Milijardieriaus R. Bransono „Virgin Orbit“ krito į duobę – stabdo veiklą

Mažiau nei prieš dešimtmetį Lietuvoje apsilankiusio britų milijardieriaus įkurta „Virgin Orbit“ stabdo savo veiklą. Kuriam laikui – kol kas nepranešama.

R.Bransonas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
R.Bransonas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
R.Bransono įkurtai kompanijai „Virgin Orbit“ skrydis iš Kornvalio oro uosto sausio mėnesį buvo itin nesėkmingas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
R.Bransono įkurtai kompanijai „Virgin Orbit“ skrydis iš Kornvalio oro uosto sausio mėnesį buvo itin nesėkmingas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 25, 2023, 10:44 AM, atnaujinta Mar 25, 2023, 3:27 PM

Šių metų sausį nesėkme baigėsi pirmasis mėginimas iš Jungtinės Karalystės teritorijos į kosmosą iškelti raketą su palydovais.

Bendrovės „Virgin Orbit“ orlaivisBoeing 747“ su 21 metro ilgio raketa pakilo iš Kornvalio oro uosto, vėliau raketa atsiskyrė nuo lėktuvo ir, pasiekus 10 kilometrų aukštį, jos varikliai pradėjo veikti. Tačiau netrukus nutiko tai, ką „Virgin Orbit“ pavadino anomalija.

Buvo prarasta tiek pati raketa, tiek jos gabenami palydovai, nors pats „Boeing“ sėkmingai sugebėjo nusileisti Kornvalyje. Vėliau įmonė, atlikusi tyrimą, paskelbė, kad skraidinant raketą buvo pažeistas jos degalų filtras.

Britų ambicijos tapti visaverte kosmoso valstybe atidėtos, o pačiai „Virgin Orbit“ atėjo sunkūs laikai. Šią savaitę kompanijos vadovybė paskelbė, kad veikla stabdoma, darbuotojai bus atleisti, tik vėliau, o įmonė ieškos papildomo finansavimo.

Anot agentūros „Reuters“ šaltinio, generalinis bendrovės direktorius Danas Hartas kitiems vadovams pranešęs, kad reikia laiko pabaigti naujam kompanijos investicijų planui. Iš karto po to „Virgin Orbit“ akcijų kaina sumažėjo penktadaliu.

Tiesa, bendrovė, regis, neketina užsidaryti. „Tyrimas dėl raketos gedimo beveik baigtas, kita mūsų gaminama raketa bus su pakeitimais, jau vyksta paskutinis bandymų etapas“, – pranešė įmonė.

Tokia technologija, kai krovininės raketos skraidinamos lėktuvais ir paleidžiamos pasiekus didelį aukštį, nėra naujiena.

Ta pati „Virgin Orbit“ dar praėjusių metų rugsėjį iš Mohavių dykumos Jungtinėse Valstijose sėkmingai iškėlė į orbitą 7 JAV Gynybos departamento palydovus, skirtus įvairiems eksperimentams atlikti. Tai buvo jau ketvirtas kompanijos komercinis skrydis. Tačiau penktasis iš Jungtinės Karalystės teritorijos buvo nesėkmingas.

Pati „Virgin Orbit“ šią savo misiją, kuriai naudojamas „Boeing 747“, yra pavadinusi „Straigth Up“ („Tiesiai aukštyn“). Taip vadinosi popdainininkės Paulos Abdul daina iš debiutinio albumo, kurį išleido turtus R.Bransonui sukrovusi kompanija „Virgin Records“.

Šiuo metu jau 72-ejų sulaukęs ir sero titulu besididžiuojantis verslininkas R.Bransonas kompaniją „Virgin Orbit“ įkūrė 2017 metais. Jos būstinė yra Kalifornijoje, o pirmuosius skrydžius į orbitą įmonė atliko iš JAV.

Pastaraisiais metais komercinių skrydžių į kosmosą poreikis nuolat auga, nes daug startuolių imasi gaminti vienoms ar kitoms reikmėms skirtus mažuosius palydovus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.