Pačioje Vilniaus širdyje gėlėmis nelegaliai prekiaujančių niekas nebaudžia: kodėl?

Nors Gedimino prospekte leidžiama prekiauti tik savuose darželiuose užaugintomis gėlėmis, čia vyksta prekyba atvežtinėmis tulpėmis ir rožėmis. Ypač prieš šventes.

Nekontroliuojama prekyba Gedimino prospekte vyksta ne tik prieš šventes.<br>M.Cibo nuotr.
Nekontroliuojama prekyba Gedimino prospekte vyksta ne tik prieš šventes.<br>M.Cibo nuotr.
Nekontroliuojama prekyba Gedimino prospekte vyksta ne tik prieš šventes.<br>M.Cibo nuotr.
Nekontroliuojama prekyba Gedimino prospekte vyksta ne tik prieš šventes.<br>M.Cibo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 18, 2023, 6:03 PM

Iš sustojusio automobilio „Toyota Prius“ iššokęs vaikinas išdalija prekeivėms glėbius gėlių, sustato prekystalius ir išvažiuoja.

Tokį vaizdą prie parduotuvės „Zara“ galima pamatyti ne tik kovo 8-osios išvakarėse, per šventes, bet ir paprastomis dienomis.

Negana to, prekyba iš užsienio atvežtomis gėlėmis vyksta ne tik savivaldybės nustatytose prekyvietėse Gedimino prospekte, prie įmonės „Susisiekimo paslaugos“ patalpų, bet ir kitoje prospekto pusėje, kur tai daryti draudžiama.

Galima parduoti tik savo gėles

Savivaldybės atstovas Gabrielius Grubinskas sakė, kad už prekybą prie Gedimino prospekto 18-ojo pastato nubaustų asmenų nėra.

„Patikrinimų metu prekiavę asmenys į pareigūnų pastabas reagavo ir, susirinkę gėles, pasišalino. Savivaldybės tikslas – ne bausti, o šviesti žmones ir ieškoti situacijų sprendimo būdų.

Dėl to į pastabas dėl neleistinoje vietoje vykdomos prekybos reaguojantys asmenys nėra baudžiami“, – aiškino G.Grubinskas.

Jis sakė, kad kitoje Gedimino prospekto pusėje, prie „Susisiekimo paslaugų“ paviljono, savivaldybės sprendimu yra numatyta vieta prekybai, bet tik savo sklypuose užaugintomis gėlėmis.

Geidžiama prekybos vieta

Prekyvietė prie „Susisiekimo paslaugų“ paviljono labai pelninga, tad dėl jos vyksta aršios kovos tarp prekeivių.

Šioje vietoje vienu metu gali prekiauti iki 5 asmenų ir jie naudojasi išskirtinėmis teisėmis. Leidimo prekybai gauti nereikia, taigi ir susimokėti kokios nors rinkliavos niekas neprašo.

Paklaustas, kodėl neįrengiamos civilizuotos prekybos vietos, savivaldybės atstovas dėstė – kadangi jokia rinkliava už prekybą šioje vietoje nėra renkama ir tai nėra nuolatinė prekyvietė, tai ir paviljonai nėra įrengiami.

Tiesa, patys prekeiviai gali pasistatyti laikinus įrenginius arba stalus.

Bausti net neketina

Panašiai išskirtinėmis teisėmis naudojasi ir sendaikčių prekeiviai prie Kalvarijų turgavietės tvoros. Kartais juos aplanko tikrintojai, bet ir jie tik pabara pažeidėjus.

Todėl turgaus tvora kiekvieną dieną apkabinėjama dėvėtais drabužiais, ant šaligatvio suverčiamos krūvos senų batų, įvairių sendaikčių.

Kalvarijų turgavietę valdančiai bendrovei KTVG teritorija už sienos nepriklauso, tai – viešoji vieta. Savivaldybė apie turgaus prieigose vykstančią prekybą be leidimų seniausiai žino.

Kodėl savivaldybės Viešosios tvarkos skyrius nebaudžia prekeivių? Pasirodo, savivaldybė tik prisideda prie viešosios tvarkos užtikrinimo, nes nusikalstamų veikų ir kitų teisės pažeidimų prevencija, atskleidimas ir tyrimas yra pagrindiniai policijos uždaviniai, kuriuos ji atlieka vadovaudamasi įstatymais ir kitais teisės aktais ir bendradarbiaudama su kitomis valstybės ir savivaldybių institucijomis bei visuomene.

Policijos pareigūnams, suprantama, vis atsiranda svarbesnių užduočių, nei vaikytis nelegalius prekeivius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.