Nors vitaminai brango, žmonės juos tiesiog šluoja: viena tendencija nustebino ir vaistininkus

Po žiemos išaušus pavasariui, kai kurių žmonių organizmuose – vitaminų badmetis. Tačiau vaistininkai turi ne tokių gerų naujienų – įvairūs vitaminai bei maisto papildai šiemet pabrango, tad norint pasirūpinti sveikata, teks gerokai papurtyti piniginę.

Įvairūs vitaminai bei maisto papildai šiemet pabrango.<br>„Camelia“ nuotr.
Įvairūs vitaminai bei maisto papildai šiemet pabrango.<br>„Camelia“ nuotr.
Įvairūs vitaminai bei maisto papildai šiemet pabrango.<br>D.Umbraso nuotr.
Įvairūs vitaminai bei maisto papildai šiemet pabrango.<br>D.Umbraso nuotr.
Įvairūs vitaminai bei maisto papildai šiemet pabrango.<br>M.Patašiaus nuotr.
Įvairūs vitaminai bei maisto papildai šiemet pabrango.<br>M.Patašiaus nuotr.
Įvairūs vitaminai bei maisto papildai šiemet pabrango.<br>J.Butkutės nuotr.
Įvairūs vitaminai bei maisto papildai šiemet pabrango.<br>J.Butkutės nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2023-03-18 19:28, atnaujinta 2023-03-20 08:46

Po žiemos – vitaminų stygius

Vaistininkai pabrėžia, jog jei žiemą maitinotės pilnavertiškai, propagavote sveiką gyvenimo būdą, tai vitaminų trūkumo šiuo metu jausti neturėtumėte. Kitu atveju reikėtų atsižvelgti į organizmo siunčiamus signalus – galbūt išties ko nors trūksta.

„Jeigu šaltuoju metų laiku pacientas dažnai sirgo, o organizmui sunku yra atsistatyti po ligų, tuomet vertėtų rinktis vitaminus imuniteto stiprinimui ir organizmo atsistatymui – tai cinkas, ežiuolė, vitaminas D.

Nervinei sistemai vertėtų rinktis magnį ir B grupės vitaminus. Žuvų taukus vartoti galima ir rekomenduojama visus metus. Jeigu pacientas neišskiria tam tikrų simptomų, tai rekomenduojama vartoti multivitaminus“, – portalui lrytas.lt sakė „Camelia“ vaistinių tinklo vaistinininkas Rimvydas Blynas.

Matyti, kad tokiais patarimais vadovaujasi nemaža dalis lietuvių. Dabar labiausiai jie ieško vitaminų imunitetui stiprinti, nervų sistemai.

„Šiuo metu pacientai vaistinėse dažniausiai ieško imunitetui skirtų žuvų taukų ir vitamino D, magnio, probiotikų ir maisto papildų sąnariams, nervų sistemai bei akims. Pastarųjų maisto papildų akims šuolis itin ryškus – jų šių metų pradžioje žmonės pirko beveik 60 proc. daugiau negu pernai tuo pat metu.

Taip pat fiksuojame ir imunitetui skirtų maisto papildų augimą, jų šiemet jau buvo įsigyta 13 proc. daugiau nei praėjusių metų pradžioje“, – komentavo „Eurovaistinės“ komunikacijos vadovė Rolanda Lipnevičiūtė.

„Pirkimui įtakos turi sezoniškumas, tačiau bendrai populiariausi vitaminai, kuriuos žmonės perka – vitaminas D ir C, B grupės vitaminai. Dažnai pirkėjai ieško ir makroelementų bei mikroelementų, mineralinių medžiagų.

Tai – kalcis, natris, chloras, jodas, cinkas, chromas, selenas. Mineralinės medžiagos padeda vartojamą maistą paversti energija, palaiko visas gyvybines funkcijas, rūgščių, šarmų pusiausvyrą organizme“, – antrino „BENU“ vaistinių tinklo vaistininkė Laura Mockutė.

„Gintarinės vaistinės“ vaistininkė Domantė Viliūnaitė atkreipia dėmesį, kad vartojant bent kelis skirtingus preparatus, reikėtų pasidomėti, ar neviršijama rekomenduojama paros norma.

„Patarimai, vartojantiems vitaminus: polivitaminus gerkite ryte (prieš pusryčius) arba kaip nurodyta gamintojo informaciniame lapelyje. B grupės vitaminai, C ir kiti vandenyje tirpūs vitaminai turėtų būti vartojami su maistu.

Jeigu žarnynas yra jautresnis, magnį vartokite su maistu tam, kad išvengtumėte viduriavimo. Kalcį patartina gerti su vitaminu D, nes jis padeda pasisavinti kalcį. Šiuos vitaminus vartokite vakare, nes kalcis skatina raumenų atsipalaidavimą. Žuvų taukus vartokite vakarienės metu, nes Omega rūgštys gali slopinti kitų vaistų pasisavinimą“, – aiškino D.Viliūnaitė.

Vitaminai kainuoja brangiau

Visgi visų kalbintų vaistinių atstovai sutinka: už įvairius vitaminus šiemet turėsite sumokėti daugiau nei pernai.

„Maisto papildų gamintojai, kaip ir visa rinka, susidūrė su išaugusiais kaštais, todėl kai kurių maisto papildų kainos buvo keliamos“, – trumpai tarė „Camelia“ vaistininkas R.Blynas.

„Pernai prasidėjusią kainų infliaciją buvo galima pastebėti visuose vaistinių tinkluose dėl pastarųjų įvykių pasaulyje“, – pritarė ir „Eurovaistinės“ komunikacijos vadovė.

„Kainos infliacijos metu keitėsi įvairiai, galime pastebėti kai kurių produktų pabrangimą“, – tikino internetines vaistines valdančios įmonės „Azeta“ farmacinės informacijos specialistė Urtė Jankauskaitė.

Vitaminai brango ir „Gintarinėje vaistinėje“, tą esą lėmė ne viena priežastis.

„Kai kurių maisto papildų kainos pasikeitė, tačiau šioje rinkoje dažnai būna vitaminų, maisto papildų kainų svyravimai dėl daugelio faktorių, pavyzdžiui, logistikos kaštų, žaliavų kainų, sezoniškumo“, – vardijo I.Tėvelienė.

„Kinta skirtingų preparatų kainos. Šis kitimas priklauso nuo tiekėjų. Pagrindinės priežastys, nulemiančios kainų kitimą, yra žaliavų kainų bei energijos kainų pokyčiai. Tai iš dalies yra susiję ir su geopolitine situacija“, – pridūrė „BENU“ rinkodaros ir komunikacijos vadovė Rita Šelekaitė-Ivaškevičienė.

Kainos neišgąsdino

Visgi, rodos, pabrangusiems vitaminams gyventojai pinigų atranda – kai kuriose vaistinėse pardavimai netgi išaugo. Vaistininkai tuo tik džiaugiasi.

„Jau keletą metų stebime stabiliai augantį žmonių susidomėjimą maisto papildais, dėl to jų kasmet įsigyjama vis daugiau. Pavyzdžiui, šių metų pradžioje vasario–kovo mėnesiais žmonės pirko 12 proc. daugiau maisto papildų negu pernai tokiu pat laikotarpiu“, – skaičiavo „Eurovaistinės“ komunikacijos vadovė R.Lipnevičiūtė.

Pardavimai panašiai augo ir „Gintarinėje vaistinėje“.

„Lyginant pirmos kovo mėnesio savaitės su vasario pirmos savaitės pardavimus, pastebime, kad daugiau nei 10 proc. išaugo maisto papildų pardavimai. Pastebime, kad žmonės pradėjo daugiau dėmesio skirti profilaktikai, ligų prevencijai ir nėra linkę taupyti sveikatos sąskaita.

Palyginus praėjusius ir šiuos metus, žmonės maisto papildus ir sveikatinimui skirtas prekes perka aktyviau, todėl galime konstatuoti, kad žmonių sąmoningumas, dėmesys savo ir artimųjų sveikatai išaugo“, – tikino I.Tėvelienė.

„Žmonių neatbaido pakilusios kainos. Jie renkasi vitaminus įvairiomis kainomis, bet nepaisant infliacijos, visada perka ten, kur pigiau, ieško akcijų bei nuolaidų ar gerų pasiūlymų. Tačiau yra linkę už gerą produktą ar patogų įsigijimą mokėti ir daugiau“, – šnekėjo „Azeta“ specialistė U.Jankauskaitė.

„Negaliu teigti, kad žmonės taupo sveikatos sąskaita. Kai kuriose vaistinėse, atsižvelgiant į vaistinės lokaciją, vaistininkai ir konsultantai pajaučia, kad kai kurie žmonės stengiasi nebeišleisti tiek, kiek išleisdavo ankščiau maisto papildams ir ne pirmo būtinumo prekėms.

Tačiau bendrai lietuviai stengiasi investuoti į savo sveikatą, renkasi kokybiškus, kad ir brangesnius papildus. Sveikatos sąskaita nesutaupysi“, – pabrėžė ir „BENU“ vaistininkė L.Mockutė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.