Atliekų įmonės kaimynystė kauniečius varo į neviltį: dėl tvaiko negali net langų praverti

Kauno mechaninio biologinio atliekų (MBA) apdorojimo įmonė primena veikiantį ugnikalnį – kartais ji netikėtai pabunda ir išmeta į aplinką tvaiko užtaisą, kuris dėl vyraujančio vėjo krypties dažniausiai nusėda Ramučių (Kauno r.) gyventojų namuose.

Ramučių gyventojai dėl nepakeliamo tvaiko ne kartą rengė protesto akcijas.<br>Lrytas.lt archyvo nuotr.
Ramučių gyventojai dėl nepakeliamo tvaiko ne kartą rengė protesto akcijas.<br>Lrytas.lt archyvo nuotr.
V.Makūnas ir V.Matijošaitis.<br>M.Patašiaus nuotr.
V.Makūnas ir V.Matijošaitis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Pritaikytos naujovės padėjo sumažinti iš MBA įmonės sklindančius kvapus, tačiau jie vis tiek pasiekia gyventojus.<br>M.Patašiaus nuotr.
Pritaikytos naujovės padėjo sumažinti iš MBA įmonės sklindančius kvapus, tačiau jie vis tiek pasiekia gyventojus.<br>M.Patašiaus nuotr.
G.Jurevičienė stebėjosi, kodėl didelės įmonės statomos prie gyvenviečių.<br>M.Patašiaus nuotr.
G.Jurevičienė stebėjosi, kodėl didelės įmonės statomos prie gyvenviečių.<br>M.Patašiaus nuotr.
Ramučių gyventoja G.Jurevičienė namuose naudoja orą valantį prietaisą ir ketina jų įsigyti dar daugiau. Kito būdo kvėpuoti švaresniu oru moteris nežino.<br>M.Patašiaus nuotr.
Ramučių gyventoja G.Jurevičienė namuose naudoja orą valantį prietaisą ir ketina jų įsigyti dar daugiau. Kito būdo kvėpuoti švaresniu oru moteris nežino.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Nov 14, 2022, 11:00 AM

„Gyvenome prestižinėje vietoje, kuri pavirto turbūt kenksmingiausiu rajonu, koks tik gali būti“, – rėžė Ramučių gyventoja Gitana Jurevičienė, kai prieš savaitę jos namus vėl pasiekė bjaurus tvaikas.

Prieš dvejus metus Kauno regiono atliekų tvarkymo centro (RATC) dalininkai jau tarėsi visai uždaryti miesto pakraštyje iškilusią Kauno MBA įmonę, kuri kelia gausybę nepatogumų netoliese įsikūrusiems kauniečiams – skleidžia bjaurią smarvę.

Kauno meras Visvaldas Matijošaitis ir Kauno rajono meras Valerijus Makūnas tąkart pareiškė, kad apie 30 mln. eurų kainavusi įmonė turėtų būti išvis nušluota nuo žemės paviršiaus, nes jos poreikis kelia abejonių.

Nuo tokio drastiško žingsnio teko susilaikyti, mat įmonę daugiausia finansavo ES fondai ir tik 2021-ųjų pradžioje baigėsi įsipareigojimo išlaikyti šį objektą laikas. Atrodo, įkarštis vienu ypu atsikratyti rūpesčių keliančio objekto gerokai atlėgo.

Pasipylė nauji skundai

Ramučių gyventojai dėl nepakeliamo tvaiko, sklindančio iš MBA įmonės, prieš porą metų rengė protesto akcijas, o jos vadovai ir savininkai žadėjo ieškoti išeičių – prašė ekspertų, kolegų Lenkijoje patarimų.

Kurį laiką atrodė, kad problemą pavyko išspręsti, tačiau praėjusią savaitę vėl pasipylė skundų lavina.

„Įmonė ilgą laiką nekėlė problemų, bet praėjusią savaitę vėl atsirado kvapų. Gyventojai skundžiasi kvapais, galimai sklindančiais iš Kauno MBA įrenginių“, – kalbėjo Kauno rajono savivaldybės Aplinkos skyriaus vedėja Jurgita Rakauskaitė.

Savivaldybės vadovai kelis kartus aptarė šią situaciją, administracijos direktorius Šarūnas Šukevičius siuntė specialistus aiškintis aplinkybių.

J.Rakauskaitė patvirtino, kad sprendžiant kilusias problemas nuolat bendraujama su Kauno RATC vadovybe, specialistai vyksta į MBA įrenginių teritoriją, taip pat į Ramučių gyvenvietę.

„Pastarojo apsilankymo MBA įrenginių teritorijoje, taip pat Ramučių gyvenvietėje metu nemalonių kvapų nebuvo juntama“, – pranešė savivaldybės atstovė.

Jos žiniomis, Kauno RATC vadovybė stengiasi spręsti kilusias problemas: MBA įrenginių teritorijoje, prie potencialių kvapų šaltinių, nuolatos naudojamos mobiliosios kvapų mažinimo sistemos (naudojami probiotikai), sutvarkyta MBA įrenginių teritorija (nėra sandėliuojamų atliekų, kaip buvo fiksuota anksčiau), MBA įrenginių teritorija nuolatos prižiūrima ir tvarkoma.

Kauno RATC atstovai pranešė savivaldybės vadovams, kad šiuo metu vykdomi biofiltro profilaktiniai darbai įterpiant naują skystąjį biopreparatą. Tikimasi, kad naujai diegiamos priemonės iš esmės padės išspręsti susidariusią situaciją.

Gyventojai praranda viltį

Dvokas sklinda be paliovos. Kartais tiesiog namuose juntame amoniako, svylančio plastiko tvaiką“, – sakė Ramučių gyventoja G.Jurevičienė.

Nuo jos namų iki Kauno MBA įmonės – apie 3 kilometrus, maždaug toks pat atstumas susidarytų iki automagistralės Vilnius–Klaipėda pašonėje veikiančios atliekų deginimo įmonės.

Dėl pastarosios gyventojai kovojo nuo 2012 metų, tačiau teismas uždegė projektui žalią šviesą.

„Tokie objektai turi būti statomi atokiau nuo gyvenamųjų rajonų“, – įsitikinusi G.Jurevičienė.

Ramučių gyventojų ramybė baigėsi, kai Kauno pašonėje prasidėjo aktyvi laisvosios ekonominės zonos plėtra, kuri tiesiogiai susijusi su smarkiai išaugusiu transporto priemonių srautu. Didelė jo dalis tenka Centrinei gatvei, kuri driekiasi per visą gyvenvietę.

Vėliau iškilo Kauno MBA bei kogeneracinė elektrinė, kurioje deginamos atliekos.

„Dar norėjo ir krematoriumą netoliese statyti – būtų visas komplektas“, – neslėpė sarkazmo kaunietė.

Gelbėja oro valymo įrenginys

Moteris tikino, kad tiek ji, tiek kaimynai jau nuleido rankas bandydami atsikratyti nemalonios kaimynystės, nes tai – kova su vėjo malūnais.

Arčiau automagistralės gyvenantys žmonės dar daugiau kenčia, net karščiausiomis vasaros dienomis negalima atidaryti namų langų.

Atšalus orams galima tikėtis dar vienos teršalų dozės, mat gyventojai šildymui naudos anglis bei įvairias degiąsias medžiagas, kurios taip pat teršią aplinką.

Kai kurie Ramučių gyventojai net namus pardavė ir išsikėlė į švaresnę vietovę, tačiau parduoti būstą už patrauklią kainą taip pat nėra paprasta.

„Kaip tokia aplinka paveiks mūsų vaikus? Ar jų vaikai neturės apsigimimų?“ – klausė G.Jurevičienė.

Dabar jos šeima neigiamą taršos poveikį mėgina sumažinti savo jėgomis – prieš pusantrų metų nusipirko oro valymo įrenginį, kuris namuose dūzgia be sustojimo. Kaunietė įsitikinusi, kad pirkinys visiškai pasiteisino, nes oro užterštumas matyti net prietaiso ekrane.

„Įrenginys kainavo kelis šimtus eurų, brangiai kainuoja ir jo filtrai, tačiau pirksime daugiau tokių prietaisų ir bent tokiu būdu bandysime išvalyti namų orą“, – kalbėjo G.Jurevičienė.

Ragino neskubėti teisti

Kauno RATC direktorius Laurynas Virbickas negalėjo paaiškinti, kas lėmė naują kvapų pliūpsnį Ramučių gyventojams, tačiau tikino, kad pastaruoju metu MBA įmonėje nebūta jokių avarijų ar net menkų incidentų.

L.Virbickas priminė, jog Ramučiai yra atsidūrę daugybės pramonės įmonių apsuptyje ir neatmestina, kad viena jų šįkart galėjo tapti nemalonių kvapų šaltiniu.

„Pagal seną įprotį visus nemalonius potyrius bandoma susieti su MBA įmone“, – stebėjosi vadovas.

Pasak jo, per kelerius pastaruosius metus joje įvyko didelių pokyčių siekiant panaikinti sklindančius kvapus, visos procedūros dabar atliekamos tinkamai.

„Tikrai nėra taip, kad nieko nedarome“, – tikino L.Virbickas.

Anksčiau MBA įmonės veiklą vertinę nepriklausomi ekspertai pareiškė, kad joje stovi labai geri įrenginiai, tačiau netinkamai vykdoma procesų kontrolė.

Įmonę stačiusi įmonė net neperdavė valdytojams visų techninių dokumentų – tai esą negirdėtas atvejis.

Pokyčiams taip pat trukdė aplinkybė, kad be paliovos keitėsi įmonės vadovai ir jie nespėdavo tinkamai imtis darbo.

Įmonės rūpesčių neužmiršo

Ekspertai pažėrė patarimų, kaip galima greitai ir nebrangiai ištaisyti nustatytus trūkumus. Ar jie ką nors sudomino?

„Per dvejus metus įdiegtos naujos priemonės kvapams mažinti: įsigyti ir naudojami mobilieji kvapų neutralizavimo įrenginiai, įdiegta papildoma oro valymo ozonu sistema, pakeistos abiejų biofiltrų įkrovos, atliktas kapitalinis skruberių remontas, kapitališkai išvalyta ventiliacijos sistema, įdiegti automatiniai greitaeigiai klostiniai vartai, pakeisti pagrindiniai vidiniai vartai, vykdomi biologinio aerobinio kompostavimo tranšėjų įkrovos keitimo darbai“, – atliktus darbus vardijo Kauno savivaldybės Aplinkos apsaugos skyriaus vedėja Radeta Savickienė.

Pasak jos, MBA vykdomas nuolatinis technologinio proceso ir įrenginių stebėjimas bei priežiūra, atliekamas reikiamas remontas ir imamasi prevencinių priemonių.

R.Savickienė pranešė, kad šiuo metu vyksta konsultacijos su užsienio ekspertais iš Švedijos, Estijos, Italijos, Lenkijos ieškant modernių bei inovatyvių priemonių dar efektyvesniam oro valymui ir kvapų emisijos mažinimui užtikrinti.

Galutinis žodis – dalininkų

Suabejojus Kauno MBA nauda skelbta, kad joje išrūšiuojama mažiau kaip 1 proc. regione susidarančių atliekų, kurios vis tiek vežamos deginti į netoliese iškilusią Kauno kogeneracinę jėgainę.

Situaciją apsunkina aplinkybė, kad galiojantys teisės aktai neleidžia deginti nerūšiuotų atliekų.

„Svarstant įmonės ateitį būta įvairių situacijų“, – kalbėjo Kauno miesto savivaldybės administracijos direktorius Tadas Metelionis.

Pasak jo, naujajai Kauno RATC vadovybei atlikus pokyčius ir investavus į technologijas didžioji dalis problemų išsisprendė ir padėtis pagerėjo, nemalonus kvapas buvo dingęs.

„Miesto savivaldybės administracija yra tik vienas iš septynių viešosios įstaigos dalininkų. Šiam klausimui skiriame daug dėmesio ir darome ką galime. To paties tikimės ir iš kitų dalininkų“, – pareiškė T.Metelionis.

Nepatyrė pojūčių

Gintautas Funka, Kauno rajono Karmėlavos seniūnijos Parko seniūnaitis:

„Gyvenu kiek atokiau nuo Ramučių, todėl suintensyvėjusio kvapo nejutau. Galbūt jis sklido siauru ruožu, įtakos galėjo turėti vėjo kryptis.

Galiu patvirtinti, kad pastaruoju metu situacija pagerėjo ir nemaloniais kvapais vietos gyventojai nesiskundė.

Ar gali kvapus skleisti ne MBA įmonė? Kito žinomo šaltinio apylinkėse nėra, o į kogeneracinę elektrinę bendruomenių atstovai neįleidžiami.“

Prokurorai prieš metus nuleido rankas

Kauno apylinkės prokuratūra 2020 metų rugsėjį dėl MBA įmonės veiklos pradėjo ikiteisminį tyrimą pagal tris Baudžiamojo kodekso straipsnius.

Tyrimas vyko dėl tarnybinių pareigų neatlikimo, taip pat aplinkosauginių taisyklių pažeidimų, tačiau pernai vasarą jis nutrauktas.

Būtinasis šių nusikalstamų veikų požymis yra didelės žalos ar sunkių padarinių aplinkai galimybės sudarymas arba tokių padarinių sukėlimas.

Prokurorų nuomone, nagrinėjamu atveju nustatytų pažeidimų pašalinimo užtikrinimas turėtų būti vykdomas kitomis, ne baudžiamajame įstatyme įtvirtintomis, priemonėmis, taikant administracinio poveikio priemones, ekonomines bei kito pobūdžio sankcijas – tai galėtų būti baudos skyrimas, TIPK leidimo panaikinimas, įmonės veiklos sustabdymas.

Iš Aplinkos apsaugos departamento pateiktų duomenų matyti, kad šioje situacijoje nėra metodikos tokiai žalai apskaičiuoti, jos mastui nustatyti.

Nenustačius bent vieno iš būtinųjų nusikalstamų veikų požymių, šiuo atveju – didelės žalos ar sunkių padarinių sukėlimo, esą nėra pagrindo teigti, kad tokios nusikalstamos veikos buvo padarytos.

Prokuratūra pranešė, kad jei paaiškėtų esminės aplinkybės, turinčios reikšmės šiai bylai nagrinėti, būtų spręstinas klausimas dėl šio ikiteisminio tyrimo atnaujinimo arba kito ikiteisminio tyrimo pradėjimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.