Artimiausiu metu šioje vietoje laukia tikras statybų bumas: šalia dviejų prekybos centrų išdygs dar keturi

Šalia Klaipėdos esančioje Sendvario seniūnijoje jau veikia du RIMI prekybos centrai, tačiau šiame sparčiai besiplečiančiame Klaipėdos priemiestyje artimiausiu metu laukia tikras prekybos centrų bumas. Jau suplanuoti mažiausia 4 prekybos centrai.

Besiplečiančiame Klaipėdos priemiestyje artimiausiu metu laukia tikras prekybos centrų bumas.<br>Projektuotojų vizualas.
Besiplečiančiame Klaipėdos priemiestyje artimiausiu metu laukia tikras prekybos centrų bumas.<br>Projektuotojų vizualas.
Besiplečiančiame Klaipėdos priemiestyje artimiausiu metu laukia tikras prekybos centrų bumas.<br>Lrytas.lt archyvo nuotr.
Besiplečiančiame Klaipėdos priemiestyje artimiausiu metu laukia tikras prekybos centrų bumas.<br>Lrytas.lt archyvo nuotr.
Besiplečiančiame Klaipėdos priemiestyje artimiausiu metu laukia tikras prekybos centrų bumas.<br>T.Bauro nuotr.
Besiplečiančiame Klaipėdos priemiestyje artimiausiu metu laukia tikras prekybos centrų bumas.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Edgaras Valeckas

Nov 13, 2022, 11:52 AM

Daugiausia diskutuojama apie „Lidl“ prekybos centrą. Jį projektuoja UAB „Panevėžio statybos trestas“ (PST). Projektų vadovas Vytenis Zokaitis „Vakarų ekspresui“ sakė, kad 87,6 a ploto sklype projektuojamas standartinis „Lidl“ prekybos centras.

Bendras pastato plotas – 2 213 kvadratinių metrų. Šalia pastato numatyta automobilių stovėjimo aikštelė. Joje bus įrengtos 134 vietos.

Automobilių statymo vietų bus tris kartus daugiau, nei reikalauja normatyvai. Net 14 vietų suplanuota elektromobiliams.

Tačiau, „Vakarų ekspreso“ duomenimis, vienu metu net buvo iškilusi grėsmė, kad „Lidl“ nepavyks įgyvendinti savo planų Slengiuose. Kuriam laikui investuotojai buvo atsitraukę. Ieškota sprendimų, nes nepavyko suderinti eismo organizavimo schemų Dangaus gatvėje.

Galiausiai „Lidl“ prekybos centro vystytojai nutarė paaukoti net dalį savo valdomo žemės ploto, kad įrengtų reikalingą įvažiavimą į kaimynystėje esantį sklypą.

Taip pat prekybos centrą projektuojanti PST yra priversta viešinti ir Dangaus, Liepų, ir Piligrimų gatvių sankryžos rekonstravimo galimus sprendinius, nors tai yra atskiras projektas. Pati valstybinė Dangaus gatvė priklauso VĮ „Lietuvos automobilių kelių direkcija“ (LAKD).

Sankryža eilėje

Pasak LAKD atstovo Sauliaus Jansono, kartu su privačiu investuotoju („Lidl“ – aut. past.) ir Klaipėdos rajono savivaldybės administracija, pagal pasirašytas bendradarbiavimo sutartis direkcija vysto projektą „Valstybinės reikšmės rajoninio kelio Nr. 2212 Klaipėda-Radailiai-Kretinga ruožo nuo 4,172 iki 4,725 km kapitalinis remontas“. Projektas apima ir minimą sankryžą.

„Informuojame, kad privatus investuotojas yra įsipareigojęs 100 proc. finansuoti projekto techninio darbo projekto parengimą ir projekto vykdymo priežiūrą. Klaipėdos rajono savivaldybės administracija yra įsipareigojusi finansuoti 25 proc. visų projekto statybos darbų išlaidų“, – „Vakarų ekspresą“ informavo LAKD.

Šiuo metu kaip tik vyksta projektavimo darbai ir žemės sklypo, kuris dabar priklauso privačiam investuotojui, reikalingo projektui įgyvendinti, perdavimo Kelių direkcijai valdyti patikėjimo teise procedūros.

„Tikslesnis Projekto įgyvendinimo terminas paaiškės gavus teigiamą ekspertizės išvadą Projekto techniniam darbo projektui, LRV nutarimu perdavus sklypą Kelių direkcijai valdyti patikėjimo teise ir įvykdžius viešųjų pirkimų procedūras“, – procesus vardija S. Jansonnas.

Planuojama, kad minėtoje Dangaus gatvės atkarpoje bus įrengiama šviesoforinė sankryža su reguliuojamomis pėsčiųjų perėjomis, įrengiamas pėsčiųjų takas (kairėje kelio pusėje), taip pat bus sutvarkytos autobusų sustojimo aikštelės, įrengiamas gatvės apšvietimas, įrengiama greitėjimo juosta (kryptimi Jakų žiedas-Slengiai).

Už Piligrimų g. ir Liepų g. tvarkymą yra atsakinga Klaipėdos rajono savivaldybės administracija.

LAKD akcentuoja, kad valstybinės reikšmės keliuose esančių sankryžų pertvarkymas įgyvendinamas vadovaujantis Vieno lygio sankryžų pertvarkymo prioritetinės eilės sąrašu. Šiuo metu šis projektas yra aukštoje 19-oje vietoje, tarp 1261 kelių remonto projekto visoje Lietuvoje.

Pasinaudos konkurentai

Kol „Lidl“ ne pirmus metus bando suderinti autotransporto patekimo į savo būsimą prekybos centrą schemas, konkurentai gali pasinaudoti jau pramintais takais.

Kitoje Dangaus gatvės pusėje, šalia Gindulių, turėtų atsirasti prekybos centras „Maxima“.

Kad toks projektas yra rengiamas, patvirtino Klaipėdos rajono architektūros ir teritorijų planavimo skyriaus vedėjas Gytis Kasperavičius.

Įdomu tai, kad prekybos centro „Maxima“ statytojams neteks prisidėti prie Dangaus gatvės rekonstrukcijos. Jie yra įpareigoti spręsti tik Gindulių ir Liepų gatvės pertvarkymo klausimą.

O „Lidl“ prekybos centro statyba yra susieta su visos Dangaus gatvės atkarpos ir sankryžos rekonstrukcija.

Yra tikimybė, kad „Maxima“ projektą pavyks įgyvendinti net greičiau nei „Lidl“, nes jo nereikia derinti su LAKD, be to, nėra sudėtingų žemės perdavimo ir specialiųjų planų keitimo procedūrų.

Kol „Lidl“ ir „Maxima“ intensyviai konkuruodami sprendžia didžiojo prekybos pyrago dalybas, nesnaudžia ir kiti verslininkai. Jie taip pat jau nusitaikė į Sendvario seniūnijos gyventojų pinigines.

Konkurentai nemiega

UAB „LTM Invest 1“ jau gavo leidimą statybai paslaugų paskirties pastatui Trušeliuose.

„LTM Invest 1“ atstovas Jaunius Skierus sakė, kad Karališkių g. 1 taip pat planuojamas prekybos centras.

Planuojama statyti 1 752 kvadratinių metrų ploto 2 aukštų pastatą. Jame suplanuotos ne tik įvairių plotų prekybinės ir kitos paskirties patalpos, bet ir vieta kavinei.

Šalia pastato bus automobilių stovėjimo aikštelė, kurioje suprojektuota 41 stovėjimo vieta.

„Express market“

UAB „Nord Horn group“ planuoja statyti prekybos paskirties pastatą Klemiškėje II.

Polivarko g. 41 suplanuotas L formos prekybinis pastatas. Sklypo plotas 22,5 arai.

Numatoma, kad jame turėtų įsikurti „Express market“ prekybos centras. Taip pat ir daugiau mažesnių prekybos įmonių. Šalia pastato suprojektuotoje automobilių aikštelėje numatytos 24 vietos automobiliams.

Akivaizdu, kad Sendvario seniūnijos gyventojams greitu laiku prekybos centrų pasirinkimas bus neblogesnis nei Klaipėdoje. Svarbu, kad kelių ir šaligatvių infrastruktūrą spėtų vystyti taip pat sparčiai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.