Fejerverkams šiemet lietuviai skiria perpus mažiau lėšų nei pernai: atskleidė, kokie dabar populiariausi

Naujųjų metų šventei artėjant, sutemus vis dažniau pasigirsta fejerverkų sprogimai. Kai kurie lietuviai jau ruošiasi griausmingai Naujųjų nakčiai, tačiau nuo įvairių valdžios raginimų kenčiantys prekybininkai tikina: šiemet fejerverkų pirkėjams teks gerokai pakrapštyti piniginę.

Kai kurie lietuviai jau ruošiasi griausmingai Naujųjų metų nakčiai.<br>V.Skaraičio nuotr.
Kai kurie lietuviai jau ruošiasi griausmingai Naujųjų metų nakčiai.<br>V.Skaraičio nuotr.
Kai kurie lietuviai jau ruošiasi griausmingai Naujųjų metų nakčiai.<br>Redakcijos archyvo nuotr.
Kai kurie lietuviai jau ruošiasi griausmingai Naujųjų metų nakčiai.<br>Redakcijos archyvo nuotr.
Kai kurie lietuviai jau ruošiasi griausmingai Naujųjų metų nakčiai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Kai kurie lietuviai jau ruošiasi griausmingai Naujųjų metų nakčiai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Kai kurie lietuviai jau ruošiasi griausmingai Naujųjų metų nakčiai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Kai kurie lietuviai jau ruošiasi griausmingai Naujųjų metų nakčiai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Dec 11, 2022, 8:17 PM, atnaujinta Dec 12, 2022, 6:03 AM

Jau ruošiasi Naujiesiems

Fejerverkų prekiautojai papasakojo, kad su pirmuoju sniegu buvo sulaukta ir ankstyvų šventėms besiruošiančių klientų.

„Jau jaučiame didesnį pirkėjų susidomėjimą naujametiniais fejerverkais. Bendraudami su pirkėjais pastebime, kad žmonės vis labiau linkę fejerverkus pirkti iš anksčiau, kad išvengtų eilių ir šventes pasitiktų ramiai. Taip pat jaučiama tendencija, kad žmonės skiria 50 proc. mažiau biudžeto, palyginti su pernai metais“, – portalui lrytas.lt teigė fejerverkais prekiaujančios bendrovės „Bombikė“ atstovas.

Kaip galima spręsti iš pirmųjų klientų, šiais metais populiariausi tylūs, bet efektingi fejerverkai.

„Populiariausi pirotechnikos gaminiai yra nuo 50 eurų, už tokią sumą galima matyti pakankamai gerą reginį danguje. Ir šūvių, ir pirotechnikos už tokią sumą yra pakankamai. Pastebime tendenciją, kad žmonės turi poreikio tokiems fejerverkams, kurie turėtų mažiau sprogimo, bet daugiau efekto danguje“, – šnekėjo Lietuvos pirotechnikos asociacijos pirmininkas Ovidijus Barkauskas.

Kilo kainos

Nors dėl tikslių skaičių nesutariama, fejerverkų prekiautojai ir pirotechnikos asociacijos atstovai tvirtina viena: fejerverkai šiais metais brango. Parduotuvėse jie dabar kainuoja nuo kelių eurų iki kelių šimtų eurų.

„Kainos dar didesnės nei buvo pernai. Nuo pandemijos, kada buvo išbalansuotos visos tiekimo grandinės, Europoje nieko gero neįvyko. Atvirkščiai: visos logistikos kompanijos užkėlė kainas konteineriams, Kinijos valdžia irgi padarė tam tikrus dalykus: sumažino gamyklų skaičių, sumažino konteinerių, kurie yra siunčiami į laivus, kiekį. Anksčiau į Europą galėdavo gabenti po 200–300 konteinerių su fejerverkais, o dabar tik 44.

Be to, per pandemiją Kinijoje išaugo komponentų kainos, dėl to fejerverkų šiemet įsigyti pigiau praktiškai nėra galimybės. Fejerverkai per pusantrų metų pabrango dvigubai. O prie to prisideda ir mūsų valstybė – įvestas 6,5 proc. muito mokestis nuo visos sumos ir dar PVM. Tuo klausimu valstybė didžiuliame pliuse, o mes turime iššūkį“, – sakė Pirotechnikos įmonių asociacijos pirmininkas Darius Šilinis.

„Jau praėjusių metų antroje pusėje dėl logistikos pabrangimo kainos žymiai pakilo. Logistika stabilizavosi, o kainos išliko panašios, kaip ir praėjusiais metais. 2021 metų gruodžio mėnesį fejerverkų pabrangimas buvo apie 30 proc.“, – antrino ir O.Barkauskas.

Bendrovės „Bombikė“ atstovas papasakojo, kad labiausiai šiemet pabrango jau ir taip brangūs fejerverkai.

„Mažesnės sumos fejerverkų kainos pakito neženkliai“, – pridūrė jis.

Valdžia ragina nešaudyti

Vis dažniau pasigirsta ir valdžios siūlymai uždrausti galingus fejerverkus, kai kurie šalies miestai jau atsisakė fejerverkų, o politikai ir gyventojus ragina tuo nebeužsiimti. Tikinama, kad tai teršia gamtą, gąsdina gyvūnus.

Fejerverkų prekiautojai tvirtino, kad tokie valdžios raginimai – nepagrįsti ir išties kenkia verlsui.

„Dėl to nedžiūgaujame. Tai yra tik rekomendacija, tačiau pastebime, kad nemažai žmonių tai priima kaip draudimą. Todėl tokie valdžios paskatinimai turi įtakos pardavimams. Taip pat valstybė neturi iš to didelės naudos, nes sumažėjus prekybininkų apyvartai surenkama mažiau mokesčių valstybės naudai“, – komentavo „Bombikės“ atstovas.

Kad žmonės valdžios raginimus supranta kaip draudimus, sakė ir D.Šilinis.

„Mums bereikalingai daug žmonių kvaršina galvą dėl to, kad valdžios raginimus jie priima kaip draudimus. Lietuviai nuo Sovietų Sąjungos laikų pripratę, kad visą laiką kažkas kažką uždraudžia. Užsienyje, Europos Sąjungoje tokių dalykų negali būti. Mes esame atsilikę nuo Vakarų su mūsų ribojimais, gąsdinimais.

Vakaruose kaip tik sakoma: darykite verslą, mokėkite mokesčius, o mes padėsime. O pas mus atvirkščiai – sako: susimokėkite mokesčius, o paskui jau jūsų problema, kaip išgyvensite. Aišku, aš įvardinau destruktyviai, bet jeigu žmonės nuoširdžiai priims šiuos žodžius, tai supras, kad juose yra racionalus grūdas. Mes turėtume nueiti nuo rusiškų standartų“, – pabrėžė jis.

Pasak O.Barkausko, Naujieji metai – ta šventė, kada reikėtų džiaugtis fejerverkais, o ne juos drausti.

„Reikia pasidžiaugti, ypač šiais laikais, kada jie tokie neramūs – yra ir karas, ir popandeminės nuotaikos. Tokius valdžios raginimus vertiname kaip politikavimą. Apie 80 proc. žmonių norėtų, kad fejerverkai būtų leidžiami, tik labiau prižiūrimi, aiškiai būtų nustatytos zonos, kur galima tuos fejerverkus pasileisti, kad būtų ne tik gražu, bet ir saugu“, – aiškino pašnekovas.

Diskusijos dėl ukrainiečių

Dar daugiau raginimų nustoti leisti fejerverkus iš valdžios pasigirdo prasidėjus karui Ukrainoje. Teigiama, kad fejerverkų sprogimai gąsdina karo pabėgėlius Lietuvoje, primena jiems apie skriejančias bombas tėvynėje.

Pirotechnikos asociacijos atstovai vienbalsiai tikina, kad tokie teiginiai nereikšmingi, kadangi ukrainiečiai mėgsta fejerverkus ir patys mielai juos šaudo, o ir sprogimo garsą geba atskirti nuo bombų.

„Aš pats sovietinių laikų pabaigoje dar tarnavau Ukrainoje, tad galiu pasakyti: ta tauta mėgsta tai, kas yra ryšku, triukšminga. Jiems tai natūralu. Fejerverkų sprogimų garsas ne tas, kurį sukelia bombos ar pabūklų šūviai. Fejerverkai yra netgi kitokios vibracijos, jau nekalbu apie tai, kad yra kitoks vaizdinis fonas. Fejerverkų šaudymą prilyginti bombų sprogimams neįmanoma. Bombų sprogimus patyręs žmogus supras, kad čia sprogsta ne bombos“, – pabrėžė D.Šilinis.

Tam esą antrino ir patys karą patyrę ukrainiečiai.

„Rugsėjo mėnesį Vingio parke buvo organizuojamas Vilniaus fejerverkų festivalis. Ši tema buvo labai aktuali, mes kreipėmės į Ukrainos organizacijas, į ambasadą, kalbėjome su Ukrainos bendruomenėmis. Tie, kas buvę kare, tikrai atskiria fejerverko garsą nuo skriejančios raketos. Suprantama, jog Ukrainoje vyksta karas, bet mes gyvename saugioje šalyje, kurioje gali vykti šventės, ypač kai jos iš anksto anonsuojamos, kai viešai reklamuojama. Ukrainiečiai nemato problemų“, – kalbėjo O.Barkauskas.

Tačiau nemaža dalis gyventojų valdžios raginimų klausosi ir fejerverkų neperka siekdami parodyti pagarbą nuo karo nukentėjusiems ukrainiečiams.

„Kai Ukrainos piliečiai pradėjo atvykti į mūsų valstybę, raginimai nenaudoti fejerverkų dėl to, kad tai juos gąsdina, tikrai turėjo didelės reikšmės, nes fejerverkų pardavimai buvo nukritę 90 proc. Žmonėms apsipratus, pardavimai vėl palaipsniui kyla“, – tvirtino „Bombikės“ atstovas.

„Be abejo, tai gali turėti įtakos pirkimams. Kai kurie atsisakys fejerverkų, įsiklausys į tuos raginimus, bet aš šių dalykų nedėčiau į vieną. Taip, mes turime karą, bet ar mes negalime džiaugtis? Ir taip yra daug įtampų, dėl to galvojame, kad dalelė šventės galėtų būti kiekvienuose namuose“, – pritarė ir O.Barkauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.