio darbo.

Per šiuos kelis veiklos metus esame ne kartą atsakę, kad tokią veiklą, kurią čia vykdome, galime vykdyti pagal Europos Parlamento ir Tarybos reglamentą.

Tikiuosi, kad mūsų pateiktų atsakymų Kontrolės komisijai užteks. Tikiuosi, kad artimiausiu metu ši istorija bus pabaigta ir kartu su komanda galėsime visą dėmesį sutelkti į „Radvilų sodą“ ir mūsų klientus“, – sakė kavinukės vadovė.

Sąlygos nesikeitė

Apskritai I.Vargalytė teigia, kad konkurso sąlygos nebuvo pakeistos, o jų veikla nieko nepažeidžia.

„Nei konkurso sąlygos, nei konkurso sutartis po konkurso nebuvo keičiamos ar papildomos. Sutartis pasirašyta tokia, kokia ji ir yra.

Esminis klausimas – ar pagal galiojančias sutarties sąlygas tokia veikla gali būti vykdoma. Įsigilinau ir supratau, kad pagal galiojančius Europos Reglamento nuostatus ši veikla nėra draudžiama ir ją vykdyti galima.

Tą ir aiškinamės bei bandome įrodyti, nes kiekvienas politikas traktuoja savaip“, – komentavo kavinukės vadovė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.