Tiki Europos bankų atsparumu – dviejų JAV bankų žlugimas neturėtų jų stipriai paveikti

Reitingų agentūros „Moody's“ ir „S&P Global“ patikina, kad dviejų JAV bankų – „Silicon Valley Bank“ (SVB) ir „Signature Bank“ – žlugimo poveikis Europos bankams bus ribotas: pastarieji veiklą esą vykdo pagal kitokią struktūrą.

Lyginant su amerikiečių bankais, Europos bankų balansą sudaro mažesnė skolos vertybinių popierių dalis.<br>„Scanpix“ nuotr.
Lyginant su amerikiečių bankais, Europos bankų balansą sudaro mažesnė skolos vertybinių popierių dalis.<br>„Scanpix“ nuotr.
Lyginant su amerikiečių bankais, Europos bankų balansą sudaro mažesnė skolos vertybinių popierių dalis.<br>EPA-ELTA-nuotr.
Lyginant su amerikiečių bankais, Europos bankų balansą sudaro mažesnė skolos vertybinių popierių dalis.<br>EPA-ELTA-nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2023-03-15 12:37, atnaujinta 2023-03-15 17:29

Apie minėtų JAV kreditorių žlugimą pranešta pastarosiomis dienomis. Tai smarkiai sukrėtė rinkas ir paskatino pareigūnus griebtis priemonių, skirtų užkirsti kelią galimam domino efektui bankų sektoriuje.

Anot „Moody's“, Europos bankai apribojo savo pažeidžiamumą, nes didesnę dalį indėlių laiko centriniuose bankuose. JAV veikianti agentūra pridūrė, kad, lyginant su amerikiečių bankais, Europos bankų balansą sudaro mažesnė skolos vertybinių popierių dalis.

„Esminis skirtumas tarp Europos ir JAV sistemų, apribosiantis poveikį už Atlanto, yra tas, jog Europos bankų obligacijų portfeliai yra mažesni, o jų indėliai – stabilesni, nes augo ne tokiu sparčiu tempu“, – tvirtino „Moody's“.

Agentūra kartu nurodė, kad Anglijos bankas ir Europos centrinis bankas (ECB) įtampos atveju yra užsitikrinę geresnę prieigą prie likvidumo.

„S&P Global“ antrino „Moody's“ ir savo ruožtu nurodė, kad jos stebimi Europos bankai veikia ne pagal tokį patį ekonominį modelį, kaip JAV bankai.

Žinia apie SVB ir „Signature Bank“ žlugimą pakurstė nuogąstavimus dėl galimos platesnės bankų krizės.

Europos akcijų biržos ir euro kursas nusmuko

Nerimstant nuogąstavimams, kad dviejų JAV bankų žlugimas gali sukelti domino efektą pasaulio bankų sektoriuje, trečiadienį užfiksuotas Europos akcijų biržų ir euro kurso smukimas.

Kaip pranešama, euro zonos vertybiniai popieriai neteko daugiau kaip 3 proc. savo vertės, o euro kursas JAV dolerio atžvilgiu nusmuko 1 proc. Negana to, „West Texas Intermediate“ (WTI) rūšies naftos kaina pirmą kartą nuo 2021 m. gruodžio smuko žemiau 70 JAV dolerių už barelį ribos. Tuo metu Šveicarijoje banko „Credit Suisse“ akcijų kaina sumenko daugiau kaip 20 proc. ir pasiekė rekordines žemumas, didžiausiam kreditoriaus akcininkui bankui „Saudi National Bank“ atsisakius padidinti savo kontrolinio akcijų paketo apimtį.

„Europos finansų sektorius šiandien patiria SVB žlugimo nulemtą sąmyšį“, – tvirtino įmonės „Zaye Capital Markets“ vyriausiasis investicijų pareigūnas Naeemas Aslamas.

Nors šios savaitės pradžioje smuko ir kitos pasaulio akcijų biržos, jose jau fiksuotas atsigavimas.

Pranešama, kad Europoje smuko kai kurių bankų akcijos – Vokietijos banko „Commerzbank“ ir Prancūzijos bankų „Societe Generale“ bei „BNP Paribas“ akcijų kaina sumenko daugiau kaip 10 proc. Tuo metu Britų banko „Barclays“ akcijų kaina sumažėjo 7 proc.

Grupės „IG“ analitikas Chrisas Beauchampas kalbėjo apie regioninę bankų krizę, staiga tapusią Europos bankų krize. Jis nurodė, kad krizei intensyvėjant, Europos centrinis bankas (ECB) nėgalėtų tęsti palūkanų normų didinimo politikos.

Eurokomisarė: JAV bankų bankroto poveikis Europai – ribotas

Jungtinėse Amerikos Valstijose (JAV) įvykusios kelių bankų griūties poveikis Europos Sąjungos (ES) bankininkystės sektoriui yra ribotas, tačiau Bendrija turi ko pasimokyti iš krizės, sako eurokomisarė Mairead McGuinness.

„Tiesioginis poveikis ES, atrodo, yra ribotas. Palaikome ryšius su atitinkamomis priežiūros institucijomis. Taip pat galvojame, ko iš tų įvykių galime pasimokyti, kalbant apie rizikų ribojimo priemones, priežiūrą, bankų krizių valdymą ir indėlių draudimą“, – Europos Parlamento plenariniame posėdyje Strasbūre trečiadienį kalbėjo M. McGuinness.

„Padėtį JAV atidžiai stebime“, – patikino už finansines paslaugas, finansinį stabilumą, kapitalo rinkų sąjungą ir sankcijų įgyvendinimą atsakinga eurokomisarė.

Praėjusį penktadienį bankrutavo į startuolius orientuotas ir 16-as didžiausias JAV kreditorius „Silicon Valley Bank“ (SVB). Šis bankrotas laikomas didžiausiu banko žlugimu po 2008 metų finansų krizės.

Netrukus žlugo ir kitas amerikiečių bankas – „Signature Bank“. Tai pakurstė nuogąstavimus dėl galimos platesnės bankų krizės.

M. McGuinness teigimu, SVB griūtis ES nėra reikšminga dėl „labai ribotos“ šio banko veiklos Bendrijos šalyse.

„Banko Vokietijos filialas jau paskelbė moratoriumą, tačiau indėliams tai įtakos neturėjo. Danijoje SVB taip pat vykdė veiklą, tačiau neturėjo operatyvinio filialo ir jame nebuvo indėlių“, – europarlamentarams kalbėjo ji.

Vis tik, Europos Komisijos atstovės teigimu, apie 209 mlrd. JAV dolerių aktyvų turėjusio banko bankrotas rodo besikeičiančią finansinę padėtį pasaulyje ir Europoje.

„Palūkanų normų kaita sukūrė naują atmosferą. ES finansų sistema ir bankai koreguoja savo veiklą. (...) Šioje besikeičiančioje aplinkoje turime išlikti atidūs – infliacija ir augančios palūkanų normos kelia naujus iššūkius Stabilumo ir augimo pakto įgyvendinimui“, – dėstė ji.

„SVB įvykiai yra puikus pavyzdys, kas gali atsitikti“, – sakė M. McGuinness.

Pasak eurokomisarės ES bankininkystės sektorius bendrai yra geros būklės, tačiau indėlių apsaugai ir finansiniam stabilumui užtikrinti jam reikalinga veiksminga krizių valdymo sistema.

„Tai, apie ką šiandien kalbame, iliustruoja, kaip svarbu turėti tvirtą, efektyvią krizių valdymo sistemą, kurioje būtų priemonės, leidžiančios dirbti su visų rūšių bankais“, – teigė M. McGuinness.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.