Nepavydėtina Giedrės patirtis: būstą susiruošusiai pirkti moteriai kortas sumaišė kreditinė kortelė

Vilnietė Giedrė ketina pirkti būstą – išsirinko butą, sutarė su pardavėju, rado banką, kuris suteikia paskolą. Tačiau visos moters pastangos gali nueiti perniek, nes įklimpo laukdama, kol kitas bankas uždarys jos turimą kredito kortelę. Bėda ta, kad bankas šią procedūrą atlieka ilgiau nei galioja garantinis raštas dėl būsto paskolos suteikimo. Vadinasi, Giedrė turės vėl iš naujo kreiptis į banką paskolos, į notarą – dėl dokumentų tvarkymo. Moteris suskaičiavo, kad papildomos išlaidos sieks apie 2 tūkst. eurų. Galiausiai nežinia, ar būsto pardavėjas sutiks tiek laiko laukti.

Nustojus galioti garantiniam raštui bankas turi teisę pakeisti paskolos išdavimo sąlygas: gali keistis marža, pradinio įnašo dydis ir kita.<br>Lrytas.lt koliažas
Nustojus galioti garantiniam raštui bankas turi teisę pakeisti paskolos išdavimo sąlygas: gali keistis marža, pradinio įnašo dydis ir kita.<br>Lrytas.lt koliažas
Nustojus galioti garantiniam raštui bankas turi teisę pakeisti paskolos išdavimo sąlygas: gali keistis marža, pradinio įnašo dydis ir kita.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Nustojus galioti garantiniam raštui bankas turi teisę pakeisti paskolos išdavimo sąlygas: gali keistis marža, pradinio įnašo dydis ir kita.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Nustojus galioti garantiniam raštui bankas turi teisę pakeisti paskolos išdavimo sąlygas: gali keistis marža, pradinio įnašo dydis ir kita.<br>V.Skaraičio nuotr.
Nustojus galioti garantiniam raštui bankas turi teisę pakeisti paskolos išdavimo sąlygas: gali keistis marža, pradinio įnašo dydis ir kita.<br>V.Skaraičio nuotr.
L.Vasiliauskas.<br>„Sorainen“ nuotr.
L.Vasiliauskas.<br>„Sorainen“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Nov 28, 2022, 8:20 PM

Vargas dėl kreditinės kortelės prasidėjo, kai moteris kreipėsi būsto paskolos į banką. Šis sutiko finansuoti būsto pirkimą, tik nurodė, jog Giedrė turi uždaryti kituose dviejuose bankuose turimas dvi kreditines korteles. Mat paskolą išduodantis bankas tai mato kaip papildomus finansinius įsipareigojimus.

Vienas bankų – „Swedbank“ – moters turėtą kreditinę kortelę uždarė, o Registrų centras išregistravo per dvi darbo dienas nuo kreipimosi. Tačiau SEB tą pačią procedūrą atlieka ilgiau nei mėnesį: procesai banko viduje trunka 30 dienų, dar trijų dienų reikia, kol informaciją perduoda į Registrų centrą, kad šis kortelę išregistruotų. Vadinasi, būsto pirkėjas niekaip nespėja uždaryti kreditinės kortelės per mėnesį, kiek galioja garantinis raštas.

Nustojus galioti garantiniam raštui bankas turi teisę pakeisti paskolos išdavimo sąlygas: gali keistis marža, pradinio įnašo dydis ir kita.

Būsto paskolą suteikiantis bankas sprendžia, ar Giedrės atveju būtų įmanoma padaryti išimtį. Mat SEB bankas išduoda raštą apie nutraukiamą kredito kortelės sutartį. Jame pažymima, kada ji bus nutraukta. Taip pat rašte nurodoma, kad klientas įsipareigojimų SEB banke neturi, kortelė uždaryta ir ja naudotis nebegalima.

Vis dėlto įprastai paskolą išduodančiam bankui reikia paties fakto, kad kreditinė kortelė jau išregistruota Registrų centre.

Atkakliai ieškodama nors kokios išeities iš situacijos Giedrė gyvena lyg ant adatų. Moteris nėra tikra, ar, stipriai kylant palūkanoms, vėliau kreipusis paskolos bankas apskritai sutiks ją suteikti. O kur dar papildomos išlaidos: jei viską tektų kartoti iš naujo, dokumentų tvarkymas pas notarą kainuotų dar bent 1 tūkst. eurų, apie 450 eurų tektų atiduoti už pažymą iš banko, kuri leidžia pardavėjui parduoti butą, mat šis pirktas su būsto paskola, o ši dar neišmokėta. Be to, moteriai tektų sumokėti dviejų mėnesių palūkanas už būstą, kurį ketina pirkti.

Iš Giedrės istorijos reiktų suprasti, jog planuodamas pirkti būstą pirmiausia turi uždaryti turimas kreditines korteles, ir tik po to kreiptis paskolos, nes kitaip visas įdirbis gali nueisti perniek.

30 dienų terminas

SEB banko atstovė Ieva Dauguvietytė-Daskevičienė portalui lrytas.lt perdavė, kad SEB banke norint įsigyti kredito kortelę, būtina turėti sąskaitą banke. Nutraukiant kredito kortelės sutartį, automatiškai uždaroma ir su kortele susieta sąskaita.

„Kredito kortelės yra dažniausiai naudojamos įvairiems atsiskaitymams, kurie gali būti atsiunčiami į kliento banką nurašymui nuo sąskaitos vėliau nei įvyko realus atsiskaitymas, taip pat į kredito kortelę klientui gali sugrįžti pinigai už įvairius grąžintus pirkinius. Todėl turime užtikrinti, kad atsiskaitymai galėtų įvykti ir pinigai pasiektų klientą.

Taigi, kliento prašymu nutraukus kredito kortelės sutartį, visas panaudotas kredito limitas turi būti apmokėtas, o kliento įsipareigojimai (kredito limitas) iš karto yra anuliuojami, kredito kortelė uždaroma, bet sutartis ir sąskaita galutinai uždaromi po 30 dienų“, – komentavo banko atstovė.

Anot jos, atsižvelgiant į tai, kad prekybininkai gali nurašyti lėšas nuo kredito kortelės ir vėliau negu įvyko faktinis pirkimas, pagal vidines SEB banko taisykles taikomas 30 dienų terminas kredito kortelės sąskaitos uždarymui.

„Svarbu akcentuoti, kad kai klientas pateikia prašymą uždaryti ir nutraukti kredito kortelės sutartį ir padengia visą panaudotą limitą bei sumoka priskaičiuotas palūkanas, jo įsipareigojimas bankui yra anuliuojamas ir ši informacija yra perduodama bei atnaujinama paskolų rizikos duomenų bazėje, kur matyti, kad kredito įsipareigojimas jau yra nulinis“, – kalbėjo I.Dauguvietytė-Daskevičienė.

Gali, bet neprivalo

Teisės firmos „Sorainen“ teisininkas Liutauras Vasiliauskas portalui lrytas.lt teigė, kad Vartojimo kredito įstatymas numato, jog kredito gavėjas turi teisę bet kuriuo metu nutraukti neterminuotą vartojimo kredito sutartį, įskaitant ir sutartį dėl kredito kortelės.

„Kai vartojimo kredito davėjas (šiuo atveju bankas) ir gavėjas yra susitarę dėl išankstinio pranešimo laikotarpio, sutarties nutraukimas gali trukti iki mėnesio. Pagal Mokėjimų įstatymą, toks pat įspėjimo terminas gali būti taikomas siekiant nutraukti sutartį dėl kitų mokėjimo paslaugų. Nutraukimo sąlygos gali būti numatytos banko bendrosiose paslaugų teikimo taisyklėse arba kredito kortelės sutartyje“, – komentavo teisininkas.

Nuo pranešimo apie sutarties nutraukimą dienos iki sutarties nutraukimo, kredito gavėjas privalo grąžinti bankui suteiktą kredito limito sumą. Atitinkamai bankas per šį laikotarpį turėtų įsitikinti, ar nebėra uždelstų mokėjimų ar potencialių grąžinimų susijusių su kliento kredito kortele. Jei kredito gavėjas negrąžins kredito ar turės kitų minėtų įsipareigojimų, bankas nenutrauks kredito kortelės sutarties.

Pasak L.Vasiliausko, kredito kortelės ar mokėjimo sąskaitos uždarymas skubos tvarka lieka banko diskrecijai – jis gali tai padaryti anksčiau, tačiau vadovaujantis sutartimi bei savo vidinėmis procedūromis nėra įpareigotas to atlikti.

„Bankai, prieš išduodami būsto ar kitas paskolas, privalo įvertini asmens kreditingumą bei kredito istoriją. Tad prieš pradedant derinti būsto paskolą, kredito gavėjas turėtų įsivertinti savo turimus įsipareigojimus, tokius kaip automobilio lizingas, kitos paskolos, išduotos kredito kortelės ar net nepanaudoti limitai, bei grąžinti skolas, kurias yra galimybė grąžinti anksčiau laiko“, – patarė teisininkas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.