Rusai bando bet kokia kaina parduoti turimą NT Kryme – mažina sumas net perpus

Išsigandę karo daugelis nekilnojamąjį turtą (NT) Kryme įsigijusiųjų bando jį parduodi net stipriai mažindami kainas. Nuolaidos gali siekti net 50 proc. Daugelis norinčių kuo greičiau atsikratyti NT yra ne bet kas, o patys rusai.

Krymas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Krymas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 15, 2023, 3:46 PM

2014 m. Maskvai neteisėtai aneksavus Krymą, Ukrainos pusiasalyje stebėtas NT bumas, mat daugelis rusų suskubo įsigyti NT pajūryje.

Po okupacijos į Krymą persikėlė gyventi net 800 tūkst. rusų, kiti įsigijo atostogų būstus arba pirko butus ir namus nuomai, todėl nenuostabu, kad vietos NT kaina ėmė sparčiai augti.

Kai kuriais skaičiavimais, iki 2022 m. pradžios kainos per metus spėjo išaugti apie 60 proc.

Kainas dar labiau aukštyn pastūmėjo ir keli Rusijos įsteigtų planavimo agentūrų sprendimai. Pavyzdžiui, praėjusią vasarą Sevastopolio vietos valdžios institucijos sustabdė statybos leidimų išdavimą, kol bus patvirtintas naujas miesto plėtros planas. Rinka sureagavo iš karto – vidutinė kv. metro kaina mieste šoktelėjo nuo 85–95 tūkst. rublių (apie 1,18–1,32 tūkst. JAV dolerių) 2021 m. balandį iki 120 tūkst. rublių (1,67 tūkst. JAV dolerių) vos po dviejų mėnesių.

Tačiau NT traukinys nuvažiavo nuo bėgių, kai Maskva vasarį pradėjo karą Ukrainoje.

Konsultacinės bendrovės „Idem“ duomenimis, 2022 m. birželį gyvenamosios paskirties NT pardavimai Kryme, palyginti su praėjusiais metais, sumažėjo 72 proc.

Nors 2022 m. iš inercijos šiek tiek padidėjo naujos statybos butų pardavimai, birželį 5,1 proc. augimas buvo minimalus, palyginti su ankstesnių metų dviženkliais šuoliais.

„Restate“ duomenimis, vidutinė naujos statybos butų kaina Sevastopolyje šoktelėjo nuo 207,3 tūkst. rublių (apie 2,88 tūkst. JAV dolerių) už kv. metrą gegužę iki 147,5 tūkst. rublių (apie 2,05 tūkst. JAV dolerių) gruodį, t. y. vos per 6 mėnesius sumažėjo 29 proc.

Apskaičiuota, kad 2022 m. būsto kainos Kryme vidutiniškai iš viso sumažėjo beveik 10 proc. ir panašu, kad karo Ukrainoje eiga situaciją dar labiau pablogins, mat spalį sunaikinus dalį Krymo tilto ir po mėnesio išlaisvinus Ukrainos Chersono miestą, NT pardavimai pusiasalyje praktiškai sustojo.

„Paklausa iš išorės išnyko, o didžioji jos dalis diktavo ir kainas, ir pardavimų apimtis“, – sakė Ilja Pichujevas, NT rinkodaros tyrimus atliekančios bendrovės „Analytical Corporate Group“ vadovaujantis partneris.

Masinis išvykimas

I.Pichujevo nuomone, Ukrainos dronų atakos, priešlėktuvinės gynybos veiksmai paskatino masinį pasitraukimą iš Krymo NT rinkos, daugelis nebenori investuoti į turtą teritorijoje, esančioje taip arti karo zonos. Yra ženklų, jog tarp pasitraukiančių ar norinčių tai padaryti – nemažai rusų.

Nors oficialiai daug NT siūloma 2 proc. mažesnėmis kainomis, daugelis savininkų mielai kainą sumažina ir 20 proc., kad tik kuo greičiau atsikratytų turto, teigia Sevastopolio bendrovės „Multidom“ NT brokerė Natalija Masalskaja.

Dmitrijus Žideliovas, Krymo NT brokerių gildijos pirmininkas, sako, kad Krymo NT tapo palanki pirkėjams, mat kai kur kainos sumažinamos net 50 proc.

Tai palietė visus NT segmentus – nuo prabangaus iki pigesnio turto.

Daugelis klientų, kurie ketino įsigyti NT iki šių metų pabaigos, nusprendė palaukti ir sakė atidėsią planus naujiems metams ar pavasariui, sakė Irina Romanova, netoli Jaltos esančio kurorto rinkodaros specialistė.

„To priežastis – politinė aplinka ir su ja susijęs neapibrėžtumas, taip pat patogios logistikos į pusiasalį nebuvimas“, – pridūrė ji, pažymėdama, kad padėtį pablogino tai, jog vasario 24 d. prasidėjus karui Ukrainoje Maskva saugumo sumetimais uždarė Krymo sostinės Simferopolio oro uostą.

„Ne visi yra pasirengę pirkti NT nuotoliniu būdu, o atvykti ir apžiūrėti NT, kai lėktuvai neskraido, daugeliui tapo problema“, – sakė ji.

Bijo to, kas nutiktų, jei Ukraina susigrąžintų Krymą

Kita priežastis, dėl kurios daugelis Rusijos investuotojų pradėjo nerimauti, yra ta, kad Ukrainai susigrąžinus pusiasalį gali kilti pavojus jų nuosavybės teisei.

Jei taip atsitiktų, Ukrainos valdžios institucijos jau leido suprasti, kad dauguma Kryme NT įsigijusių rusų paprasčiausiai netektų savo butų.

„Gyventojai, neteisėtai atvykę į pusiasalio teritoriją, turi išvykti... savanoriškai arba priverstinai“, – yra sakiusi Ukrainos prezidento nuolatinė atstovė Kryme Tamila Taševa.

Jei Krymas būtų grąžintas Ukrainai, tai taip pat galėtų apsunkinti Rusijai okupavus regioną jame likusių vietos gyventojų padėtį.

Pasak Ukrainos Krymo prokuratūros vadovo, vietinių Krymo gyventojų, gyvenusių pusiasalyje iki 2014 m. ir po okupacijos priėmusių Rusijos pilietybę, baudžiamojo persekiojimo už kolaboravimą grėsmė nekils. Tačiau NT pardavimo sutartys, kurias Krymo gyventojai sudarė vadovaudamiesi Rusijos įstatymais, gali būti anuliuotos, teigia Ukrainos apžvalgininkai Mykola Volkivskis, Pirmojo tarptautinio ukrainiečių plėtros fondo prezidentas, ir Artiomas Olinykas, vadovaujantis Tarptautinės politikos mokslų studentų asociacijos Ukrainos skyriui.

Ekspertai prognozuoja, kad pusiasalio išlaisvinimo atveju vietos teismams taip pat gali tekti spręsti tūkstančius bylų, kuriose sprendžiamas opus klausimas dėl ukrainiečių, perregistravusių nuosavybę Kryme arba pardavusių NT rusams pagal Maskvos okupacijos metu galiojusius teisės aktus.

Apžvalgininkų nuomone, „visas Ukrainos piliečių turtas turi būti grąžintas teisėtiems savininkams, o nuostoliai turi būti kompensuoti“. Jie taip pat pasisako už tai, kad „iš Rusijos kariškių ir kolaborantų būtų atimta nuosavybė“ ir kad tokiems asmenims nebūtų leidžiama perleisti nuosavybės teisių į šį NT savo šeimoms ir draugams.

Parengta pagal „Radio Free Europe/Radio Liberty“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.