Atsinaujinantis Birštonas žada kitokį sezoną – naujovių šią vasarą bus ne viena, palies ir vairuotojus

Į kokį Birštone veikiantį objektą pernai suplūdo net 40 tūkstančių lankytojų? Ko šiame kurorte ieško lietuviai ir kas privilioja užsieniečius? Apie praėjusį ir prasidedantį naują sezoną – įdomūs faktai ir skaičiai.

Birštono gatvėse labai stinga vietų automobiliams, todėl šią vasarą už jų statymą kurorto centre gali tekti mokėti.<br> G.Bitvinsko nuotr.
Birštono gatvėse labai stinga vietų automobiliams, todėl šią vasarą už jų statymą kurorto centre gali tekti mokėti.<br> G.Bitvinsko nuotr.
Kurorto lankytojams, panorusiems užkopti ant Vytauto kalno, tai padaryti bus lengviau, nes atnaujinta jo infrastruktūra.<br> Birštono TIC nuotr.
Kurorto lankytojams, panorusiems užkopti ant Vytauto kalno, tai padaryti bus lengviau, nes atnaujinta jo infrastruktūra.<br> Birštono TIC nuotr.
 Po žiemos jau pradėjo veikti senojoje miesto dalyje esanti Geltonoji biuvetė ir „Birutės“ šaltinis.<br>  Birštono TIC nuotr.
 Po žiemos jau pradėjo veikti senojoje miesto dalyje esanti Geltonoji biuvetė ir „Birutės“ šaltinis.<br>  Birštono TIC nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Apr 6, 2023, 10:03 PM

Oficialus vasaros sezonas Birštone prasidės birželio 9–11 dienomis, kai bus švenčiame tradicinė miesto šventė.

Bet orams pamažu šylant turistų srautas pradeda didėti, daugėja ir jiems skirtų pramogų bei paslaugų.

Naujovių šią vasarą Birštone bus ne viena.

Už vietas teks mokėti

Birštonas šiltuoju metų laiku sulaukia nemažai svečių, kurie atvyksta savo automobiliais, todėl vietų jiems statyti stinga. Šią problemą jau kelerius metų planuojama spręsti apmokestinant kurorto centre esančias gatves.

Birštono merė Nijolė Dirginčienė pranešė, kad kol kas vyksta viešųjų pirkimų procedūros. Jos turėtų baigtis po mėnesio ar kelių, todėl greičiausiai šią vasarą už dalyje gatvių paliktus automobilius jau teks mokėti.

Dar neaišku, kokio dydžio mokestis bus, bet įkainiai skirsis priklausomai nuo to, kokioje zonoje mašinos bus paliekamos.

Lankymas tapo patogesnis

Jau skubantiems apsilankyti kurorte kasdien atsiranda vis naujų pramogų.

Baigiantis kovui po žiemos duris atvėrė Geltonoji biuvetė, pradėjo veikti ir greta esantis „Birutės“ šaltinis. Jau vėl galima mėgautis natūraliu mineraliniu vandeniu.

Birštono centriniame parke įrengtas mineralinio vandens garinimo bokštas pradės veikti, vos tik dienos taps dar šiltesnės.

Pirmąją balandžio savaitę atsivers ir Kneipo sodas.

Mėgėjai pasivaikščioti ir pasimėgauti įspūdingais gamtos vaizdais mėgsta užkopti į Vytauto kalną. Birštono turizmo informacijos centro direktorė Rūta Kapačinskaitė sakė, kad atnaujinta šio populiaraus objekto infrastruktūra.

„Buvo sutvirtintos ir užlygintos kalno įgriuvos ir šlaitai. Suremontuotas žvyro dangos takas, seni į piliakalnį vedantys laiptai atnaujinti ir įrengti dar vieni nauji, todėl lankytojams atsivers iki šiol nematytos panoramos. Įrengtos ir patogios erdvės poilsiui, sutvarkytos apžvalgos ir edukacinės aikštelės, informaciniai stendai“, – kalbėjo R.Kapačinskaitė.

Birštone yra ir įspūdinga Škėvonių atodanga. Tai vienas vertingiausių geologinių objektų Šiaurės Europoje, susiformavęs ledynmečio pabaigoje. Daugiau nei pusę kilometro besidriekiantis atodangos skardis aukščiausioje vietoje siekia 33 metrų aukštį. Jos viršumi vingiuoja 1,6 kilometro ilgio pažintinis takas, kuris taip pat baigiamas atnaujinti, lankytojams įrengtos ir naujos apžvalgos aikštelės.

Tokio antplūdžio nesitikėjo

Pernai didžiausias komercinis pramoginis traukos objektas Birštone buvo vasaros rogučių trasa. Ji veikė tik nuo rugpjūčio iki lapkričio, bet pasivažinėti specialiomis rogėmis panoro net 40 tūkstančių žmonių. Populiarus buvo ir taip pat tik pernai atidarytas laipiojimo bokštas.

„Lankytojai teiraujasi, kada šios pramogos vėl pradės veikti. Tai priklausys nuo oro sąlygų“, – sakė R.Kapačinskaitė.

Praėjusią vasarą žemsiurbė gilino Nemuno vagą, kad laivyba šioje upėje ir kurorte būtų aktyvesnė. Netrukus šie darbai bus tęsiami, nes daugėja savo laivais į Birštoną atplaukiančių žmonių. Savivaldybės atstovai yra įrengę prieplaukų jiems prišvartuoti.

„Pastebėjome ir naują tendenciją – daugėja žmonių, kurie atplaukę savo laivais kurorte nori pabūti ne vieną, bet kelias dienas, todėl prieplaukų reikia daugiau ir tuo pradėta rūpintis“, – sakė turimo specialistė.

Kyla nauji pastatai

Kurortas atsikrato ir apleistų pastatų. B.Sruogos gatvėje vietoj senos sanatorijos sparčiai kyla naujas viešbutis. Vietoj nebeveikusio knygyno pradėtas statyti naujas poilsio ir pramogų centras.

Kurorto merė pasakojo, kad šiuo metu Birštone gyvena per 4 tūkstančius gyventojų. Norėtų, kad gyventojų skaičius pasiektų 5 tūkstančius.

„Buvo tikimasi, kad Birštone naujai statomuose daugiabučiuose kursis jaunos šeimos su vaikais. Tačiau nekilnojamojo turto rinka diktuoja savo sąlygas. Naujus butus ne nuolatiniam gyvenimui, o kaip antrąjį ar trečiąjį būstą perka turtingi lietuviai“, – pasakojo merė.

Įkurtuvės vyksta visai naujame daugiabutyje S.Dariaus ir S.Girėno gatvėje. Vietoj dviejų senų namų iškilo ir naujas daugiabutis Lelijų gatvėje.

Sulaukė ir priekaištų

2021 metais privatūs investuotojai įsigijo Birštono centre stovėjusį apleistą buvusio kino teatro pastatą. Šiais metais jis pagaliau nugriautas. Vietoj jo iškils daugiabutis.

Toks sprendimas patiko ne visiems Birštono gyventojams, dalis manė, kad vietoj kino teatro reikėjo statyti visuomeninės paskirties pastatą.

J.Dirginčienė tikino, kad kurortui užtenka jau turimų objektų – Kultūros centro, kurio salėje telpa iki 500 žmonių, kurhauzo, kuriame veikia Turizmo informacijos centras, bibliotekos, Sporto centro. Visus šiuos objektus išlaiko savivaldybė ir didesnė našta jau būtų per sunki.

Domina medicininis turizmas

Viena Birštono perspektyvų – teikti medicininio turizmo paslaugas. Kai kurios jų yra išskirtinės.

Kovo pradžioje atidarytas Inovatyvios dermatologijos centras. Viename privačiame SPA vyksta krioterapijos procedūros, kitame SPA įrengta pirmoji daugiavietė barokamera Baltijos šalyse.

Kai kuriems lietuviams, atsižvelgiant į tai, kokiomis ligomis serga, už deguonies terapijos procedūras sumoka ligonių kasos. Šiomis procedūromis labai domisi ir užsieniečiai.

Kurortas vis patrauklesnis Vokietijos gyventojams. Vokietijos ligonių kasos apmoka dalį išlaidų už savo piliečių gydymąsi Birštone ar kituose Lietuvos kurtuose. To buvo siekta ne vienus metus.

Svečių skaičius Birštone kasmet auga

2019 metais Birštoną aplankė 172 tūkst., 2022 metais – 191 tūkst. tūkst. svečių.

Didžiausią užsienio šalių svečių dalį sudaro latviai. 2019 metais atvyko 4 tūkst., pernai – 2 tūkst. šios šalies piliečių.

Antroje vietoje – vokiečiai. 2019 metais Birštone lankėsi 4 tūkst., pernai 1 tūkst. Vokietijos piliečių.

2019 metais kurorte pabuvo 584, pernai – 366 svečiai iš Izraelio.

2019 metais Birštonu susidomėjo 406, pernai – jau 988 svečiai iš Jungtinės Karalystės.

2019 metais Birštone lankytojų iš Kipro nebuvo, o pernai jau lankėsi 2 svečiai.

Lietuviai kurorte vidutiniškai praleidžia 2, užsieniečiai – 4 naktis. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.