„Huawei“ imperiją perims dukra: kas ji tokia ir už ką buvo sulaikyta pareigūnų?

51 metų Meng Wanzhou Kinijoje laikoma didvyre, o JAV – valstybės prieše. Netrukus ji pradės vadovauti kinų telekomunikacijų milžinui „Huawei“.

Meng Wanzhou mažiau nei po mėnesio turi perimti vadovo kėdę iš tėvo.<br>„Scanpix“ nuotr.
Meng Wanzhou mažiau nei po mėnesio turi perimti vadovo kėdę iš tėvo.<br>„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 25, 2023, 1:07 PM

Vienos didžiausių privačių Kinijos kompanijų netrukus laukia pokyčiai. Jau balandžio 1-ąją prie jos vairo stos Meng Wanzhou, iki šiol ėjusi finansų direktoriaus pareigas.

Tokios permainos gal būtų ne itin įdomios, jeigu ne kelios svarbios detalės.

Pirmiausia Meng Wanzhou yra „Huawei“ įkūrėjo Ren Zhengfei dukra.

Jau 78 metų sulaukęs verslininkas, atrodo, rengia pasitraukimo planą, todėl vadžias perduoda savo įpėdinei.

Ren Zhengfei, anksčiau buvęs Kinijos kariuomenės inžinierius, savo kompaniją Šendžene įkūrė 1987 metais. Iš pradžių ji gamino smulkesnius įrenginius – televizorių pultelius, įkroviklius, tačiau vėliau tapo viena didžiausių pasaulio išmaniųjų įrenginių gamintojų.

Jo dukra Meng Wanzhou tapo žinoma visame pasaulyje 2018 m., kai Vankuveryje buvo ilgam sulaikyta. Kanados teisėsauga tai padarė Jungtinių Valstijų prašymu, kai JAV Valstybės departamentas pradėjo tyrimą įtaręs, kad „Huawei“ pažeidė Iranui taikomas sankcijas.

Pasak verslininkės advokatų, apie oficialų suėmimą jai pranešta po tris valandas trukusios apklausos oro uosto muitinėje, kuri vyko netinkamomis sąlygomis, nors oficialiai buvo teigiama, kad tai tebuvo įprastas patikrinimas. Per tas tris valandas muitinės pareigūnai, neva pažeisdami verslininkės teises, išnaršė jos telefonus ir kompiuterius, taip pat jos bagažą.

Tai sukėlė nemenką tarptautinį konfliktą, nes moteris buvo sulaikyta tą pačią dieną, kai tuometis JAV prezidentas Donaldas Trumpas ir Kinijos vadovas Xi Jinpingas susitarė dėl paliaubų prekybos kare.

Tiesa, pati Meng Wanzhou iš areštinės greitai buvo paleista už užstatą, tačiau turėjo gyventi Vankuveryje, kuriame jai priklauso du namai, ir nešioti elektroninę apykoję.

„Huawei“ ir Pekinas neigė bet kokius kaltinimus. Kinija netgi sulaukė ir nuteisė du Kanados verslininkus.

Vadinamoji įkaitų drama pasibaigė tik 2021 m. rugsėjį, kai Pekinas išlaisvino kanadiečius, o Otava, gavusi JAV prokurorų sutikimą, leido moteriai sugrįžti į tėvynę. Ten ji buvo sutikta kaip tautos didvyrė.

Byla visiškai baigta buvo tik praėjusių metų gruodį, kai JAV prokurorai paprašė Niujorko teismo ją tiesiog nutraukti. („Wiwo.de“, „Spiegel.de“, LR)

Kompanijai – didžiulis spaudimas iš Vakarų

Meng Wanzhou turės labai pasistengti, kad „Huawei“ išlaikytų anksčiau iškovotas pozicijas pasaulyje. Mat šią kompaniją JAV ir kitos šalys jau seniai kaltina šnipinėjimu Pekino naudai ir dėl to taiko įvairias sankcijas.

„Huawei“ ir kitos kinų įmonės ZTE technologijas uždrausta naudoti diegiant 5G įvairiose šalyse – nuo JAV bei Kanados iki Danijos. Europoje jau septyni mobiliojo ryšio operatoriai pašalino „Huawei“ įrangą iš savo tinklų.

Didžioji Britanija yra nurodžiusi operatoriams jos atsisakyti iki 2027 metų. Šią savaitę paskelbta, kad sprendimą pašalinti „Huawei“ bei ZTE įrangą iš tinklų svarsto ir Vokietijos valdžia.

Šios šalies telekomunikacijų eksperto Johno Strando vertinimu, pašalinti visą įrangą, kurią operatoriai pirko iš „Huawei“ bei ZTE nuo 2016 metų, Europos Sąjungoje atsieitų apie 3,5 mlrd. eurų, o vien Vokietijoje – pusę milijardo eurų.

Pastaruoju metu net ir tų valstybių, kurios nėra nustačiusios draudimų, operatoriai vis dažniau savo iniciatyva renkasi ne kinų gaminamą telekomunikacijų įrangą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.