Neabejoja, jog lietuviai šiemet masiškai vyks čia praleisti atostogų: iš Vilniaus kasdien kils po 5–6 lėktuvus

Į Turkiją šiemet skris bent vienas iš dešimties lietuvių – apie 230 tūkst. keliautojų. Iš Vilniaus oro uosto kasdien kils po 5–6 lėktuvus. „Beveik kaip į Kaišiadoris vykstantis autobusas“, – juokiasi Tadas Kertenis, kelionių startuolio „Hoperfy“ bendraįkūrėjas.

Turkija.<br>D.Umbraso nuotr.
Turkija.<br>D.Umbraso nuotr.
Turkija.<br>D.Umbraso nuotr.
Turkija.<br>D.Umbraso nuotr.
Turkija.<br>D.Umbraso nuotr.
Turkija.<br>D.Umbraso nuotr.
Turkija.<br>D.Umbraso nuotr.
Turkija.<br>D.Umbraso nuotr.
Turkija.<br>D.Umbraso nuotr.
Turkija.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2023-04-30 08:11, atnaujinta 2023-04-30 17:38

Jis spėja, kad šį sezoną prie lietuviams gerai pažįstamų keliones į Turkiją siūlančių operatorių prisijungus dar dviem pasiūla gali netgi viršyti paklausą.

Pašnekovas sako – tam, kad naujokams nenusileistų, rinkos senbuviai paleido daugiau lėktuvų. Jo skaičiavimais, per dieną į Turkiją skris apie 2 tūkst. vietų. Tiesa, nebūtinai visos jos bus užpildytos.

„Anksčiau sakydavau, kad Lietuvoje poilsiauti brangu, dabar kelionių į užsienį kainos kiek padidėję, todėl ilsėtis Lietuvoje kainuoja tiek pat ar net pigiau. Tačiau kelionių į Turkiją pasiūla gali būti per didelė, dėl to į vartotojų rankas įduodamas ginklas – jei žmonės planuoja kur keliauti, šį pavasarį, vasarą ir rudenį turėtų nepraleisti Turkijos. Pats neseniai pirkau kelionę pavasariui į penkių žvaigždučių Turkijos viešbutį už 300 eurų. Kainos labai mažos“, – portalui lrytas.lt pasakojo T.Kertenis.

Jis spėja, kad turėtų atsirasti ir nemažai paskutinės minutės pasiūlymų – kadangi neužsipildys lėktuvai, tai bus būdas pritraukti daugiau keleivių. „Gali būti, kad paskutinės minutės pasiūlymai vaidins labai svarbų vaidmenį, ypač kalbant apie naujesnius kelionių organizatorius, tokius kaip „Join up“, „Coral travel“, „Anex Tour“. Manau, kad „Novaturas“ ir „Tez Tour“ palaikys aukštesnę kainą. O naujiems rinkos žaidėjams reikės išsikovoti rinkos dalį, todėl ir mažins kainas“, – svarstė T.Kertenis.

Jo teigimu, metai po koronaviruso turizmo sektoriui buvo visai neblogi, bet net ir esant didesnei kelionių paklausai užpildyti lėktuvus ne taip jau paprasta. Tačiau kelionių organizatoriams konkuruoti lėktuvų skaičiumi yra prasmės dėl to, kad taip jie tampa lankstesni klientų atžvilgiu – gali pasiūlyti įvairesnių kelionės trukmių, skrydžių laikų. „Beveik kaip į Kaišiadoris vykstantis autobusas“, – apie skrydžių laikų įvairovę juokavo pašnekovas. Anot jo, pernai nebuvo nieko panašaus į tai, ką stebime šį sezoną.

„O kalbant apie kainas, jei seniau būdavo siūlomos tokios pigios kelionės, kildavo įtarimas, kad kažkas iš rinkos žaidėjų netrukus bankrutuos. Dabar to greičiausiai nebus, bet kainos labai palankios“, – kalbėjo T.Kertenis.

Pašnekovas patarė: jei matote, kad kelintą savaitę iš eilės kažkas siūlo keliones už, jo žodžiais tariant, tokias absurdiškas kainas, kad negali nevažiuoti, reikėtų gerai pasidomėti, ar su ta įmone viskas gerai. Ši taisyklė negalioja kalbant apie keliones sezono pačioje pradžioje ir pačiame sezono gale. „Stebuklų nebūna, o verslas turi uždirbti. Ne sykį yra buvę, kai pasiūlos labai daug, kažkas nebeištempia“, – sakė „Hoperfy“ bendraįkūrėjas.

Į Turkiją – kas dešimtas lietuvis

Kelionių organizatoriaus „Tez Tour“ viešųjų ryšių ir rinkodaros skyriaus vadovė Inga Aukštuolytė portalui lrytas.lt perdavė, kad keliones į Turkiją siūlantis operatorius ruošiasi aktyviam vasaros sezonui – jau rezervuota daugiau nei pusė vietų vasaros kelionėms.

„Lietuviai vėl keliones planuoja iš anksto – ši tendencija yra dvigubai aktyvesnė nei praėjusiais metais. Atsižvelgę į kelionių paklausą, esame sudarę intensyvesnį vasaros sezono skrydžių grafiką nei prieš metus – keliautojams siūlome daugiau nei 19 krypčių“, – minėjo pašnekovė.

Pirminiai duomenys rodo, kad iš viso į Turkiją šiemet skris vienas iš dešimties lietuvių – apie 230 tūkst. keliautojų, iš Vilniaus oro uosto kasdien kils po 5–6 lėktuvus.

I.Aukštuolytė skaičiavo: remiantis pardavimų statistika, maždaug kas antras „Tez Tour“ keliautojas ilsėsis būtent Turkijoje, per savaitę būtent šis kelionių organizatorius į Turkiją vykdys 20 skrydžių.

Vis dėlto nors kelionių paklausa auga sparčiai, „Tez Tour“ nemato ženklų, jog pasiūla būtų per didelė. Pavyzdžiui, jau dabar populiariausiuose viešbučiuose bei skrydžiuose tam tikromis datomis nebėra laisvų vietų. Tad atsižvelgus į dabartinę situaciją, I.Aukštuolytės teigimu, tikėtis patrauklių paskutinės minutės pasiūlymų neverta.

„Pirmasis sezono mėnesis – balandis – rekordiškai aktyvus, visos vietos skrydžiuose išparduotos. Taip pat gegužės skrydžiuose likę tik likučiai. Poilsiui keliautojai dažniausiai renkasi Antalijos, Alanijos, Bodrumo kurortus.

Išaugusiai kelionių paklausai įtaką daro gyventojų stiprus paslaugų vartojimas, vis dar sparčiai augančios pajamos bei popandeminis efektas – žmonės nori atsigriebti už dvejus pandemijos metus ir pailsėti užsienyje“, – kalbėjo kelionių organizatoriaus atstovė.

Remiantis reprezentatyvaus rinkos tyrimo duomenimis, keliautojams per atostogas svarbiausia pailsėti nuo darbų, susipažinti su šalies kultūra, papramogauti. Ir nors dažniau pasvajoja apie atostogas Tailande ar Balyje, vis tik dažniausiai lietuviai renkasi atostogas patikrintuose ir jau pamėgtuose kraštuose.

Pirkėjas išlošė, tik kiek ilgam?

„Jei pernai į Turkiją skraidino trys, tai šiemet – penki operatoriai. Konkurencija gana didelė. Dėl to keliaujančiųjų į Turkiją bus daug. Tik dėl to, jog gabenančių į Turkiją gausu, toli gražu nereiškia, kad skris pilni lėktuvai“, – vertino Lietuvos kelionių verslo asociacijos prezidentas Udrius Armalis.

Anot jo, šį sezoną prognozuoti labai sudėtinga. Norėdami užkariauti rinką nauji žaidėjai siūlo itin palankias kainas: poilsis geruose viešbučiuose kainuoja 200–300 eurų, kai pernai būdavo 450–500 eurų. „Kodėl nenuskridus sezono pradžiai už tokią kainą. Atrodo, pirkėjas išlošė, bet kiek ilgam – niekas nežino“, – komentavo pašnekovas.

Anot jo, lietuviai metai iš metų važiuoja į tuos pačius viešbučius. Tačiau labai gali būti, kad kažkam pasiūlius geresnę kainą, susigundys pamėginti naujovių.

Lietuvos kelionių verslo asociacijos prezidentas vardijo: lietuviams labai patinka „viskas įskaičiuota“ paketai, daug pramogų, tuo pačiu nusiperkame pigesnių prekių – dėl to ir važiuojame į Turkiją.

Vis dėlto jei Lietuvoje bus labai karšta vasara, kelionės nebus tokios paklausios – lietuviai nematys prasmės skristi kur toliau. Ir, priešingai, jei vasara bus lietinga – kils užpildyti lėktuvai.

„Turkams Lietuva svarbi dėl to, kad jie prarado Rusijos, Baltarusijos ir Ukrainos rinkas, o lietuviai, palyginti su latviais ir estais, labai daug keliauja. Net tada, kai Egipte buvo susprogdintas lėktuvas, lietuviai buvo vieni pirmųjų, pradėjusių Šarm el Šeicho kryptimi skraidinti turistus. Taigi, rusakalbes rinkas praradę turkai metasi į Europos šalis, o kadangi lietuviai – gana daug keliaujanti tauta, jie mato didelę perspektyvą pritraukti daugiau lietuvių: jei daug keliauja, kodėl nepasiūlius dar daugiau Turkijos“, – kalbėjo U.Armalis.

Į Turkiją – skrydžiai ir iš Kauno

Dar viena šio sezono naujienų – tarptautinis kelionių organizatoriaus „Coral Travel“ tiesioginiai užsakomieji skrydžiai iš Kauno oro uosto į populiarius Antalijos Rivjeros kurortus. Pirmasis skrydis pakilo balandžio 27 d.

„Šįryt bendravome su pirmaisiais šiuo skrydžiu vykusiais gyventojais. Tai nebuvo vien tik kauniečiai – sutrumpėjusiu atstumu iki oro uosto džiaugėsi atvykusieji iš Raseinių, Šiaulių, Jonavos, Šilutės bei kitų vakarų miestelių. Kauniečiai suvis negalėjo atsidžiaugti, jog užteko iškviesti taksi, nebeprireikė ankstyvos kelionės į Vilnių“, – pranešime spaudai cituojama Olga Belova, „Coral Travel“ rinkodaros vadovė Baltijos šalims.

Skrydžiai iš Kauno į Antaliją vyks du kartus per savaitę iki pat vasaros sezono pabaigos spalio mėnesį. Skrydžių tvarkaraštyje numatyti ankstyvi rytiniai išvykimai iš Kauno ir naktiniai grįžimai iš Turkijos. Iš Vilniaus kelionių organizatorius vykdo 12–16 savaitinių skrydžių į Antaliją ir kassavaitinį skrydį į Bodrumą.

Turkija vienareikšmiškai toliau išlieka populiariausia šiltojo sezono kryptis lietuviams – apie 40 proc. kelionių paketų išparduota dar iki sezono pradžios. Matydami, jog Turkijos kurortų paklausa ir toliau auga, dabar siūlome kelionių paketus į daugiau nei 550 viešbučių Antalijos Rivjeros kurortuose su tiesioginiais skrydžiais tiek iš Vilniaus, tiek iš Kauno“, – pažymi turizmo specialistė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.