Augančios kainos kerta visa jėga – pardavimai parduotuvėse, kuriose dominuoja maistas, krito istoriškai smarkiai

Lietuvoje infliacija pasiekė piką ir pradėjo leistis nuo kalnelio žemyn. Mėnesinis kainų augimas vis dar yra teigiamas (+0,3 proc.), tačiau augimo greitis yra mažiausias nuo 2020 m. pabaigos.

Lietuvoje per metus maisto ir gėrimų kainos paaugo net 33 proc. – kone dvigubai sparčiau nei ES vidurkis (17 proc.).<br>G.Bitvinsko nuotr.
Lietuvoje per metus maisto ir gėrimų kainos paaugo net 33 proc. – kone dvigubai sparčiau nei ES vidurkis (17 proc.).<br>G.Bitvinsko nuotr.
Ž.Mauricas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Ž.Mauricas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
T.Povilauskas.<br>V.Skaraičio nuotr.
T.Povilauskas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Nov 30, 2022, 3:03 PM

Apie tai feisbuko paskyroje rašo „Luminor“ banko ekonomistas Žygimantas Mauricas.

Jis mini, kad infliacijos augimą Lietuvoje labiausiai lemia itin spartus energijos prekių (elektros, dujų, šildymo, degalų) kainų augimas, kurį lėmė Rusijos energetinis karas prieš ES bei Rusijos karinė invazija Ukrainoje.

„Tačiau stebina ir itin spartus maisto kainų augimas: Lietuvoje pieno produktai per metus pabrango 51 proc., duona ir grūdų produktai 39 proc., mėsa ir jos produktai – 28 proc., daržovės – 30 proc., kava, arbata ir kakava – 36 proc. Tikėtina, kad maisto ir nealkoholinių gėrimų kainų lygis Lietuvoje jau šiais metais pasivys ES vidurkį.

Visgi, energetinių ir maisto prekių kainų augimas turėtų išsikvėpti (maisto ir energijos prekės lemia 2/3 bendro kainų augimo Lietuvoje), tad kitais metais infliacija Lietuvoje turėtų sulėtėti iki vienaženklio skaičiaus, o 2023 metų pabaigoje neatmestinas ir defliacijos scenarijus (ypač jei ES ekonomika panirs į recesiją). Tad 2023 m. gruodžio mėn. infliacija gali būti panaši kaip 2020 m. gruodžio mėn.“, – prognozavo ekonomistas.

Ž.Mauricas nurodė, kad Lietuvoje per metus maisto ir gėrimų kainos paaugo net 33 proc. – kone dvigubai sparčiau nei ES vidurkis (17 proc.). Tad, anot ekonomisto, labai tikėtina, kad jau šiais metais maisto kainų lygis Lietuvoje pasivis ES vidurkį.

SEB banko ekonomistas Tadas Povilauskas taip pat išskyrė maisto kainų Lietuvoje augimą.

Kaip feisbuke rašė banko atstovas, aplinkinės šalys paskelbė spalio mažmeninės prekybos rezultatus. Beveik visoms bendra tai, kad parduotų kiekių prasme pardavimai parduotuvėse, kuriose dominuoja maisto produktai, istoriškai smarkiai krito. Lietuva yra lyderė pagal nuosmukį ir tai rodo, kad didžiausia infliacija daro ir reikšmingiausią neigiamą įtaką šiam sektoriui.

„Tiesa, tokios parduotuvės parduoda ne tik maisto produktus, bet ir kitus gaminius ar produktus (įsivaizduokite bet kurį didįjį prekybos maistu tinklą Lietuvoje), todėl negalima tiesmukai sakyti, kad tiek krito gyventojų maisto pirkimai kiekių atžvilgiu. Kol maistas nenustojo brangęs, tokie pokyčiai nepalankūs nei gyventojams, nei tiems patiems prekybininkams“, – rašė T.Povilauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.