Verslininkams – naujos galimybės sutaupyti: pasiūlė modernų planą

Brangstant elektros energijai ir dujoms, Inovacijų agentūra kviečia įmones teikti paraiškas saulės jėgainėms įsirengti. Viena didžiausių šalyje duonos gaminių įmonė „Biržų duona“, pasinaudojusi europinėmis investicijomis, įsirengė saulės jėgainių parką ir stengiasi tapti energetiškai nepriklausoma.

Brangstant elektros energijai ir dujoms, Inovacijų agentūra kviečia įmones teikti paraiškas saulės jėgainėms įsirengti.<br>J.Stacevičiaus nuotr. ir stop kadrai
Brangstant elektros energijai ir dujoms, Inovacijų agentūra kviečia įmones teikti paraiškas saulės jėgainėms įsirengti.<br>J.Stacevičiaus nuotr. ir stop kadrai
Daugiau nuotraukų (1)

Zina Paškevičienė, Klaudija Gudaitytė, Valdemaras Skuja, Mantas Čirplys

Jan 10, 2023, 6:50 AM

Didžiulis saulės jėgainių parkas bendrovės kieme pastatytas prieš trejus metus. Jis užima dviejų hektarų plotą. 45 kilovatų galingumo saulės moduliai ne tik vieni moderniausių šalyje, bet ir išmaniausi.

„Saulės moduliai sukasi pagal ašį iš rytų į vakarus, o kita elektrinės dalis dar stebi saulės pakilimą horizonte. Ką tas duoda? Sugeneruojama iki 30 proc. daugiau elektros energijos“, – pasakojo „Biržų duonos“ direktorius Andrius Kurganovas.

Direktorius prisimena, kaip sunkiai rado rangovus, turinčius patirties įdiegti modulius, sekančius saulės judėjimą ne tik horizonte, bet ir keičiančius savo ašį nuo saulės pakilimo virš horizonto. Bendrovė žiemą pasigamina 30 proc. per metus sunaudojamo elektros kiekio, o vasarą pakanka vien saulės energijos. Pasak direktoriaus, tai įmonei naudinga ekonomiškai, tačiau 30 proc. nepakanka.

„Mūsų vizija yra 100 proc. čia pagaminta elektros energija. Tai, ašku, sunku padaryti iš karto, bet tam tikrais etapais darant, galima tai pasiekti. Neatmetu, kad galbūt perspektyvoje galėtų būti ir hibridinė sistema, kur dalis elektros būtų pagaminama iš saulės, kita iš vėjo energijos“, – kalbėjo A.Kurganovas.

Inovacijų agentūra pakvietė Vidurio ir vakarų Lietuvos verslo įmones teikti paraiškas saulės elektrinėms įdiegti. Tai ypač aktualu, išaugus elektros ir dujų kainoms. Bus išdalyta 10 mln. eurų europinių lėšų. Vienam projektui bus skiriama ne mažiau kaip 20 tūkst. ir ne daugiau kaip 300 tūkst. eurų.

„Energetika, elektros, dujų kainos aktualu daugeliui verslų. Čia gali būti nuo prekybos, gamybos iki įvairiausių sektorių, tai mes jų ir nesusiaurinome ir tikimės, kad bus iš įvairių sektorių, daugiausia iš gamybinių. Tikimės ir konkurencijos, kad bus daugiau paraiškų į vieną vietą, negu turime pinigų“, – komentavo Inovacijų agentūros direktorė Romualda Stragienė.

Pasak direktorės, verslininkai domisi jau dabar, todėl rengiami mokymai. Direktorė primena nepamiršti, kad viena iš paramos sąlygų – prieš dvejus metus atliktas energijos vartojimo auditas.

„Įmonėms dar reikia pasiruošti energetikos auditus. Tai nėra taip paprasta, nes reikia pagrįsti savo priemonių pasirinkimą. Kad įmonės turėtų laiko atlikti auditą, jeigu dar neatliko, ir priduoti paraišką, tai didžiausio antplūdžio tikimės paskutinę dieną“, – šnekėjo R.Stragienė.

Paraiškas saulės jėgainei įdiegti galima teikti iki kitų metų vasario 28 dienos. Atrinktos įmonės darbus turės pradėti po pusmečio nuo sutarties pasirašymo ir baigti ne vėliau kaip po dvejų metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.