Paaiškėjus, kad G. Norkūnas nenurodė turįs „Ignitis“ akcijų – G. Skaistės gynyba: pati žinojo, problemos nematė Opozicija laukia G. Nausėdos žodžio

Valstybės kontroliuojamos „Igničio grupės“ akcijų turi ir šio ryšio nebuvo deklaravęs grupę tiesiogiai kuruojantis finansų viceministras Gediminas Norkūnas, grupės akcijų turi ir įmonė, susijusi su energetikos ministru Dainiumi Kreiviu, kuris šios informacijos taip pat nedeklaravo, skelbia LRT atliktas tyrimas.

Smulkieji akcininkai valdo 25,01 proc. „Ignitis grupės“ akcijų, 74,99 proc. – Finansų ministerija.<br>Lrytas.lt fotomontažas.
Smulkieji akcininkai valdo 25,01 proc. „Ignitis grupės“ akcijų, 74,99 proc. – Finansų ministerija.<br>Lrytas.lt fotomontažas.
Smulkieji akcininkai valdo 25,01 proc. „Ignitis grupės“ akcijų, 74,99 proc. – Finansų ministerija.<br>Lrytas.lt fotomontažas.
Smulkieji akcininkai valdo 25,01 proc. „Ignitis grupės“ akcijų, 74,99 proc. – Finansų ministerija.<br>Lrytas.lt fotomontažas.
Smulkieji akcininkai valdo 25,01 proc. „Ignitis grupės“ akcijų, 74,99 proc. – Finansų ministerija.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Smulkieji akcininkai valdo 25,01 proc. „Ignitis grupės“ akcijų, 74,99 proc. – Finansų ministerija.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
D.Kreivys.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
D.Kreivys.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Nov 22, 2022, 8:11 AM, atnaujinta Nov 22, 2022, 6:55 PM

Anot jo, tai, kad tiesiogiai už „Ignitis grupės“ veiklą atsakingas viceministras G. Norkūnas šiuo metu yra įmonės akcininkas ir gauna dividendus, jo interesų deklaracijoje neatsispindėjo – jis deklaravo tik akcijų pirkimo faktą 2020 metų spalį, kai ministerijoje dar nedirbo.

Vėliau tyrimą atliekantiems žurnalistams teigė šį savo interesą nurodęs.

„Ignitis grupės“ akcijų turi ir su D. Kreiviu susijusi įmonė bendrovė „Norteo“, kurią kontroliuojančios bendrovės „Catus“ 40 proc. akcijų turi energetikos ministras. Jis sakė nežinantis apie „Norteo“ įsigytas akcijas, nėra šio ryšio deklaravęs ir žadėjo pasidomėti, ar reikia šią sąsają deklaruoti.

Smulkieji akcininkai valdo 25,01 proc. „Ignitis grupės“ akcijų, 74,99 proc. – Finansų ministerija.

G. Skaistė apie tai žinojo, problemos nemato

Finansų ministrė Gintarė Skaistė sako žinojusi, jog G. Norkūnas turi valstybės kontroliuojamos „Igničio grupės“, kurią jis tiesiogiai kuruoja, akcijų. Ministrė sako dėl to problemų neįžvelgianti.

Finansų ministrės teigimu, G. Norkūnas prieš pradėdamas darbą ministerijoje ją informavo, jog turi įmonės akcijų, dėl to ministerijos Personalo skyrius konsultavosi su Vyriausiąja tarnybinės etikos komisija (VTEK).

„Buvo sutarta, jog bus deklaruota, kad akcijos yra, ir tuomet kiekvieno sprendimo atveju bus vertinama, ar kuravimas vieno ar kito sprendimo daro įtaką asmeninei naudai“, – žurnalistams antradienį Seime sakė G. Skaistė.

„Viceministras sandorį dėl akcijų įsigijimo buvo deklaravęs, galbūt ten yra detalių ar kaip sandorį, ar kaip turimas akcijas, iš principo situaciją dėl turimų akcijų žinau ir konsultavimasis su VTEK vyko, tai kažkokių netikėtų naujienų, kurių būčiau nežinojusi, nesužinojau“, – pridūrė ji.

G. Skaistės teigimu, G. Norkūno akcijų paketas yra nedidelis ir esminės įtakos sprendimų priėmimui turėti negali.

„Dividendai, kurie gaunami iš įmonės, santykinai yra nedideli vertinant įmonės dydį, o sprendimai Finansų ministerijoje dėl įmonės ir jos akcijų valdymo priimami kolegialiai, tai reiškia, kad visi specialistai pateikia savo nuomonę, yra deleguojami asmenys į akcininkų visuotinį susirinkimą, o akcininkų lūkesčių laišką pasirašo ministras“, – sakė G. Skaistė.

„Man atrodo, kad išskaidymas sprendimų priėmimo algoritmo leidžia diversifikuoti rizikas“, – pridūrė ji.

A. Širinskienė mato interesų konfliktą dėl D. Kreivio nedeklaruotų ryšių

Opozicinės Lietuvos regionų frakcijos narė Agnė Širinskienė sako matanti interesų konfliktą, kai su D. Kreiviu susijusi įmonė turi valstybės valdomos „Ignitis grupės“ akcijų, tačiau ministras to nedeklaravo.

Kitas opozicijos atstovas „darbietis“ Vytautas Gapšys sako, kad ministrai ir viceministrai turėtų tokius sandorius deklaruoti, nepriklausomai nuo to, ar to reikalauja įstatymas.

„Kai deklaruoji išskirtinį skaidrumą, kaip deklaravo Šimonytės (premjerės Ingridos Šimonytės – BNS) Vyriausybė, manau, tokias akcijas tikrai reikia deklaruoti, juolab energetikos ministras priima sprendimus dėl energetikos srities ir tame tarpe buvo priiminėjami sprendimai dėl „Ignitis“. Manyčiau čia buvo prievolė deklaruoti“, – žurnalistam Seime antradienį sakė A. Širinskienė.

„Kai valdantieji buvo opozicija, sėkmingai skųsdavo ministrus Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai. (...) Dabar labai tikiuosi, kad konservatoriai apskųs taip pat ir Kreivį ir išsiaiškins“, – kalbėjo ji. 

„Kai esi energetikos ministras, tikrai didžiulė atsakomybė, kad dėl tavo veiklos nekiltų ne tik kad tiesioginio interesų konflikto, bet kaip šiuo atveju nesiginčijame, matyt, kad yra interesų konflikto regimybė“, – pridūrė politikė.

A. Širinskienės vertinimu, nepaisant to, kiek akcijų įsigyta, ekonominis interesas atsiranda nuo neapibrėžtos sumos, todėl svarbus pats jų turėjimo faktas, kurį reikėtų deklaruoti. 

Kelias „Ignitis grupės“ akcijas turintis V. Gapšys sako, kad ministrai ir viceministrai turėtų tokius sandorius deklaruoti, nepriklausomai nuo to, ar iš jų to reikalauja įstatymas.

„Tie asmenys, kurie priima sprendimus ir jautrius sprendimu vien dėl to skaidrumo bendro turėtų tai padaryti nepaisant to, ar įstatymas numato jiems tą prievolę konkrečiai, ar jie patys turėtų tai susivokti. Tai yra jautri sritis, ypač matant, kaip ta energetikos situacija dabar vystosi ir kad dabar vieni ar kiti sprendimai su tomis įmonėmis susiję, tai aš manau, kad tikrai tai praverstų padaryti tas deklaracijas“, – žurnalistams Seime sakė jis.

V. Gapšio teigimu, aiškios deklaracijos politikams būtų padėjusios išvengti papildomų klausimų.

„Sistema tikrai yra nesudėtinga, man atrodo, netgi automatiškai daugumą tų sandorių išmeta, parodo, kad galima juos deklaruoti. Man nekilo problemų, tai buvo kelių minučių klausimas tos deklaracijos užpildymas, ar aš būtinai privalėjau tai daryti – tai aš manau, kad neprivalėjau, bet, matot, tas apsidraudimas pasiteisino, būčiau, matyt, atsakinėjęs į kitus klausimus šiandien, jeigu būčiau to nepadaręs“, – kalbėjo V. Gapšys.

Seimo Biudžeto ir finansų komitete dirbantis valstietis Valys Ąžuolas sako, kad jam įdomu, kaip reaguos prezidentas Gitanas Nausėda.

„Prezidentas priimdamas (skirdamas energetikos ministru – BNS) Kreivį sakė, kad tikisi, jog nesikartos senos istorijos, kai buvo išlindę dalykai su mamos ir „Moki-veži“ akcijomis. Dabar išlindo su „Igničio“ akcijomis. Tai ar bus principingas prezidentas ir pasakys, kad nepasitiki šiuo ministru, ar tai bus nurašyta kaip nieko tokio“, – žurnalistams Seime antradienį sakė V. Ąžuolas.

Būdą kaip D. Kreivys deklaravo turimas akcijas, jis pavadino „gudravimu“. V. Ąžuolas teigė abejojantis, ar politikai tikrai nežino, kaip ir kada reikia deklaruoti įsigijimus.

„Tai atsakymas visiems, kodėl energetikos ministras yra suinteresuotas kuo didesniu „Igničio“ pelnu. Tai todėl ir suinteresuotas – kuo didesnis pelnas, tuo daugiau už akcijas gaus dividendų“, – tvirtino V. Ąžuolas.

Premjerė Ingrida Šimonytė sako nematanti problemų, jog energetikos ministras Dainius Kreivys viešai nedeklaravo, kad jo iš dalies kontroliuojama įmonė turi valstybės valdomos „Ignitis grupės“ akcijų. 

„Ta situacija man yra žinoma, mane šiek tiek stebina įžiūrėjimas čia interesų konflikto, turint minty, kad Energetikos ministerija, nors ir yra Energetikos ministerija, o „Ignitis“ yra energetikos įmonė, tikrai nevaldo šitos įmonės akcijų, nepriima sprendimų dėl įmonės veiklos ir nedalyvauja nei jokiuose valdymo organuose, nei kažkokiu būdu gali paveikti įmonės sprendimą išmokėti dividendus“, – žurnalistams Seime antradienį sakė I. Šimonytė.

Jos teigimu, fizinių asmenų ir institucinių investuotojų valdoma „Ignitis grupės“ akcijų dalis yra labai maža ir net įmonei  išmokėjus dividendus didžiausią naudą visada gautų mokesčių mokėtojai, nes 75 proc. akcijų valdo valstybė.

„Sunku įsivaizduoti tokią situaciją net hipotetiškai, kur dėl kažkokio sprendimo, kuriame dalyvautų energetikos ministras, susiklostytų tokia situacija, kad jis kažkokiu būdu galėtų siekti sau asmeninės naudos“, – sakė I. Šimonytė.

Visgi ji kalbėjo, kad šioje situacijoje būtų etiška sulaukti Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) išvados.

„Kiek žinau, yra opozicijos kreipimasis į VTEK, tai visiems bus tinkama sulaukti komisijos sprendimo. Pasitikiu visiškai komisijos gebėjimu šitą situaciją įvertinti vienu ir kitu atveju ir pateikti atsakymus“, – sakė premjerė.

„Šiaip turbūt nemaža dalis Lietuvos žmonių netiesiogiai yra suinteresuoti „Igničio“ veiklos rezultatais, nes nemažai „igničio“ investuotojų yra instituciniai investuotojai, kaip pensijų fondai ar kiti kolektyvinio investavimo subjektai, tai tie žmonės, kurie yra patikėję savo pinigus ir jie investuojami į tokio pobūdžio aktyvus, kažkuria prasme turbūt yra gana panašioje situacijoje, kaip ir energetikos ministras“, – pridūrė ji. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.