Ekonomistas: ES sutarta dujų kainų riba dar nereiškia, kad jos šių lubų neviršys

Europos Sąjungai (ES) pirmadienį sutarus dėl dujų kainų apribojimo mechanizmo, SEB banko ekonomistas Tadas Povilauskas neatmeta, kad ateityje jos gali viršyti nustatytas „lubas“.

SEB banko ekonomistas Tadas Povilauskas neatmeta, kad ateityje jos gali viršyti nustatytas „lubas“.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
SEB banko ekonomistas Tadas Povilauskas neatmeta, kad ateityje jos gali viršyti nustatytas „lubas“.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
T.Povilauskas.<br>V.Skaraičio nuotr.
T.Povilauskas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lukas Juozapaitis

Dec 21, 2022, 10:20 AM

Anot jo, ši priemonė skirta išvengti pernelyg didelių skirtumų tarp Nyderlandų TTF prekybos taške ir suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) rinkoje fiksuojamų kainų. Pasak T. Povilausko, yra buvę, jog SGD kainavo ir 100 eurų mažiau nei dujos TTF biržoje, kurios kainos iš esmės lemia dujų kainas visoje Europoje.

Todėl, eksperto teigimu, kiek Europa mokės už dujas priklausys nuo SGD kainų, dėl kurių, tikėtina, konkurencija tarp ES ir kitų pasaulio regionų tik augs.

„Gali būti, kad mokėsime daugiau nei 180 Eur/MWh, jei tokios kainos bus SGD rinkoje“, – Eltai teigė T. Povilauskas.

ES šalių energetikos ministrai pirmadienį pasiekė susitarimą dėl gamtinių dujų kainų lubų – sutarta viršutinė dujų kainų riba sieks 180 eurų už megavatvalandę. Ji galios didmeniniams ateities sandoriams Nyderlandų TTF prekybos taške.

„Akivaizdu, kad jei darome prielaidą, kad rusiškų dujų kitąmet nelieka, o reikia pirkti SGD ir jei tie patys kinai, Pietų Korėja ar Japonija norės mokėti 180 Eur/MWh ir daugiau, tai niekur nesidėsime ir tas dujas pirksime ir brangiau. Vakar patvirtintas mechanizmas tą leidžia“, – kalbėjo T. Povilauskas.

Pagrindinis „lubų“ tikslas – suartinti dujų kainas skirtingose rinkose

Pagal ES ministrų susitarimą, šis dujų kainų apribojimo mechanizmas bus taikomas vienerius metus, o įsigalios nuo kitų metų vasario 15 d. Jis įsijungs, kai ateinančio mėnesio TTF išvestinių finansinių priemonių atsiskaitymo kaina tris darbo dienas viršys sutartas „lubas“ ir per tą patį laikotarpį bus 35 eurais didesnė nei kainų kitose tarptautinėse rinkose vidurkis.

Kitaip tariant, jos aktyvuotųsi, jei dujos Europoje kainuotų 35 Eur/MWh daugiau, nei kitose pasaulio rinkose.

Anot SEB ekonomisto, ES viršutinę dujų kainų ribą visų pirma nustatė siekiant labiau „pririšti“ TTF indeksą su SGD kainomis.

„Kad būtent TTF gamtinių dujų kaina pernelyg daug nepakiltų lyginant su SGD kaina, kas buvo šiais metais“, – sakė T. Povilauskas.

Ekspertas savo „Facebook“ paskyroje pasidalino grafiku, kuriame matoma, kad šių metų rugpjūtį (kuomet dujų kainos pasiekė rekordines aukštumas, o kelias dienas viršijo ir 300 Eur/MWh ribą) bei rugsėjį TTF ir SGD kainos Šiaurės Vakarų Europoje skyrėsi apie 60–100 Eur/MWh.

„Aiškiai pasakyta, kad labai norime, jog skirtumas nebūtų didesnis, nei 35 Eur/MWh – tarp tarptautinių kainų ir TTF kainų. Piko metu skirtumas buvo 100 eurų. Vadinasi, 65 eurus europiečiai, kurie turėjo kontraktus su TTF kainomis, mokėjome daugiau, nei mokėtume dabar. Per šitą veiksmą, tikrai sutaupome tuos keliasdešimt eurų, tokiais įtemptais momentais“, – svarstė ekonomistas.

Padės išvengti spekuliacijų

Pasak T. Povilausko, dujų kainų „lubos“ visų pirma skirtos siekiant išvengti spekuliacijų rinkoje, kas, tikėtina, ir lėmė ryškius kainų skirtumus skirtinguose dujų prekybos taškuose.

Jo teigimu, tai ypač aktualu, kadangi rusiškų dujų netekusiai Europai kitąmet reikės gerokai daugiau SGD – šalys, pavyzdžiui, Vokietija ar Suomija, intensyviai plėtoja jų eksploatavimo pajėgumus.

„Tai šiek tiek sumažintų spekuliacijų lygį rinkoje, čia yra labai aktualus sprendimas. Jeigu pasaulinėje rinkoje kainos šokteltų virš 180 Eur/MWh, ji Europoje būtų tokia, mums reikės ją mokėti, niekur nedingsime. Bet lubos skirtos sumažinti spekuliacijas, skirtumus tarp TTF ir SGD kainų“, – sakė T. Povilauskas.

Ekonomistas pabrėžia, kad šis sprendimas itin aktualus Lietuvai, kadangi ji turi savą SGD terminalą. Jo aiškinimu, nors šalis ir turi SGD pajėgumus, už dujas galėdavo permokėti dėl gerokai aukštesnės jų kainos TTF prekybos taške.

„Iš esmės pas mus pardavėjai gali atsigabenti SGD už tą rinkos kainą. Bet jei, pavyzdžiui, turi galiojantį kontraktą, kuriame įrašytas punktas, kad SGD perki pagal formulę, surištą su TTF kaina, gaunasi, kad tada – kaip Lietuvoje dujas perkantis asmuo – sumoki kainą, kuri surišta su Beneliukso regionu. Tame nėra logikos“, – dėstė T. Povilauskas.

„Nuožmi“ kova dėl dujų

Pasak T. Povilausko, tikėtina, kad pasibaigus šaltajam sezonui Europai dėl SGD krovinių reikės „kautis“ su kitais regionais, visų pirma, Azija.

„Būsime tarptautinėje arenoje ir būsime tie europiečiai, kuriems kitais metais reikės daug dujų, daug SGD. Turėsime permušti Aziją su kainomis. Kova bus nuožmi“, – kalbėjo ekonomistas.

Jis paminėjo Kiniją, kuri, dėl COVID-19 apribojimų, nors pastaruoju metu ir švelninamų, kol kas nėra ekonomiškai aktyvi, bet, kitąmet dujų paklausa joje turėtų sparčiai augti.

Dėl to, anot ekonomisto, SGD rinkoje kainų kritimo tikėtis sunku.

„Turbūt kitą vasarą kausimės dėl tų dujų. (...) Konkurencija bus, o kai yra konkurencija, reiškia, kad tų mažų kainų SGD rinkoje dar kitąmet nebus“, – pažymėjo T. Povilauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.