Trąšų milžinės vadovas perspėjo: V. Putinas apsiginklavo energija ir „ginkluoja maistą“

Rusijos vadovas Vladimiras Putinas „ginkluoja maistą“, ir tai jaučiama visame pasaulyje, perspėjo vienos didžiausių pasaulyje trąšų įmonių „Yara“ vadovas Sveinas Tore Holsetheris.

V.Putinas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
V.Putinas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Rusijos vadovas Vladimiras Putinas „ginkluoja maistą“, perspėjo vienos didžiausių pasaulyje trąšų įmonių „Yara“ vadovas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Rusijos vadovas Vladimiras Putinas „ginkluoja maistą“, perspėjo vienos didžiausių pasaulyje trąšų įmonių „Yara“ vadovas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 21, 2023, 3:19 PM, atnaujinta Jan 22, 2023, 10:39 AM

Kaip rašo BBC, bendrovės vadovas sakė, kad dėl Rusijos sukelto karo Ukrainoje, šalys turi mažinti priklausomybę nuo agresorės. Mat Rusija yra didžiausia trąšų ir joms gaminti naudojamų cheminių medžiagų eksportuotoja.

Tačiau dėl išaugusių gamtinių dujų kainų, išaugo ir trąšų kainos. Dėl to sumos pasiekė rekordinį lygį ir privertė ūkininkus didinti maisto produktų kainas.

„Putinas apsiginklavo energija ir apsiginkluoja maistu“, – sakė jis Pasaulio ekonomikos forumo Davose.

„Yra posakis: „Apgausi mane vieną kartą – gėda tau. Apgausi mane du kartus – gėda man“, – priminė įmonės vadovas.

Tarptautinis valiutos fondas taip pat parodė susirūpinimą. Vykdomoji direktorė Kristalina Georgieva, kalbėdama su BBC, sakė, kad pasaulis turėtų dėmesį sutelkti būtent į trąšas – tai kelia grėsmę maisto kainoms.

Primenama, kad pernai Rusija sukaupė trąšų atsargas šalies reikmėms. Nors eksportas sumažėjo, dėl rekordinių trąšų kainų, pajamos padidėjo 70 proc. Dar daugiau pernai eksportuota į Indiją, Turkiją.

Rusija taip pat gamina milžiniškus kiekius maistinių medžiagų, pavyzdžiui, kalio ir fosfatų – pagrindinių trąšų sudedamųjų dalių, leidžiančių augalams ir pasėliams augti.

„Kalbant apie energetiką, Europoje sukūrėme infrastruktūrą, paremtą pigiomis rusiškomis dujomis, ir dabar matome to pasekmes ir išlaidas maistui ir trąšoms“, – komentavo jis.

Turi „didelį poveikį“

Praėjusią savaitę ekonomistai pranešė, kad smarkiai išaugusios trąšų kainos gali taip sumažinti maisto produktų gamybos derlių, kad iki dešimtmečio pabaigos pasaulinei paklausai patenkinti reikėtų padidinti žemės ūkio paskirties žemės plotą, kuris prilygtų „didžiosios Vakarų Europos dalies dydžiui“, primena BBC.

Manoma, kad tai „didelį poveikį“ miškų naikinimui, biologinei įvairovei ir anglies dioksido išmetimui.

Dr. Peteris Alexanderis iš Edinburgo universiteto Geomokslų mokyklos sakė: „Tai gali būti pigaus maisto eros pabaiga. Nors beveik visi pajus šio reiškinio poveikį, kai kas savaitę apsipirks, labiausiai nukentės skurdžiausi visuomenės nariai, kuriems ir taip sunku įpirkti pakankamai sveiko maisto“.

Nors trąšų kainos palaipsniui mažėja, jos vis dar išlieka didelės, todėl dar ir šiais metais prognozuojama, kad išliks aukšta maisto kainų infliacija.

Tyrime apskaičiuota, kad iki šių metų pabaigos išliekančios aukštos trąšų kainos gali padidinti maisto kainas 74 proc., palyginti su 2021 m. lygiu.

Bendrovės vadovas J. Holsetheris įspėjo, kad viso to poveikis jaučiamas visame pasaulyje.

„Tačiau mano žinia čia yra ta, kad mes taip pat turime galvoti apie kitą etapą, kad sumažintume, išvengtume priklausomybės nuo Rusijos. Nes kai tai naudojama kaip ginklas kare, negalime grįžti prie to, kaip buvo anksčiau“, – dėstė pašnekovas.

Parengta pagal BBC.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.