Kataras ir Vokietija sutarė dėl mažiausiai 15 metų trukmės SGD tiekimo

Kataras sutiko Vokietijai mažiausiai 15 metų kasmet tiekti 2 mln. tonų suskystintų gamtinių dujų (SGD), antradienį pranešė pareigūnai, didžiausiai Europos ekonomikai po Rusijos invazijos į Ukrainą ieškant alternatyvių tiekimo šaltinių.

Berlynas, Vokietija.<br>nikolaus_bader/pixabay.com nuotr.
Berlynas, Vokietija.<br>nikolaus_bader/pixabay.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 29, 2022, 11:58 AM

Ilgai lauktu susitarimu Kataras siekia „prisidėti prie pastangų palaikyti Vokietijos ir Europos energetinį saugumą“, – sakė Kataro energetikos ministras ir bendrovės „QatarEnergy“ generalinis direktorius Saadas Sherida al Kaabis.

„QatarEnergy“ partnerė, JAV įmonė „ConocoPhillips“, nuo 2026 metų tieks dujas iš Kataro „North Field East“ ir „North Field South“ SGD gamybos projektų į Brunsbiutelio SGD terminalą, statomą šiaurės Vokietijoje, sakė S. al Kaabis.

Pagrindinė Kataro dujų rinka yra Azijos šalys, tarp jų Kinija, Japonija ir Pietų Korėja, tačiau jo dujų vis dažniau ieško ir Europos šalys, kai dėl Rusijos karo Ukrainoje kilo abejonių dėl tiekimo.

Anksčiau derybos su Europos šalimis vyko sunkiai, nes Vokietija ir kitos šalys nesutiko pasirašyti tokių ilgalaikių sandorių, kokie sudaromi su Azijos valstybėmis.

Susitarimas su Vokietija buvo sudarytas praėjus savaitei po to, kai „QatarEnergy“ paskelbė apie 27 metų trukmės susitarimą tiekti keturis milijonus tonų SGD per metus į Kiniją, teigdama, kad tai ilgiausias kada nors šioje pramonės šakoje pasiektas susitarimas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.