Šių prekių parduotuvėse neliko nė kvapo – Rusijai pradėjus karą Ukrainoje jų poreikis smarkiai išaugo

Šią žiemą sumaniusiems įsigyti elektros generatorių tai padaryti nebus lengva. Sodo, žemės ūkio ar statybų technika prekiaujančių įmonių sandėliuose jų neliko nė kvapo – visi jau atsidūrė Ukrainoje.

Dyzeliniai ar benzininiai generatoriai į Ukrainą dabar gabenami iš visos Europos, todėl pas mus jų jau pristigo.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Dyzeliniai ar benzininiai generatoriai į Ukrainą dabar gabenami iš visos Europos, todėl pas mus jų jau pristigo.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Dyzeliniai ar benzininiai generatoriai į Ukrainą dabar gabenami iš visos Europos, todėl pas mus jų jau pristigo.<br>dpa/picture-alliance/Scanpix nuotr.
Dyzeliniai ar benzininiai generatoriai į Ukrainą dabar gabenami iš visos Europos, todėl pas mus jų jau pristigo.<br>dpa/picture-alliance/Scanpix nuotr.
Gamtos stichijos ilgam žmones palieka be elektros.<br> zumapress.com/Scanpix nuotr.
Gamtos stichijos ilgam žmones palieka be elektros.<br> zumapress.com/Scanpix nuotr.
Generatoriaus rozetę galinčius sumontuoti elektrikus prisikviesti nėra paprasta.<br> A.Srėbalienės nuotr.
Generatoriaus rozetę galinčius sumontuoti elektrikus prisikviesti nėra paprasta.<br> A.Srėbalienės nuotr.
Pasak S.Gentvilo, į Ukrainą bus išsiųsti generatoriai, surinkti iš ministerijai pavaldžių įstaigų.<br>V.Skaraičio nuotr.
Pasak S.Gentvilo, į Ukrainą bus išsiųsti generatoriai, surinkti iš ministerijai pavaldžių įstaigų.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jan 1, 2023, 3:26 PM

Užpernykštės žiemos pamokos neužsimiršo. Sunkūs sniego debesys, kaip ir po šalčių gresianti lijundra anuomet be elektros kelias paras sėdėjusius žmones verčia krūpčioti.

Sniego arba ledo naštos neatlaikantys medžiai lūžta, nutraukia ore kybančius elektros laidus, o kol iki jų prisikasa avarinės tarnybos, praeina nemažai laiko.

Tiems, kurie gyvena individualiuose namuose ir saugodamiesi nuo stichijos iššūkių sumanė įsigyti elektros generatorių, tai padaryti bus labai sunku.

Elektroninių parduotuvių, kuriose generatoriais prekiauja statybų, sodo reikmenų arba žemės ūkio įrangos pardavėjai, kataloguose akis bado įrašai „neturime“, „išparduota“, „šiuo metu nėra sandėlyje“.

Geriausiu atveju prekę galima užsisakyti.

Sandėliuose – tuščia

„Lytagra“, „Aldema & Ko“, „Technika girioms ir parkams“. Tai tiktai kelios bendrovės, prekiaujančios generatoriais, ir jų sandėliuose kol kas švilpauja vėjai.

„Visi mūsų generatoriai atsidūrė Ukrainoje. Daug esame pardavę ukrainiečiams, gal apie 150.

Ne tiktai pas mus, visoje Europoje generatoriai išpirkti“, – pasakojo bendrovės „Aldema & Ko“ atstovas.

Šiai bendrovei priklausančios elektroninės parduotuvės artoja.lt katalogas išmargintas įrašais „neturime“, tačiau kai kuriuos generatorius galima užsisakyti iš anksto.

„Jie kaip tik dabar kelyje, gabenami pas mus. Tikimės, kad sandėlį pasieks sausio viduryje“, – sakė konsultantas.

Didelė paklausa, tikėtina, šiais metais pakoregavo ir generatorių kainas.

Pigiausi yra vienfaziai, mažos galios 2–2,5 kW elektros generatoriai, jie kainuoja maždaug 350 eurų.

Kuo didesnė generatoriaus galia, tuo aukštesnė ir jo kaina. Pavyzdžiui, 10,5 kW galios benzininis trifazis generatorius kainuoja apie 2200 eurų, dyzelinis 8,5 kW galios – apie 1500 eurų.

Ukrainiečiams – nuolaidos

„Visus generatorius esame pardavę, – kalbėjo ir bendrovės „Technika girioms ir parkams“ direktorius Ramūnas Statauskas. – Laukiame jų siuntų, ko gero, sausį dar pavyks nusipirkti ir Europoje, kur gamintojai turi savo atstovybes.

Ten dar gali būti likusių šių gaminių. O štai generatoriai iš Kinijos mus pasieks tik pavasarį.“

Pasak R.Statausko, karas nepakoregavo kainų – įmonėje jos liko tokios pat kaip pernai.

„Ukrainos pirkėjams taikėme nuolaidas, kad nors šiek tiek galėtume jiems padėti“, – tikino jis.

Anot žemės ūkio technika prekiaujančios bendrovės „Lytagra“ direktorės Dalios Balsienės, elektros generatorių pirkėjams šiuo metu prireikia atkaklumo.

„Trūksta, nes jų poreikis didelis. Papildome sandėlius, bet tik tiek, kiek gamintojas mums jų gali patiekti, o tai tikrai mažiau, nei reikia. Būna dienų, kai jų nelieka nei elektroninėje, nei fizinėse parduotuvėse.

Juntame, kad ir mūsų parduoti generatoriai gamina elektrą Ukrainoje. Kadangi bendradarbiaujame su ūkininkais, jie dalį įrenginių nugabeno ir į Ukrainą“, – kalbėjo D.Balsienė.

Pasak jos, kainoms vis dėlto įtakos daro ne karo išauginta paklausa Ukrainoje, bet įmonės išlaidos, susijusios su energetikos krize. „Savo strategijoje laikomės nuoseklios antkainių politikos ir dėl staiga padidėjusios paklausos kainų nedidinome“, – teigė pašnekovė.

Tariasi su universitetu

„Prieš Kalėdas mes nupirkome šešis elektros generatorius ir išsiuntėme juos į Ukrainą. Šiam pirkiniui lėšų paskyrė Pieno gamintojų asociacija – ūkininkai surinko maždaug 12 tūkstančių eurų.

Dar vienas generatorius toje pačioje siuntoje – už Lietuvos mokslo tarybos paaukotus pinigus“, – sakė buvęs ūkininkas, premjerės patarėjas žemės ūkio klausimais Ignas Jankauskas.

Apskritai Lietuvos ūkininkai nuo pat karo pradžios pirko nedidelius sunkvežimius, juos suremontuodavo ir po vieną ar du per mėnesį išsiųsdavo į Ukrainą.

„Pastaruoju metu okupantų atakos Ukrainoje pakoregavo ir mūsų pirkinius.

Nuo pat karo pradžios bendraujame su Ukrainos žemės ūkio taryba – didžiule organizacija, vienijančia ūkininkus.

Iš jos ir sulaukėme prašymo parūpinti generatorių, nes jų labai reikia ligoninėms.

Pasitarę su šia taryba jų ir pripirkome. Mat ukrainiečiams geriau ne vienas galingas generatorius, bet daugiau silpnesnių.

Tokio bent jau pakanka operacinėse dirbantiems medikams pasišildyti“, – sakė I.Jankauskas.

Jis užsiminė, kad ieškodamas generatorių pardavėjų buvo radęs ir įmonę, juos importuojančią iš Turkijos.

Tačiau užsakymo vykdymo laikas siekė tris savaites, o jei perkamas didesnis skaičius, tuomet tektų laukti eilėje 2–3 mėnesius, – per ilgai.

Sumanė gaminti Lietuvoje

Negana to, ūkininkai turi sumanymą, kuriuo pasidalijo su Kauno technologijos universitetu.

„Manome, kad įmanoma elektros generatorių prigaminti ir patiems. Pasitarėme su universiteto mokslininkais – jie sutiko parengti projektą.

Ūkininkai ir taip žiemoja dirbtuvėse, taigi pabandytume kartu su mokslininkais juos konstruoti.

Viliuosi, kad tokio generatoriaus savikaina nebus didelė, o technologiškai padaryti tai bus įmanoma.

Būtų galima panaudoti traktoriaus ar automobilio variklius.

Universiteto žmonės patikino, kad tai nėra utopinė idėja, rodos, geležinkelininkai savo depuose yra sukūrę lokomotyvą su hibridine pavara.

Ko jau ko, o technikos variklių ūkininkai savo sandėliuose tikrai rastų“, – idėja pasidalijo I.Jankauskas.

Reikia specialaus įvado

Paprastiems gyventojams belieka laukti, kol šios prekės bus atgabentos. Tiesa, jiems generatorius – ne vienintelis iššūkis.

Šiuo metu sunku surasti ir profesionalų elektriką, kuris generatoriui įrengtų specialų įvadą. Tol, kol statybų sektoriaus nesustingdė ekonomikos nuosmukis, elektrikai turi į valias darbo ir nenori gaišti laiko.

„Ketinau generatorių nusipirkti praėjusiais metais, bet teko atidėti sumanymą. Ieškojau elektriko, bet nesėkmingai. Buvau radęs vieną, kuris apžiūrėjo name elektros įvadą, pasakė, kiek kainuotų darbas ir įranga, o paskui pradingo kaip į vandenį.

Praėjusį rudenį pasisekė – nors ir ilgokai teko palaukti elektriko, kurį rekomendavo bendradarbis, jis atvyko sutartu laiku.

Supirko tai, ko reikia, ir tą pačią dieną lizdas generatoriui jau buvo sumontuotas lauke“, – sakė vilnietis Vidmantas.

Už darbą elektrikui jis sumokėjo 140 eurų, dar apie 90 eurų kainavo pirkiniai.

Iš aplinkosaugos įstaigų – į Ukrainą

Pasak aplinkos ministro Simono Gentvilo, į Ukrainą bus išsiųsti generatoriai, surinkti iš ministerijai pavaldžių įstaigų.

„Visos įstaigos, kurios atlieka strategines funkcijas, privalo turėti papildomą elektros tiekimą serveriams. Tai būtina, kad jie neliktų be maitinimo dingus elektrai. Vis dėlto šiuo metu Ukrainai tų generatorių reikia daug labiau, nes daugybė įstaigų joje neturi elektros – po kiekvieno okupantų antpuolio sutrinka jos tiekimas. O mūsiškiai generatoriai yra galingi, jų gaminamos elektros energijos gali užtekti visai įstaigai. Jie pas mus šiuo metu nenaudojami, vėliau įstaigos bus jais aprūpintos“, – sakė S.Gentvilas.

Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba generatorius perduos Ukrainos nacionaliniam gamtos parkui „Synevyr“, pati Aplinkos ministerija – Ukrainos nacionaliniam gamtos parkui „Nyzhniodnistrovskii“.

Iš Aplinkos apsaugos agentūros bei Kauno Tado Ivanausko zoologijos muziejaus generatoriai pasieks Ukrainos nacionalinį gamtos parką „Vyzhnytskyi“. Dar du generatorius perduoti ukrainiečiams planuoja Lietuvos geologijos tarnyba.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.