Gera žinia pirkėjams – sviesto kaina smunka: štai kuriose lentynose ieškoti akivaizdžiausių pokyčių

Pusryčių sumuštiniai – jau pigesni. Nors sviesto kainos vis dar yra aukštesnės negu pernai pavasarį, per pastarąjį mėnesį jos dar kartą slinko žemyn.

Nors sviesto kainos vis dar yra aukštesnės negu pernai pavasarį, per pastarąjį mėnesį jos dar kartą slinko žemyn.<br>D.Umbraso nuotr.
Nors sviesto kainos vis dar yra aukštesnės negu pernai pavasarį, per pastarąjį mėnesį jos dar kartą slinko žemyn.<br>D.Umbraso nuotr.
Nors sviesto kainos vis dar yra aukštesnės negu pernai pavasarį, per pastarąjį mėnesį jos dar kartą slinko žemyn.<br>M.Patašiaus nuotr.
Nors sviesto kainos vis dar yra aukštesnės negu pernai pavasarį, per pastarąjį mėnesį jos dar kartą slinko žemyn.<br>M.Patašiaus nuotr.
Nors sviesto kainos vis dar yra aukštesnės negu pernai pavasarį, per pastarąjį mėnesį jos dar kartą slinko žemyn.<br>Lrytas.lt archyvo nuotr.
Nors sviesto kainos vis dar yra aukštesnės negu pernai pavasarį, per pastarąjį mėnesį jos dar kartą slinko žemyn.<br>Lrytas.lt archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Apr 18, 2023, 7:08 PM

Sviesto ir kitų pieno produktų kainos keičiasi vartotojams palankia linkme, nors gal ne taip sparčiai, kaip jie norėtų.

200 gramų 82 proc. riebumo „Dvaro“ sviesto pakuotė šiuo metu kainuoja 2,79 euro visuose prekybos tinkluose. Tokia pat ir „Saulės pievų“ sviesto kaina barbora.lt elektroninėje parduotuvėje. Ten pat „Žemaitijos“ sviesto pakuotės kaina vis dar aukštoka – siekia 3,29 euro.

Tokio pat riebumo „Rokiškio“ sviesto 200 gramų pakuotės kaina sukasi apie 3 eurus. Importuotas 82 proc. riebumo sviestas „Irish Dublin Dairy“ kainuoja 2,69 euro, lenkiškas „Mlekovita“ sviestas maždaug euru pigesnis.

Todėl pasirinkimas didelis, o sviestas yra būtent tas gaminys, kurio, smukus jo kainoms eksporto rinkose, Lietuvos įmonių sandėliuose susikaupė nemenkos atsargos.

Tiktai jis buvo pagamintas iš brangaus žaliavinio pieno, todėl vis dar laukiama, kol kainų pokyčiai eksporto rinkose jam bus palankūs, kaip ir grietinėlei, pieno miltams bei sūriams.

„Iš brangios žaliavos pagaminti produktai kraunami į sandėlius laukiant geresnių laikų jiems parduoti, o sandėliai dar netuštinami. Biržose gaminių kainos dar nedidėja.

Pastarajame aukcione dar buvo labai stiprus kainų kritimas, taigi nuosmukis vis dar tęsiasi. Sunku numanyti, kada paklausa ims didėti“, – sakė Lietuvos pienininkų asociacijos „Pieno centras“ direktorius Egidijus Simonis.

Pinga, tačiau lėtai

Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centro duomenimis, šiuo metu vidutinė sviesto kilogramo kaina Lietuvos prekybos tinkluose yra 14,8 euro – per mėnesį ji smuko 0,42 euro. Tuo pat metu pernai jis kainavo 12,95 euro.

Pieno produktai yra ta maisto prekių grupė, kuri per kovą šiek tiek atpigo, nors metinis kainų pokytis vis dar yra ne vartotojų naudai.

Pavyzdžiui, vidutiniškai 2,5 proc. riebumo litras pieno tetrapake per mėnesį atpigo 6 euro centais – iki 1,48 euro.

Pernai tuo pat metu jis kainavo 1,32 euro.

30 proc. riebumo grietinės 1 kg per mėnesį atpigo 9 centais – iki 6,55 euro, bet pernai balandį jos vidutinė kaina sukosi apie 5,6 euro.

Prekių ženklų įtaka

2,99 euro už „Excellence“ linijos 82 proc. riebumo 200 gramų „Piemenėlio“ sviesto pakelį. Tokia yra įprastinė šio gaminio kaina „Norfos“ parduotuvėse.

Įprastinis „Piemenėlio“ sviestas pigesnis, jo pakuotės kaina – apie 2 eurus.

Pigiausias yra iš Lenkijos importuotas tenykščio kooperatyvo gaminamas sviestas – apie 1,7 euro.

Pasak bendrovės „Norfos mažmena“ valdybos pirmininko Dainiaus Dundulio, akivaizdžiausi sviesto kainų pokyčiai yra tose lentynose, kuriose sukrauti ne privačių prekės ženklų gaminiai.

„Grietinėlė, iš kurios gaminamas sviestas, biržoje atpigo. Jos kilogramo kaina sukasi apie 2 eurus ir, vertinant pastarųjų trejų metų duomenis, ji yra žemumose.

Sviesto kainos irgi menksta. Bet iš Lietuvos gamintojų, tiekiančių savo prekės ženklų sviestą, jo už tokią mažą kainą dar negalime nupirkti.

Šiuo metu kaip tik deramės su viena Lietuvos pieno perdirbimo įmone, bet kainos vis dar yra 30–45 proc. didesnės negu Lenkijos gamintojų. Iš jų perkame didelį kiekį – vienas užsakymas siekia 20 tonų, todėl gauname palankią kainą“, – paaiškino D.Dundulis.

Tuo metu paties pieno ir kitų jo produktų lentynose kainų pokyčiai nėra tokie akivaizdus.

Pasak D.Dundulio, „Norfos“ tinkle pigiausias yra „N“ prekės ženklo 2,5 proc. riebumo pienas. Jo litras kainuoja 0,72 euro.

„Šio pieno atpiginti galimybių nėra, nes jo kaina artima savikainai. Brangesnis yra pavadinimą turintis pieno perdirbimo įmonių pienas.

Jo litro kaina sukasi apie 1,5 euro, taigi yra ir galimybių jai nukristi“, – teigė D.Dundulis.

Buvo išaugusi paklausa

Pasak E.Simonio, didmeninė sviesto kaina ES biržinėje prekyboje pastebimai sumažėjo 2022 metų lapkričio ir gruodžio mėnesiais. Tačiau praeina mėnuo ar du, kol tos kainos pasiekia ir parduotuvių lentynas, nes tam įtakos daro ilgalaikės sutartys.

„Nuo pernykščio spalio maždaug trečdaliu nukritusios didmeninės sviesto kainos su nedideliais svyravimais užsifiksavo šių metų vasarį ir tokios išsilaikė iki pat balandžio.

Europos Komisijos duomenimis, vidutinė sviesto kaina ES didmeninėje prekyboje pernai spalį siekė 7,2 euro už kilogramą, o balandžio pradžioje – 4,7 euro.

Pagrindiniai veiksniai, lėmę sviesto kainų mažėjimą kalėdiniu laikotarpiu, buvo susiję su prekybininkų ketinimais didinti sviesto paklausą. To reikėjo siekiant stabdyti mažmeninės maisto prekybos kritimą“, – sakė E.Simonis.

Smuktelėjo iš rekordinių aukštumų

„Trading Economics“ duomenimis, balandžio 17 d. biržoje sviesto tona kainavo 4721 eurą. Aukščiausiai pakilusi ji buvo pernai vidurvasarį – liepos 15 d. tona sviesto kainavo 7435 eurus. Per mėnesį biržoje ji nukrito 2,02 proc., per metus – nuo 2022 m. balandžio iki šiol – apie 35 proc.

Lietuvos pieno perdirbimo įmonės daugiausia sviesto, sūrių, pieno miltelių eksportuoja į Europos valstybes, Vokietiją – taip pat.

Vokietijos statistikos portalo de.statista.com duomenimis, 2023 metų kovą sviesto vartotojų kainų indeksas buvo 120,9 balo (2020-aisiais – 100 balų) – per pastaruosius trejus metus sviestas pabrango maždaug penktadaliu.

Tačiau, palyginti su ankstesniais mėnesiais, sviesto kainos sumažėjo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.