ES siekia vis didesnės nepriklausomybės nuo Rusijos energijos išteklių: pasiūlė naują planą

Trečiadienį Europos Parlamento (EP) nariai patvirtino pasiūlymus, kurie leistų paspartinti leidimus statyti ir eksploatuoti atsinaujinančios energijos jėgaines.

EP nariai patvirtino pasiūlymus, kurie leistų paspartinti leidimus statyti ir eksploatuoti atsinaujinančios energijos jėgaines.<br>V.Skaraičio nuotr.
EP nariai patvirtino pasiūlymus, kurie leistų paspartinti leidimus statyti ir eksploatuoti atsinaujinančios energijos jėgaines.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lina Linkevičiūtė

2022-12-14 16:57

Kaip teigiama EP pranešime žiniasklaidai, europarlamentarai siūlo pakeisti Europos Sąjungos (ES) atsinaujinančios energijos taisykles ir iki 9 mėnesių sutrumpinti maksimalų naujų saulės ar vėjo jėgainių statybos ir veiklos leidimų išdavimo terminą, kai šios jėgainės veiktų „spartesnės atsinaujinančių energijos išteklių gamybos zonose“. Europos Komisija (EK) anksčiau siūlė 12 mėnesių terminą. Šias zonas nustatytų kiekviena ES valstybė, pasikonsultavusi su visuomene ir kartu užtikrindama kuo mažesnį jų poveikį aplinkai. „Natura 2000“ erdvės, parkai, rezervatai ir paukščių ar jūros žinduolių migracijos takai negalėtų patekti į šias zonas.

EP siūlymu, leidimų išdavimo procesas kitose zonose turėtų trukti ne ilgiau kaip 18 mėnesių – EK siūlė 24 mėnesių terminą. Jei kompetentinga leidimus išduodanti institucija neatsakytų per devynis mėnesius nuo projekto vykdytojo paraiškos pateikimo, Parlamentas siūlo laikyti, kad paraiška priimta (vadinamasis „teigiamas nutylėjimas“).

Saulės energijos jėgainėms pastatuose įrengti nereikėtų poveikio aplinkai vertinimo, o leidimų išdavimui siūloma nustatyti vieno mėnesio laikotarpį. Dar paprastesnė tvarka turėtų būti taikoma mažesnės nei 50 KW galios įrenginių eksploatavimui.

Šių taisyklių pakeitimai yra didesnės ES nepriklausomybės nuo Rusijos energijos išteklių plano dalis. Planas buvo pristatytas reaguojant į Rusijos invaziją į Ukrainą ir į pasaulinės energijos rinkos sutrikimus.

ES taisyklių pataisoms pritarė 407 EP nariai, 34 nepritarė, o 181 susilaikė. Galutinis taisyklių projektas dar turės būti suderintas su ES Taryba.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.