Šventės atėjo ir į NT rinką – skelbimuose matyti krūvos nuolaidų: paaiškino, ką jos reiškia

Pastaruoju metu matyti nemažai nuolaidų, siūlomų perkant būstą. Akcijos įvarios: nuo kainos sumažinimo, kuponų, pinigų apdailai skyrimo iki kurį laiką apmokamų paskolos palūkanų ar šildymo ir elektros sąskaitų. Ekspertai sako, kad tokios nuolaidos nekilnojamojo turto (NT) rinkoje matomos ne be priežasties – vystytojai išgyvena ne pačius geriausius laikus, todėl bando tokiais būdais pritraukti abejojančius ar sprendimą pirkti būstą atidedančius gyventojus.

Pastaruoju metu matyti nemažai nuolaidų, siūlomų perkant būstą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Pastaruoju metu matyti nemažai nuolaidų, siūlomų perkant būstą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Pastaruoju metu matyti nemažai nuolaidų, siūlomų perkant būstą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Pastaruoju metu matyti nemažai nuolaidų, siūlomų perkant būstą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Pastaruoju metu matyti nemažai nuolaidų, siūlomų perkant būstą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Pastaruoju metu matyti nemažai nuolaidų, siūlomų perkant būstą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
A.Izgorodinas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
A.Izgorodinas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
A.Antanavičius.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
A.Antanavičius.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jan 2, 2023, 7:44 PM, atnaujinta Jan 3, 2023, 11:52 AM

NT rinka pasikeitė

Būstų pardavimo skelbimuose matyti pardavėjų, kurie perkant butą siūlo nemokamai gauti vietą antžeminėje automobilių aikštelėje, kai kurie siūlo ir 10–15 tūkst. eurų sumažintą buto kainą, pristatydami tai kaip akciją.

Ekonomisto Aleksandro Izgorodino teigimu, NT rinka pasikeitė. Po pirmųjų pandemijos metų NT ėmė trūkti, nes gyventojai pirko viską, kas tik buvo statoma ar jau pastatyta, o šiuo metu dėl augančių būsto paskolų, nerimo dėl krizės, neapibrėžtumo žmonės nuo būsto pirkimo ėmė susilaikyti.

„Į tai sureagavo vystytojai, vieni bando išparduoti likučius, o kiti – pagerinti ar stabilizuoti savo finansinę padėtį, todėl ir siūlo nuolaidas, kad tik nupirktų būstą“, – „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Nauja diena“ sakė ekonomistas.

Kokios yra nuolaidų teikimo priežastys, portalas lrytas.lt pasiteiravo ir pačių NT bendrovių.

Siūlo lengvai nutraukiamą sutartį

Štai NT plėtros įmonė „Eika“ dar spalį pateikė specialųjį pasiūlymą – „Pakitusio sprendimo garantijos“. Jis užtikrina, kad, jeigu įsigijus būstą, nesvarbu dėl kokių priežasčių pasikeičia kliento sprendimas dėl būsto pirkimo, jis galės nutraukti preliminarią sutartį ir atgauti visą užstatą. Garantija taikyta tik keliems projektams – „Bajorų alėjai“, „Metų laikų“ I-ajam etapui, „Mėlynųjų vilkų“ II-ajam etapui – ir įsigyjant būstą būtent 2022 m. spalio-gruodžio mėnesiais.

Preliminarią pirkimo–pardavimo sutartį galima nutraukti bet kada iki 2023 m. balandžio 1 d. be nuobaudų, nenurodant priežasčių, ir atgauti visą sumokėtą užstatą. Nutraukti sutartį nieko nekainuoja.

Jau nuo 2023 m. balandžio 1 d. nepakeitus sprendimo preliminari pirkimo-pardavimo sutartis gali būti nutraukiama tik sutarties sąlygomis.

„Kai pandemijos pradžioje NT rinka patyrė nepamatuotą išgąstį, „Eika“ pasiūlė „Finansinio saugumo programą“, kuria skatinome drąsiau priimti sprendimus, nes garantavome tam tikrą laiką palūkanų mokėjimą netekus darbo arba atgauti užstatą po trijų mėnesių, jei persigalvojama.

Praėjus porai metų būsto rinka dėl karo Ukrainoje vėl susidūrė su iššūkiais: sutrūkinėjusios tiekimo grandinės, išaugusios statybinių medžiagų ir energetikos kainos, nepakankama būsto pasiūla, aukštyn šovusios kainos bei nenuspėjama geopolitinė padėtis.

Matome ir suprantame, kodėl rinka stabtelėjo – esminis lūkestis, kad kainos kris, todėl atidedamas sprendimas. Mūsų naujas pasiūlymas suteikia saugumo ir lankstumo klientams, nepriklausomai nuo jiems kylančių abejonių.

Manome, jog žmonėms svarbu jau dabar išsirinkti geriausiai jų poreikius atitinkantį būstą, o galutinį sprendimą dėl pirkimo priimti pavasarį, kai tiek asmeninė, tiek ir makroekonominė situacija bus aiškesnė“, – portalui lrytas.lt komentavo Jorūnė Juodžbalytė, įmonės rinkodaros ir komunikacijos vadovė, inovacijų ir tvarumo koordinatorė.

Žada apmokėti 6 mėn. šildymo ir elektros sąskaitas

Specialųjį pasiūlymą yra paskelbusi ir NT plėtros bendrovė „Realco“. Ji pastebėjo, kad nemažą dalį pirkėjų priimti sprendimą įsigyti būstą stabdo didėjančios palūkanos ir neprognozuojami elektros bei šildymo kaštai, todėl įmonė pasiūlė apmokėti 6 mėn. šildymo ir elektros sąskaitas įsigijus butą viename – „7 vakarai“ – projekte.

„Palūkanų dydžio pakeisti negalime, tačiau galime padėti palengvinti išlaidų šildymui ir elektrai naštą tuo laikotarpiu, kuris naujakuriams finansiškai gana sudėtingas, tai yra, įsikuriant naujuose namuose.

Šis pasiūlymas yra kompleksinis sprendimas, kuriuo siekiame tiek papildomai komunikuoti apie jau pastatytą ir baigiamą parduoti projektą, tiek tiesiogiai skatinti pardavimus eliminuojant ar bent iš dalies sumažinant vieną iš pirkėjų baimių“, – komentavo bendrovės rinkodaros ir komunikacijos vadovė Kristina Grubliauskaitė-Svitojė, paminėdama, kad kol kas vykdyti daugiau akcijų artimiausiu metu neplanuoja, tačiau viskas priklausys nuo rinkos ir pirkėjų elgsenos.

Nuo piniginių nuolaidų iki paskolų palūkanų apmokėjimo

Tuo metu „REDM“ turi visą pluoštą pasiūlymų. Perkant kai kurių projektų būstus siūloma dovanoti 3–5 tūkst. eurų ar net 10–20 tūkst. eurų kuponą apdailos medžiagoms įsigyti arba vietoje skiriamų pinigų apdailos medžiagoms galima pasirinkti ir apie 8 tūkst. eurų nuolaidą būsto kainai. Prie kitų projektų įrašytas pasiūlymas ir kompensuoti 1 metų paskolos palūkanas.

Įmonės komercijos ir rinkodaros projektų vadovė Evelina Aliukonytė portalui lrytas.lt teigė, kad įprastai klientams specialių pasiūlymų neteikia, tačiau šįkart atsižvelgiant į esamą NT rinkai nedėkingą situaciją kalėdiniu laikotarpiu nuspręsta pažerti dovanų.

„Pakilus būsto kainoms žmonės dažnai susiduria su finansiniais sunkumais, norėdami įsirengti būstą, nes sukaupta pinigų suma dažniausiai padengia tik pradinį įnašą būstui, o įrengimui finansų nebelieka.

Taip pat pastaruoju metu buvo garsiai kalbama apie pakilusias palūkanas, žmonės pradėjo bijoti imti paskolas, įsigyti NT, todėl nusprendėme, kad galime tas baimes šiek tiek sumažinti pasiūlydami kompensuoti dalį palūkanų“, – komentavo atstovė.

Dalijo kuponus

Bendrovė „Juda NT“ turėjo specialų „Juodojo penktadienio“ pasiūlymą projektui „Namučiai“: iki gruodžio 15 d. rezervavus butą bet kuriame name buvo galima gauti 500 eurų kuponą vidaus įsirengimui.

Įmonės bendraįkūrėjas Darius Uleckas portalui lrytas.lt pasakojo, kad tokį pasiūlymą taiko ne taip jau ir retai, dažniausiai įvairių švenčių ar projekto pristatymo proga.

„Už tokią sumą galima įsigyti kokių nors gražių detalių namams, pavyzdžiui, šviestuvus ar dar ką nors. Taip kuriame vertę, o ne taupome kitų žmonių pinigus. Tai yra tik priedas, padėka, kad renkasi mūsų būstą, o ne skatinimas pirkti, nes suma nėra tūkstantinė, reikšminga, ji net nepadengia vietos automobilių aikštelėje kainos, kuri siekia apie 4 tūkst. eurų“, – sakė D.Uleckas.

Vystytojų pardavimai netenkina

NT analitikas Arnoldas Antanavičius, kaip ir A.Izgorodinas, pabrėžė, kad rinka keičiasi.

„Kai vystytojams yra geri laikai, tokių akcijų nebūna. O akcijų teikimas vyksta bangomis. Pavyzdžiui, 2020 m. pandemijos pradžioje, kai rinkoje buvo neigiamos nuotaikos, akcijų padaugėjo, bet 2021 m. akcijų buvo vos viena kita, nes pardavimų skaičiai buvo rekordiniai.

Kai vykdomos akcijos, vystytojai ko nors atsisako, bet tikisi taip paskatinti pardavimus. Šiuo metu situacija vystytojams nėra itin bloga, bet, matyt, ir esamas pardavimų lygis jų netenkina“, – sakė pašnekovas.

Pasak jo, įprastai Vilniuje normalus pardavimų lygis yra siejamas su 300–350 naujos statybos per mėnesį parduodamų butų ir su maždaug 4 tūkst. parduodamų būstų per metus. Tačiau dabar pardavimų lygis yra kritęs kone perpus.

„Toks tempas – per silpnas, juk didelės vystymo įmonės turi fiksuotus kaštus, ten dirba didelės komandos, joms reikia mokėti atlyginimus, išlaikyti biurus ir sumokėti už visas kitas išlaidas. Tai didelis galvos skausmas, verslą juk reikia toliau valdyti.

Galima mėnesį du palaukti, bet situacijai užsitęsus reikia imtis skatinimo priemonių ir jeigu jos pardavimus pakels keliolika ar keliasdešimt procentų, vystytojams bus didelis laimėjimas. Tada vystytojai gali realizuoti projektus, imtis naujų“, – portalui lrytas.lt kalbėjo A.Antanavičius.

Eksperto teigimu, kainos mažinimas dažniausiai yra paskutinis pasirinkimas, nes tai siunčia žinutę, kad kainos apskritai gali kristi, be to, mažėja ir vystytojų pelningumas, tad NT rinkos žaidėjams tai nėra naudinga. Visgi tokių nuolaidų galima matyti ir tai neretai, anot A.Antanavičiaus, būna skirtos vos keliems projekto būstams – likučiams.

Daug populiariau yra dovanoti buitinę techniką, skirti nuolaidą apdailai, nemokamai suteikti vietą automobilių aikštelėje.

„Nors, žinoma, piniginė nuolaida yra efektyviausia ir gyventojui patraukliausia, nes galbūt buitinę techniką ar baldus jis planuoja atsivežti iš tos vietos, kurioje gyveno prieš tai, o apdailą galbūt kas nors jiems atliks pigiau. Tad pinigai yra universalesnė nuolaida.

Bet įprastai visos nuolaidos pirkėjus veikia. Būtų galima pamanyti, kad pirkėjai, išvydę nuolaidas, nuspręs toliau laukti dar didesnių nuolaidų ar kainų kritimo, bet dažniausiai po akcijų paskelbimų matomas pardavimų suaktyvėjimas. Juk gali nutikti taip, kad laukiant dar didesnės nuolaidos nebeliks norimo būsto, todėl žmonės dažnai ir priima sprendimą pirkti ir nerizikuoti laukti ilgiau.

Nors dabar visur girdint apie tai, kad NT kainos gali kristi, galbūt ir bus pirkėjų, laukiančių dar didesnių nuolaidų. Pamatysime rezultatus vėliau“, – sakė A.Antanavičius.

Kainos kris?

O šiek tiek mažesnių kainų galbūt ir pavyks sulaukti. Štai A.Izgorodinas netiki, kad NT kainos dar galėtų kilti, nes rinkose žaliavos pinga, gyventojai taip pat atsargiau vertina savo finansus dėl brangstančių paskolų ir artėjančios krizės, todėl kurį laiką dar nebus linkę pirkti NT.

Tačiau didelio kainų kritimo ekonomistas taip pat nesitiki, nes „Lietuvos laukia tik techninė, nedidelė recesija“.

„Ober-Haus“ duomenimis, jau kai kur matyti sumažėjusios kainos. 2022 m. lapkritį Vilniuje ir Klaipėdoje fiksuotas 0,1 proc. kainų sumažėjimas, vidutinė kvadratinio metro kaina atitinkamai siekė 2543 eurų (-3 Eur/m²) ir 1606 eurų (-1 Eur/m²).

Nors Kaune, Šiauliuose ir Panevėžyje lapkritį atitinkamai užfiksuotas 0,1 proc., 0,7 proc. ir 0,3 proc. butų kainų augimas. Vidutinė kvadratinio metro kaina atitinkamai pakilo iki 1693 eurų (+1 Eur/m²), 1074 eurų (+8 Eur/m²) ir 1057 eurų (+3 Eur/m²).

„Ober-Haus“ Rinkos tyrimų vadovas Baltijos šalims Raimondas Reginis vis tiek pareiškė, kad lapkričio rezultatai yra istoriškai vieni prasčiausių vieno mėnesio rezultatų, nes, Registrų centro duomenimis, 2022 m. lapkritį Lietuvoje senesnės statybos butų parduota beveik 1900, o tai – 23 proc. mažiau nei 2021 m. lapkritį.

„Pastarąjį kartą mažesnis šio būsto segmento aktyvumas buvo fiksuojamas 2020 m. pirmąjį pusmetį, pandemijos pradžioje, ir 2012 metais. Smarkiai smuktelėjęs būsto rinkos aktyvumas pastebimai sumažino rinkos dalyvių lūkesčius dėl kainų augimo trumpuoju laikotarpiu, todėl šiuo metu rinkoje vyrauja arba stabilių, arba neigiamų kainų raidos lūkesčiai.

Tebesitęsiantis rinkos aktyvumo smukimas plečia pesimistines nuotaikas rinkoje ir prielaidų pastebimam būsto rinkos atsigavimui dar nematome. Todėl bent jau artimiausią pusmetį galime fiksuoti realius neigiamus kainų pokyčius, kada tas pats būstas jau yra parduodamas pigiau nei anksčiau.

2022 m. lapkričio mėnesio kainų pokyčiai rodo, kad spartaus kainų augimo periodas baigėsi ir jau tam tikruose šalies regionuose po ilgesnės pertraukos pradedami fiksuoti nedideli neigiami butų pardavimo kainų pokyčiai. Tačiau kainų raidos prasme būsto rinka dar neįžengė į neigiamą fazę, kuri pasižymi nuosekliu kainų mažėjimu visuose būsto segmentuose visuose šalies regionuose“, – pranešime cituojamas R.Reginis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.