Nenusprendžia, ar bausti nesusimokėjusius šio mokesčio: žodį turės tarti Vyriausybė

Ar nesumokėjusiems rinkliavos už poilsio infrastruktūrą taikyti administracinę atsakomybę turės pasisakyti Vyriausybė.

Ar nesumokėjusiems rinkliavos už poilsio infrastruktūrą taikyti administracinę atsakomybę turės pasisakyti Vyriausybė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Ar nesumokėjusiems rinkliavos už poilsio infrastruktūrą taikyti administracinę atsakomybę turės pasisakyti Vyriausybė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Jadvyga Bieliavska

Apr 19, 2023, 12:45 PM

Trečiadienį posėdžiavęs Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas nutarė paprašyti Vyriausybės išvados dėl tai numatančių Administracinių nusižengimų kodekso pataisų, reglamentuojančių rinkliavos už poilsio infrastruktūrą mokėjimo tvarkos pažeidimus.

Komiteto nariai diskutavo, ar prašyti Vyriausybės išvadų, ar, pavyzdžiui, kai kurių ministerijų.

Seimo nario Viliaus Semeškos nuomone, tai nėra sudėtingas klausimas, bet svarbus kurortinėms vietovėms. Už vietinės rinkliavos mokėjimo tvarkos pažeidimus siūloma taikyti nuo 20 iki 40 eurų baudas. „Tai kurortinėms savivaldybėms reikalingas reguliavimas. Būtų daugiau tokio įspėjamojo pobūdžio nuobauda. Nežinau, ar čia reikėtų apkrauti Vyriausybę?“ – svarstė V. Semeška.

Seimo narys socialdemokratas Julius Sabatauskas pastebėjo, kad nepateiktų Vyriausybės išvadų daugėja, jų prašoma tiek Seimo plenariniuose posėdžiuose, tiek komitetuose. „Išeina taip, kad kai kurie projektai laukia išvadų 2 metus“, – sakė J. Sabatauskas.

Administracinių nusižengimų kodekso papildymo projektą dėl sisteminės peržiūros perduoti Teisingumo ministerijai siūlė Seimo narė Agnė Širinskienė.

Vyriausybės išvadų lauksiantį Administracinių nusižengimų kodekso papildymo projektą, numatantį atsakomybę už nesumokėtą „pagalvės“ mokestį, Seimas ketina svarstyti birželio mėnesį. Šis Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos nario Mindaugo Skritulsko balandžio mėnesį pateiktas projektas sulaukė Seimo pritarimo po pateikimo.

Parlamentaras siūlo nustatyti administracinę atsakomybę tiems, kurie pažeidė vietinės rinkliavos už naudojimąsi viešąja turizmo ir poilsio infrastruktūrą mokėjimo tvarką. Jeigu Seimas pritartų, toks pažeidimas užtrauktų baudą nuo 20 iki 40 eurų, o padarytas pakartotinai – nuo 40 iki 100 eurų.

Pasak parlamentaro M. Skritulsko, teisiniu požiūriu šis klausimas nėra sureguliuotas, nes už kitų vietinių rinkliavų nesumokėjimą yra numatyta atsakomybė, o už šios – nenumatyta.

Parlamentaro nuomone, tai būtų aktualu ne tik Palangai, bet ir kitiems miestams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.