Pingant elektrai, perspėja apie galimas tiekėjų manipuliacijas: štai, kaip gali piktnaudžiauti

Elektros rinkoje matomi pokyčiai, o reaguodami į juos sausio mėnesį visi nepriklausomi tiekėjai sumažino siūlomų planų kainas. Šiuo metu nepriklausomą tiekėją yra pasirinkę 70 proc. visų buitinių vartotojų. Apie tai, kaip kintant situacijai elektros rinkoje reikėtų elgtis žmonėms, jau turintiems sutartis su nepriklausomais tiekėjais, ir kokios matyti tendencijos, „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Nauja diena“ apžvelgė Lietuvos energetikos agentūros (LEA) atstovė Agnė Bagočiutė.

Šiuo metu nepriklausomą tiekėją yra pasirinkę 70 proc. visų buitinių vartotojų.<br>Asociatyvi V.Skaraičio nuotr.
Šiuo metu nepriklausomą tiekėją yra pasirinkę 70 proc. visų buitinių vartotojų.<br>Asociatyvi V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 2, 2023, 8:13 PM, atnaujinta Feb 3, 2023, 11:39 AM

„Matome, kad pačioje gruodžio pabaigoje, orams atšilus, atėjus šventėms ir besipildant dujų saugykloms Europoje, elektros kaina gana ženkliai nukrito. Beveik visą sausio mėnesį ji laikosi maždaug 100 eurų už megavatvalandę ribose. Kol kas matome tikrai gerą situaciją. Į tai reaguoja ir nepriklausomi tiekėjai – jie sumažino kainas nuo 3 iki 15 proc.“, – sakė A.Bagočiūtė.

Pasak jos, elektros kainą lemia labai įvairūs veiksniai.

„Kokia yra orų situacija, kiek generuojama atsinaujinančių išteklių energijos ir kokia situacija su dujų kaina, kuri formuoja elektros kainą. Tos prognozės nuolat kinta, bet dabar prognozuojama, kad matysime tam tikrą stabilumą, jeigu neįvyks kažkokių kardinalių pokyčių, kurių mes dabar negalime prognozuoti“, – svarstė pašnekovė.

Kai kurie nepriklausomi tiekėjai siūlo mažesnes kainas nei valstybės kompensuojamoji riba. Anot A.Bagočiūtės, tiekėjai kainą mažino įvairiai.

„Tai svyruoja nuo savaitės, bet jeigu lygintume sausį, tai mažino nuo 15 iki 30 proc. Tiekėjai tikrai reaguoja ir konkurencija šiuo metu labai išryškėjo. Tai ir yra liberalizacijos esmė – skatinti konkurenciją ir sudaryti galimybę žmonėms pasirinkti kainas ir patraukliausias sąlygas“, – sakė LEA atstovė.

Ji įvardijo, ką daryti žmonėms, kurių sutartyse fiksuota kaina yra didesnė nei atnaujintuose pasiūlymuose.

„Sakydama, ką žmonėms reikėtų daryti, originalaus recepto nepasiūlysiu. Reikėtų tikrai peržiūrėti savo turimas sutartis, tarifus, įvertinti, kokios yra sutarčių pakeitimo sąlygos ir svarstyti pakeisti planą. Svarstant ir nutraukiant kai kur yra sąlyga, kad reikia grąžinti pritaikytas nuolaidas ir pan. Siūlyčiau to nesibaiminti – aišku, tam reikės šiek tiek įdėti darbo, paskaičiuoti“, – aiškino A.Bagočiūtė.

Vis dėlto ji neneigė, kad kai kurie tiekėjai gali bandyti piktnaudžiauti susidariusia situacija, bandyti apeiti sutarties punktus ir neleisti taip lengvai pakeisti tiekėjo ar plano.

„Bet, be abejo, yra tiekėjus prižiūrinčių institucijų. Yra institucijų, į kurias žmonės gali kreiptis, jei pamato nesąžiningą elgesį. Bet šiaip sutartys yra sutartys, ir jeigu sutartyse yra nuostata, kad galimas nutraukimas, tai tiekėjas negali nesutikti nutraukti sutarties. O jei atsiranda tokių niuansų, reikia kreiptis į institucijas“, – pabrėžė moteris.

Specialistė aptarė ir degalų kainas Lietuvoje. ​Nuo vasario įsigalios ES embargas rusiškiems naftos produktams. Tai reiškia, kad į Europą nustos plūsti pigus dyzelinas iš Rusijos. 

„Yra ir gera, ir bloga naujiena. Jei lygintume su kitomis Baltijos šalimis, Lietuvoje degalų kainos išlieka vis dar mažiausios, bet jos pastarąsias dvi savaites kilo. Tai sąlygoja ir vasario 5 d. riba – embargas, taikomas naftos produktams“, – sakė A.Bagočiūtė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: oro balionui atsitrenkus į žemę, iš krepšio ėmė kristi žmonės