Palūkanos euro zonoje gali didėti iki 2023 m. pabaigos

Palūkanos euro zonoje gali didėti praktiškai iki 2023 m. pabaigos, teigia ekonomistas Aleksandras Izgorodinas. Tokią išvadą jis daro po to, kai kovo 2 dieną ES statistikos departamentas „Eurostat“ paskelbė infliacijos duomenis, kurie parodė, kad išankstinė grynoji infliacija (atmetus energetikos, maisto, gėrimų, tabako segmentus) euro zonoje vasarį siekė 5,6 proc. lyginant su 5,3 proc. sausį.

Pastaraisiais mėnesiais ECB palūkanas didino beprecedenčiu tempu.<br>V.Skaraičio nuotr.
Pastaraisiais mėnesiais ECB palūkanas didino beprecedenčiu tempu.<br>V.Skaraičio nuotr.
 Ch.Lagarde.<br>EPA-ELTA nuotr.
 Ch.Lagarde.<br>EPA-ELTA nuotr.
A.Izgorodinas.<br>V.Skaraičio nuotr.
A.Izgorodinas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Mar 2, 2023, 4:09 PM

„Rinka tikėjosi, kad vasarį grynoji infliacija euro zonoje sieks 5,3 proc. Kitaip sakant – infliacija euro zonoje viršijo tiek rinkos prognozes, tiek ir sausio mėnesio rezultatą. Negana to, vasarį euro zonoje taip pat spartėjo ir paslaugų infliacija (4,8 proc. lyginant su 4,4 proc. sausį).

Šie duomenys rodo, kad infliacija euro zonoje lieka atspari palūkanų didinimui – o tai reiškia agresyvų Europos Centrinį Banką (ECB), tolesnį bazinių palūkanų euro zonoje augimą. Lietuvos verslui ir gyventojams tai reiškia tolesnį paskolų palūkanų augimą“, – feisbuke rašė ekonomistas.

Jis paminėjo ir euro zonos ekonomikos perspektyvas antrąjį 2023 m. pusmetį. 2022 m. pabaigoje buvo tikėtasi, kad 2023 m. euro zonos ekonomika išvengs recesijos. Visgi A.Izgorodinas mano, kad euro zonai 2023 m. bus sunku išvengti recesijos – jis neatmestų euro zonos bendrojo vidaus produkto nuosmukio antrąjį 2023 m. pusmetį dėl tolesnio palūkanų euro zonoje augimo ir rizikų JAV ekonomikoje, kur JAV centrinis bankas taipogi agresyviai didina bazines palūkanas.

„Vasario mėnesio euro zonos infliacijos rodikliai iš esmės aiškiai rodo, kad kova su infliacija nėra baigta, o palūkanos euro zonoje bus toliau didinamos“, – rašė ekonomistas.

ECB vadovė Christine Lagarde sako, kad šį mėnesį palūkanų normos galimai didės ne paskutinį kartą. „Šiuo metu esama tikimybės, kad liksime šioje trajektorijoje“, – ispanų televizijos stočiai „Antena 3“ pareiškė Ch.Lagarde.

Pastaraisiais mėnesiais ECB palūkanas didino beprecedenčiu tempu, siekdamas pažaboti milžinišką infliaciją, kurią pernai pakurstė Rusijos visapusiška invazija į Ukrainą.

ECB nuo liepos normas pakėlė 3 procentiniais punktais. Nors kovo 16 d. numatomame banko Valdančiosios tarybos susitikime veikiausiai bus pritarta galimybei kilstelėti palūkanas dar 0,5 proc., stebėtojai nesutaria dėl tolesnių ECB žingsnių.

Pasak Ch.Lagarde, šiuo metu neįmanoma prognozuoti, kokiu tempu palūkanos didės ateityje. ECB vadovė pabrėžė, kad visi banko sprendimai bus grindžiami tuo metu prieinamais ekonominiais duomenimis.

ES oficiali statistikos tarnyba „Eurostat“ anksčiau ketvirtadienį paskelbė, kad metinė infliacija euro zonoje vasarį nežymiai sumenko ir sudarė 8,5 proc. Nepaisant to, šio rodiklio vertė vis dar gerokai viršijo ECB nustatytą 2 proc. infliacijos tikslą. Ch.Lagarde praėjusį mėnesį nurodė, kad „nereikėtų abejoti“ dėl ECB ryžto grąžinti infliaciją į 2 proc. lygį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.