Planuoja neeilinį bandymą: elektros sistema pirmą kartą istorijoje veiks visiškai savarankiškai

Lietuvos elektros perdavimo bendrovė „Litgrid“ 2023 metų balandį planuoja atlikti šalies elektros sistemos izoliuoto darbo bandymą. Anksčiau jis planuotas šių metų rugsėjį, tačiau dėl sudėtingos situacijos rinkoje ir užtikrinant maksimalius jungčių pralaidumus regione jis buvo atidėtas.

„Litgrid“ 2023 metų balandį planuoja atlikti šalies elektros sistemos izoliuoto darbo bandymą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
„Litgrid“ 2023 metų balandį planuoja atlikti šalies elektros sistemos izoliuoto darbo bandymą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 14, 2022, 11:40 AM, atnaujinta Dec 14, 2022, 12:40 PM

„Litgrid“ generalinis direktorius Rokas Masiulis sako, kad šalies sistema pirmą kartą istorijoje veiks visiškai savarankiškai.

„Todėl bandymui atsakingai ruošiamės: dirbame su elektros gamintojais, skirstymo operatoriais, prioritetiniais svarbiais vartotojais, kitų šalių perdavimo sistemų operatoriais. Šiemet sėkmingai išbandėme mūsų šalies elektrines, paruošiamuosius darbus tęsime ir toliau“, – pranešime teigė R. Masiulis.

Pranešama, kad balandžio 22 dieną tinklas bus atjungtas nuo Rusijos kontroliuojamos IPS/UPS sistemos ir veiks savarankiškai, o elektrą vartotojams tieks šalies elektrinės, taip pat jungtys su Lenkija ir Švedija. Elektros sistemos balansą ir dažnį valdys „Litgrid“ dispečeriai.

Pasak bendrovės, į bandymą bus galima įtraukti ir šių metų pabaigoje numatomus įrengti 200 megavatų (MW) galios elektros kaupiklius.

Ruošiantis bandymui šiemet buvo atlikta jo studija, paruoštos informacinės sistemos, patikrinti svarbiausi elektros vartotojai ir išbandytos didžiosios elektrinės, parengta infrastruktūra.

Per pastaruosius metus „Litgrid“ atliko du svarbius bandymus: pirmą kartą izoliuotas dalies Lietuvos sistemos bandymas atliktas 2020 metais, o 2021 metais „Litgrid“ kartu su Lenkijos PSE atliko avarinės pagalbos bandymą per išplėstą „LitPol Link“ jungtį.

Prieš 2025 metų pabaigoje numatytą baigti sinchronizavimą su Europos tinklais visos Baltijos šalys taip pat turi atlikti bendrą izoliuoto darbo bandymą, kurio metu Lietuva, Latvija ir Estija sudarys vieną „salą“.

Energetikos ministras Dainius Kreivys lapkričio pradžioje teigė, jog Lietuva siekia kitų metų pavasarį atlikti ir bendrą Baltijos šalių bandymą, tačiau, pasak jo, susitarimas su Latvija ir Estija dar nėra pasiektas.

Iki šiol Lietuva, Latvija ir Estija kartu su Rusija ir Baltarusija veikia IPS/UPS sistemoje, arba BRELL žiede, kuriame elektros dažnis centralizuotai reguliuojamas Rusijoje. Prie žemyninės Europos tinklų Baltijos šalys buvo sutarusios prisijungti 2025 metų pabaigoje, tačiau Lietuva siekia paankstinti procesą ir sinchronizuotis 2024 metų vasarį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.