Teismas panaikino kaltinimus buvusiai „Swedbank“ vadovei dėl sukčiavimo

Stokholmo apygardos teismas trečiadienį išteisino padalinius visose trijose Baltijos šalyse turinčio Švedijos banko „Swedbank“ buvusią vadovę Birgitte Bonnesen dėl jai mestų kaltinimų sukčiavimu bei manipuliavimu rinka.

B. Bonnesen per savo advokatą Perą E. Samuelsoną neigė visus jai pareikštus kaltinimus.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
B. Bonnesen per savo advokatą Perą E. Samuelsoną neigė visus jai pareikštus kaltinimus.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 26, 2023, 10:31 AM

Toks verdiktas paskelbtas praėjus ketveriems metams po to, kai kilo pinigų plovimo per „Swedbank“ Estijos padalinį skandalas, dėl kurio B. Bonnesen teko palikti šias pareigas.

Švedijos ekonominių nusikaltimų tarnybos vyriausiasis prokuroras Thomas Langrotas tvirtino, kad B. Bonnesen „tyčia arba dėl didelio aplaidumo... skleisdavo melagingą informaciją apie banko priemones, skirtas užkirsti kelią pinigų plovimui [banko] operacijose, jį aptikti, blokuoti ir pranešti apie įtarimus [dėl pinigų plovimo]“.

Tuo tarpu B. Bonnesen per savo advokatą Perą E. Samuelsoną neigė visus jai pareikštus kaltinimus.

2019 metų pradžioje pasirodžiusiame Švedijos transliuotojo SVT tiriamosios žurnalistikos laidos sukurtame dokumentiniame filme buvo nurodyta, kad iš „Swedbank“ sąskaitų į Baltijos šalis, visų pirma į Estiją, pasitelkiant įtartinas ir rizikingas operacijas buvo nukreipta mažiausiai 40 mlrd. Švedijos kronų, o ta suma tuomet atitiko 3,9 mlrd. eurų.

Kilus tokiems įtarimams, banko akcijų kursas smarkiai krito, o B. Bonnesen buvo atleista. Netrukus po to savo noru atsistatydino „Swedbank“ grupės direktorių tarybos pirmininkas Larsas Idermarkas.

2020 metais Švedijos finansų priežiūros tarnyba skyrė „Swedbank“ apytikriai 360 mln. eurų baudą ir įspėjo jį laikytis pinigų plovimo prevencijos taisyklių.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.