Po pakartotinių patikrinimų VMVT pradėjo naują tyrimą dėl „Vičiūnų“ produkcijos

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnybai (VMVT) atlikus papildomus patikrinimus dėl „Vičiūnų“ grupei priklausančių įmonių jūros gėrybių produkcijos, pusėje jų nustatytas didesnis negu leistina kadmio kiekis. Todėl vasario 24 d. tarnyba pradėjo naują tyrimą dėl „Vičiūnų“ produktų.

Vasario 24 d. tarnyba pradėjo naują tyrimą dėl „Vičiūnų“ produktų.<br>D.Umbraso nuotr.
Vasario 24 d. tarnyba pradėjo naują tyrimą dėl „Vičiūnų“ produktų.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Augustė Lyberytė

Feb 28, 2023, 3:49 PM, atnaujinta Feb 28, 2023, 3:50 PM

Prieš porą savaičių viešojoje erdvėje pasirodžius informacijai apie galimai nesaugią „Vičiūnų“ įmonių grupės produkciją, grupė Seimo narių kreipėsi į VMVT ir paprašė atlikti išsamų tyrimą.

VMVT atsakyme parlamentarams teigiama, kad Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutui (NMVRI) nustačius, jog į Lietuvą importuotų jūros gėrybių mėginiuose nustatytas didesnis nei leistina kadmio kiekis, nuspręsta paimti papildomos mėginius iš likusios kiniškų produktų siuntos dalies. Ištyrus pastaruosius gauti analogiški rezultatai.

„Likusiai Lietuvoje siuntos daliai VMVT pritaikė rinkos ribojimo priemones, uždraudė įmonei minėtus produktus tiekti rinkai ir įpareigojo juos sunaikinti“, – rašoma VMVT rašte, su kuriuo susipažino ir ELTA.

Vėliau, kaip pastebi VMVT, siekiant „užkirsti kelią pavojui ir užtikrinti, kad vartotojams būtų tiekiamas tik saugus maistas“, įmonių grupės sandėliuose atrinkti 6 to paties gamintojo neplaniniai šaldytų jūros gėrybių mišiniai. Ištyrus jų mėginius nustatyta, kad trys skirtingų partijų mišiniai neatitiko taikomų reikalavimų (juose viršyta leistina kadmio koncentracija) o trys reglamentus atitiko.

„VMVT, reaguodama į 2023 m. vasario 24 d. gautus nepatenkinamus tyrimų rezultatus, nedelsiant pradėjo tyrimą dėl rinkai patiektų nesaugių produktų ir taikys rinkos ribojimo priemones, uždrausdama minėtus produktus tiekti rinkai ir įpareigodama sunaikinti nesaugius produktus“, – teigiama VMVT rašte.

Apie „Vičiūnų“ grupei priklausančios bendrovės „Plungės kooperatinės tarnyba“ eksportuotą produkciją, viršijančią leistiną kadmio kiekį, vasario 13 d. pranešė VMVT. Anot tarnybos, sausio 8-ąją įmonė į Ukrainą iš Lietuvos eksportavo 22 tonas Kinijos gamintojos „Zejiang Zhoufu food Co.“ ruoštų jūros gėrybių mišinių.

Tarnybos specialistai iš šios siuntos paėmė mėginius sunkiųjų metalų nustatymui. Teigiama, kad siuntos produktai leidžiama kadmio normą viršijo 0,4–2,65 mikrogramo kilograme.

Anot tarnybos, dalis siuntos – 7,9 tonos – jau išvežta į Ukrainos įmonę „Viciunai-Ukraina“, todėl tyrimų rezultatais tarnyba pasidalinta su Ukrainos kolegomis.

„Vičiūnų grupė“ tvirtino, kad produkcijoje kadmio kiekis neviršija leistinų normų. Įmonė taip pat pabrėžė, kad krovinys nėra „Vičiūnų grupės“ produkcija, o iš Kinijos partnerių perkamas jūros gerybių mišinys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.