Dėl galimo biudžeto lėšų praradimo ir žalingų įpročių skatinimo A. Butkevičius laukia atsakymų iš G. Skaistės

Dėl Lietuvoje pakeistos akcizo kaitinamajam tabakui skaičiavimo tvarkos ir galimų biudžeto paradimų Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininko pavaduotojas Algirdas Butkevičius kreipėsi į Finansų ministrę Gintarę Skaistę.

Kaitinamasis tabakas pamažu kėsinasi išstumti iš rinkos tradicines cigaretes.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Kaitinamasis tabakas pamažu kėsinasi išstumti iš rinkos tradicines cigaretes.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-01-31 11:28

Parlamentarą neramina tai, kad tabako produktams ir alternatyviems produktams taikomas akcizų tarifų didinimo 2022–2024 m. planas ir mokestinis poveikis kainai didina šio produkto prieinamumą ir skatina vartojimą, ypač tarp paauglių ir jaunimo. Kaip pastebi politikas, jaunimą veikia patrauklus naujų produktų dizainas, skoniai, rinkodara ir socialinė aplinka.

„Todėl prašyčiau Jūsų pagrįsti, ar pakeista akcizų tvarka yra naudingesnė valstybės biudžetui, ar dėl naujo akcizų tarifo įteisinimo kaitinamojo tabako produktams už 1000 vienetų augo pajamos į biudžetą? Įdomu būtų sužinoti, kaip valstybės institucijos stebi šią rinką, kokias išvadas yra pateikusios.

Taip pat kokias priemones kartu su kitomis ministerijomis esate numatę taikyti, kad galėtumėte pateisinti Akcizų įstatymo pakeitimų rengimo paskatinusias priežastis“, – kreipimesi sako Seimo Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ seniūno pavaduotojas A.Butkevičius, primindamas, kad didinant akcizus buvo siekiama mažinti sveikatai žalingų produktų vartojimą.

Parlamentaras primena, kad 2021 m. birželio 29 d. priimtais Akcizų įstatymo pakeitimais kaitinamojo tabako produktai buvo prilyginti rinkoje atsiradusiems panašiems produktams, tačiau savo sudėtyje neturintiems tabako.

„Augant gyventojų pajamoms, augo kaitinamojo tabako pardavimai, todėl ir buvo siekiama pakeisti akcizų politiką. Buvo įteisinti paprastesnio akcizų administravimo tarifai minėtiems produktams už 1000 vienetų. Todėl kyla abejonių, ar toks pasirinktas valstybės būdas, kai jau neprivaloma ant pakuotės nurodyti svorį, o tik vienetus, nemažina pajamų iš akcizų, ar nesudarė galimai palankių sąlygų į Lietuvos rinką ateiti konkrečiam ūkio subjektui“, – kreipimesi į ministrę klausia A.Butkevičius.

Kreiptis į finansų ministrę A.Butkevičių paskatino laikraščio „Lietuvos rytas“ straipsnis, kuriame sakoma, kad Lietuvai nusprendus išsiskirti iš daugelio ES valstybių ir pakeitus akcizo kaitinamajam tabakui skaičiavimo tvarką, biudžeto netektys gali siekti iki 5 mln. eurų per trejus metus.

Anot portalo, kaitinamasis tabakas pamažu kėsinasi išstumti iš rinkos tradicines cigaretes, jam tenkanti dalis kiekvienais metais auga, o įprastų rūkalų pardavimas mažėja. „Aktyviai skaičiavimo pokyčių siekę kai kurie tabako gamintojai pernai atėjo į rinką su naujais produktais, kurie yra apmokestinami mažiau, nei būtų tekę mokėti pagal ankstesnę tvarką, iki šiol galiojančią daugumoje Europos šalių“,– sakoma publikacijoje.

Joje pažymima, kad pasikeitusi akcizų skaičiavimo tvarka kelia aistras. „Anksčiau jie būdavo apskaičiuojami pagal tabako, esančio konkrečiuose produktuose, svorį. Dabar – pagal kaitinamojo tabako lazdelių vienetus. Iš visų ES valstybių panaši tvarka galioja tik Vengrijoje ir iš dalies – Italijoje“, – pastebi „Lietuvos rytas“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.