G. Nausėda pasirašė Fiskalinės sutarties įgyvendinimo įstatymo pataisas: tai vienas svarbiausių įstatymų, kuriuos pasirašiau

Ketvirtadienį šalies prezidentas Gitanas Nausėda pasirašė Fiskalinės sutarties įgyvendinimo konstitucinio įstatymo pataisas, kurių dėka sudaromos galimybės savivaldybėms investuoti į Europos Sąjungos remiamus investicinius projektus.

G.Nausėda.<br>T.Bauro nuotr.
G.Nausėda.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 29, 2022, 10:31 AM, atnaujinta Dec 29, 2022, 10:41 AM

Prieš pasirašydamas įstatymo pataisas šalies vadovas tikino, kad tai vienas svarbiausių jo pasirašytų įstatymo projektų, per visą iki šiol buvusią jo kadenciją.

„Manau, kad tai yra vienas iš svarbiausių įstatymų, kurį aš per savo kadenciją pasirašiau. Pirmiausia noriu pažymėti tai, kad Lietuvoje vis dar egzistuoja dideli regioniniai skirtumai. Politikos pasirinkimas yra paprastas – galima suteikti garantijas, saugumą, tiems, kurie ir taip yra stiprūs, mes turime ir tokių miestų bei regionų, arba galime rūpintis, kad gerovė ir klestėjimas pasiektų visus šalies kampelius“, – ketvirtadienį Prezidentūroje teigė G. Nausėda.

„Visuomet yra politinio pasirinkimo galimybė. Galima apsaugoti tuos, kurie jau ir taip yra stiprūs, arba galima kurti ateitį, kurioje galimybę turi visi, nepaliekant nei vieno šalies gyventojo nutolusiame užribyje. Mes einame šiuo keliu, todėl daugiau nei prieš metus ir inicijavau šių pataisų atsiradimą“, – sakė šalies vadovas.

Prezidento teigimu, konstitucinio įstatymo pataisa – ne tik savivaldybių, o visų Lietuvos žmonių laimėjimas. Nepriklausomai nuo to, kur šalies piliečiai gyvena – mieste, gyvenvietėje ar mažame kaimelyje.

„Lietuvai to reikėjo lyg gaivaus oro gurkšnio. Vidurio ir Vakarų Lietuvos regionas, kuriame gyvena net 71 proc. visų Lietuvos žmonių, pagal ekonominį išsivystymo lygį yra nutolęs nuo didelės dalies Europos Sąjungos regionų. Per pastarąjį dešimtmetį išaugo vidiniai regioniniai skirtumai Lietuvoje. Daugiametė investicijų stoka yra esminė to priežastis“, – teigė prezidentas.

Šalies vadovo žodžiais, tai svarbiausias pastarųjų metų įstatymo pokytis ekonominės politikos srityje, kuris užtikrins kokybiškas viešąsias paslaugas ir galimybes visiems šalies gyventojams. Konstitucinio įstatymo pataisa atneša naujų ženklių galimybių savivaldybėms kurti kokybiškesnę, švaresnę, patogesnę, saugesnę, naudingesnę gyvenimo aplinką žmonėms.

„Esu šalininkas to, kad valdžia turi būti kuo arčiau žmogaus. Tik tada, kai valdžia žmogų girdi, ji gali jam padėti. Vietos valdžia yra arčiausiai žmonių esantis valdžios lygis, geriausiai suvokiantis tam tikros teritorijos gyventojų poreikius, ji pasirengusi įtraukti piliečius ir kitas suinteresuotąsias šalis į visuomenės narių problemų sprendimus. Vietos valdžia privalo būti įgalinta ir dabar šią galimybę mes jai suteikėme. Merai įgavo mandatą ir atsakomybę už naujų galimybių kūrimą šalies žmonėms“, – pabrėžė prezidentas.

Vertinant su papildomai suteikiama galimybe panaudoti anksčiau sukauptas ir nepanaudotas lėšas, konstitucinio įstatymo pataisa atveria virš 700 mln. eurų investicinį potencialą savivaldybėse. Pokytis leis priartinti Lietuvos savivaldybių investicines galimybes arčiau ES vidurkio.

Fiskalinės sutarties įgyvendinimo konstitucinio įstatymo pataisą šalies prezidentas inicijavo 2021 m. gruodžio mėnesį. Ši iniciatyva buvo aktyviai diskutuota Regionų forumuose Prezidentūroje, dalyvaujant šalies merams, Vyriausybės ir Seimo frakcijų atstovams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.