Perspėjo visus gyventojus: už tokį elektros naudojimą gresia ir baudžiamoji atsakomybė

Bendrovė „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) su policijos pareigūnais kasmet demaskuoja energijos grobstytojus, kurie iš kitų vartotojų pavogė, nesumokėjo už dujas ir elektrą. Per šiuos metus vagišiai Lietuvos vartotojams padarė daugiau nei 2 mln. eurų žalos.

Per šiuos metus energijos grobstytojai Lietuvos vartotojams padarė daugiau nei 2 mln. eurų žalos.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Per šiuos metus energijos grobstytojai Lietuvos vartotojams padarė daugiau nei 2 mln. eurų žalos.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Per šiuos metus energijos grobstytojai Lietuvos vartotojams padarė daugiau nei 2 mln. eurų žalos.<br>T.Bauro nuotr.
Per šiuos metus energijos grobstytojai Lietuvos vartotojams padarė daugiau nei 2 mln. eurų žalos.<br>T.Bauro nuotr.
Per šiuos metus energijos grobstytojai Lietuvos vartotojams padarė daugiau nei 2 mln. eurų žalos.<br>T.Bauro nuotr.
Per šiuos metus energijos grobstytojai Lietuvos vartotojams padarė daugiau nei 2 mln. eurų žalos.<br>T.Bauro nuotr.
Per šiuos metus energijos grobstytojai Lietuvos vartotojams padarė daugiau nei 2 mln. eurų žalos.<br>D.Umbraso nuotr.
Per šiuos metus energijos grobstytojai Lietuvos vartotojams padarė daugiau nei 2 mln. eurų žalos.<br>D.Umbraso nuotr.
V.Jankauskas.<br>Lrytas.lt archyvo nuotr.
V.Jankauskas.<br>Lrytas.lt archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Dec 19, 2022, 7:43 AM

Energijos grobstytojai nepasislėps

„Neteisėti prisijungimai prie elektros ar dujų tinklų ir energijos vagystės lieka opi problema, kuri dažniausiai paaštrėja atšalus orams. Tačiau šiais metais reikia įvertinti ir išaugusias energijos kainas, dėl kurių klientai gali dažniau ryžtis grobstyti energiją. Tačiau net patys išmaniausi grobstytojai galiausiai būna išaiškinami“, – teigia ESO Verslo atsparumo skyriaus vadovas Ruslanas Turskis.

ESO Ryšių su visuomene vadovas portalui lrytas.lt patikslino, kad gyventojų pranešimai ir įtarimai „nenugula į stalčių“ – jie nuolat nagrinėjami. Už neapmokėtą, pavogtą elektrą ar dujas moka visi gyventojai per tarifą, tad raginama pranešti, jei įtariamas energijos grobstymas.

„Tai – nuolatinis darbas, bendrovė turi atskirą skyrių, veikiančius algoritmus, kurie ieško vagysčių atvejų“, – teigė jis. ESO naudoja išmaniąsias technines priemones, tikrina klientų energijos suvartojimą ir lygina su deklaruotais duomenimis bei atlieka informacijos analizę.

Neretai į pagalbą kviečiami pareigūnai. Kaip aiškinama, policija padeda sudėtingose situacijose nustatant neteisėto energijos vartojimo faktus, pradeda ikiteisminius tyrimus, atlieka kratas nustatant nelegalaus energijos prisijungimo vietas.

Pasiteiravus, kaip vagišiai grobia energiją ir kaip gyventojai gali tokį veiksmą atpažinti bei apsisaugoti, atstovas konkrečių būdų neįvardijo.

„Nenorėčiau detalizuoti, visa esmė yra „apeiti“ apskaitos prietaisą ir taip vartoti energiją (elektrą, dujas) už jas nemokant. Svarbu dar kartą atkreipti dėmesį: našta krenta visiems vartotojams, tai yra rimtas pažeidimas ir kelia pavojų grobstytojų ir aplinkinių sveikatai ar net gyvybei“, – pabrėžė P.Kalmantas.

ESO bendradarbiavimas su policija vyksta jau daugelį metų, per kuriuos pavyko nustatyti ne tik keletą tūkstančių energijos grobstytojų, bet ir kitų pažeidėjų ar net nusikaltėlių, tokių kaip narkotinių kanapių augintojų, „naminukės“ gamintojų, kontrabandinių cigarečių pardavėjų bei brakonierių. Atkreiptinas dėmesys, kad už neteisėtą elektros naudojimą gali grėsti ir baudžiamoji atsakomybė, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Bendrovės atstovas pasakojo ir apie ūkininką, kuris prie turimų teisėtų elektros energijos įvadų įsirengė ir neteisėtą prisijungimą į kabelį prieš skaitiklį, taip sudarydamas galimybę dideliais kiekiais neteisėtai vartoti elektrą be apskaitos. Buvo nustatyta padaryta žala, viršijanti keletą šimtų tūkstančių eurų.

Kitas atvejis, kaip pasakoja R. Turskis, buvo vieno gyvenamojo namo palėpėje aptikta vadinamoji kriptovaliutos „kasykla“, kuri naudojo nemažą kiekį elektros energijos. Jai „užmaitinti“ buvo įrengtas neteisėtas prisijungimas prie elektros įvado ir naudojama elektros energija be apskaitos.

Elektros kaina priklausys nuo žiemos

Per 2022 m. 10 mėnesių iš viso surašyta 110 elektros energijos ir 25 gamtinių dujų grobstymo aktų. Preliminariais duomenimis, padaryta žala bendrovei, o tuo pačiu ir visiems Lietuvos gyventojams gali siekti apie 2,2 mln. eurų, kurią pažeidėjai turės nustatyta tvarka atlyginti.

Palyginus, per visus 2021 metus buvo surašyta 130 elektros energijos ir 12 gamtinių dujų grobstymo aktai, ir nustatyta apie 0,5 mln. eurų žala. Šioje statistikoje išsiskiria Vilniaus, Panevėžio ir Kauno regionai.

Kalbėdamas apie dujų ir elektros kainas šią žiemą, energetikos ekspertas Vidmantas Jankauskas portalui lrytas.lt teigė, kad drastiško kainų šuolio, kaip kad rugpjūtį, neturėtume sulaukti.

Lietuva ir Baltijos šalys nuo to jau apsidraudė: „Nord Pool“ elektros biržoje viršutinė riba nustatyta iki 1,1 euro už kilovatvalandę – viršijus šią ribą kaina yra perskaičiuojama. Anksčiau biržoje kainos svyravo 4–5 eurai už kilovatvalandę. Taip pat tikimasi, kad pavasarį hidroelektrinėse bus pagaminama daugiau energijos, o dėl to mažėtų ir kainos rinkose.

Daug priklauso ir nuo to, kokia temperatūra ir dujų poreikis bei jų atsargos Europos Sąjungos (ES) saugyklose bus šią žiemą – tai gali lemti momentinius kainų pasikeitimus. Pavyzdžiui, šiomis dienomis siaučia pūga, vėjas sustiprėjęs – tai reiškia, kad vėjo elektrinės generuos didesnį energijos kiekį.

Anot V.Jankausko, elektros kainoms įtakoms turėjo ir tai, kad Suomijoje buvo sustabdytas atominės elektrinės vienas blokas bei ES energetikos ministrų diskusijos dėl dujų kainų lubų įvedimo.

Tiesa, energetikos ekspertas primena, kad jis jau nuo pat pradžių netikėjo, kad šioje vietoje bus pasiektas sprendimas: dar iki šiol nesutariama, nors Lietuva drąsiai žengė žingsnį. Tačiau nėra jokios prasmės turėti per aukštą ribą – jos nė nepasiektume.

Elektros kainų sušvelninimą gali lemti ir viršpelnių sistema, kuri dabar svarstoma. Apie tai pasisakė ir energetikos ministras Dainius Kreivys. Vien iš Lietuvos elektros gamintojų būtų galima surinkti apie 170 mln. eurų pajamų perviršio, anksčiau komentavo jis.

„Didžiules lėšas gauna mūsų tinklo operatorius „Litgrid“, nes jis gauna skirtumą tarp Švedijos ir Lietuvos (kainų – BNS), dalina per pusę ir didžiąją dalį skiria dengti nuostolius ir kompensuoti išaugusias kainas“, – pridūrė ministras.

Anot D. Kreivio, surinktas pajamų perviršis būtų skirtas valstybės skolai dėl kompensacijų gyventojams už elektrą padengti, pranešė BNS.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.