Pernykštės maisto kainos pasiekė rekordą: buvo didžiausios nuo 1990-ųjų

Pasaulinės maisto kainos 2022 m. pasiekė rekordiškai didelį lygį, pranešė Jungtinių Tautų maisto ir žemės ūkio organizacija (FAO), kuria remiasi „Reuters“.

Pasaulinės maisto kainos 2022 m. pasiekė rekordiškai didelį lygį.<br>D.Umbraso nuotr.
Pasaulinės maisto kainos 2022 m. pasiekė rekordiškai didelį lygį.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lina Linkevičiūtė

Jan 6, 2023, 12:42 PM

Pasak FAO, jos skaičiuojamas maisto kainų indeksas pernai sudarė 143,7 punkto ir buvo didžiausias nuo 1990 m., kai buvo pradėti atitinkami skaičiavimai. Lyginant su 2021-aisiais, šis skaičius yra 14 proc. didesnis.

Būtent tokia šio rodiklio vertė užfiksuota nepaisant to, kad gruodį kainos tęsė mažėjimo tendenciją ir tai buvo jau devintas iš eilės mažėjimo mėnesis. FAO nurodė, kad paskutinį 2022 m. mėnesį jos maisto kainų indeksas sumenko iki 132,4 punkto, palyginti su 135 punktais lapkritį. Šį nuosmukį, anot organizacijos, lėmė atpigę augaliniai aliejai ir šiek tiek sumenkusios grūdų bei mėsos kainos.

Beprecedentį pasaulinių maisto kainų šuolį pakurstė 2022 m. vasarį prasidėjusi Rusijos invazija į Ukrainą. Pastaroji šalis prieš plataus masto karą buvo viena didžiausių pasaulyje grūdų eksportuotojų, tačiau Rusija ėmėsi jos uostų blokados. Nepaisant to, vėliau abi šalys tarpininkaujant JT ir Turkijai pasirašė susitarimą dėl eksporto atnaujinimo, o tai padėjo sušvelninti kainų augimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.