ES visgi pergudravo Rusiją: jei situacija nepasikeis, kitąmet jos ekonomikos laukia prasti popieriai

Žiemą Europos Sąjungai (ES) įvedus rusiškos naftos importo embargą, naftos kaina Europoje neišaugo, bet stipriai krito rusiškos naftos kaina. Jei situacija nepasikeis, kitąmet Rusijos laukia ekonomiškai sunkūs laikai, aiškino „Luminor“ banko vyr. ekonomistas Žygimantas Mauricas.

Rusiškos naftos kaina krito ženkliai.<br>Scanpix nuotr.
Rusiškos naftos kaina krito ženkliai.<br>Scanpix nuotr.
Ž.Mauricas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Ž.Mauricas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 8, 2022, 2:21 PM

Gruodžio 5 d. ES įvedė rusiškos naftos importo embargą.

„Naftos kaina Europoje neišaugo – dėl mažėjančios pasaulinės paklausos ji net šiek tiek sumažėjo. Tačiau rusiškos naftos kaina krito ženkliai ir šiuo metu tesiekia 47,5 JAV dolerius už barelį – ji yra apie du kartus mažesnė nei 2022 m pradžioje ir trečdaliu mažesnė nei 2021 metais“, – feisbuke ketvirtadienį skelbė Ž.Mauricas.

Jis įvardijo to priežastį.

„Išaugę transportavimo kaštai į Kiniją ir Indiją, „Reuters“ duomenimis, šiuo metu siekia apie 20–25 JAV dolerius už barelį (Rusija taip pat yra priversta taikyti papildomą nuolaidą šioms šalims dėl sankcijų rizikos bei ribotos konkurencijos). Jei pasaulinė naftos kaina išsilaikys panašiame lygyje 2023 metais, Rusijos ekonomikos perspektyvos bus liūdnokos, o ES – šviesesnės nei buvo baimintasi“, – komentavo ekonomistas.

Pasak jo, Pasaulinė energetikos agentūra prognozuoja, kad 2023 metais „Brent“ naftos kaina sieks 92 JAV dolerius.

„Tačiau lėtėjant pasauliniam ekonomikos augimui neatmestinas ir tolesnio naftos kainų kritimo scenarijus – tokiu atveju Rusijos lauktų dar prastesni popieriai (aš asmeniškai manau, kad 2023 metais naftos kaina bus mažesnė nei 92 JAV doleriai už barelį).

Visgi Rusija dar gali bandyti iššauti paskutinį savo šovinį ir užsukti naftos kranelius, t. y. pasaulinėje naftos rinkoje bandyti pakartoti tai, ką padarė Europos gamtinių dujų rinkoje. Tokiu būdu galėtume tikėtis laikino naftos kainų (ir / ar dyzelino kainų) šuolio, tačiau ilgainiui Rusija prarastų dar daugiau“, – pabrėžė Ž.Mauricas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.