G. Šimkus apie Trišalės tarybos susitarimą MMA didinti 10 proc.: „Viskas yra gerai“

Lietuvos banko (LB) valdybos pirmininkas Gediminas Šimkus tvirtina, kad jeigu Trišalė taryba sugebėjo sutarti dėl minimalios mėnesinės algos (MMA) dydžio kitais metais, tuomet rezultatą reikia vertinti gerai. Pasak jo, MMA reikia didinti, nes minimalią algą gauna žmonės, turintys mažiausias galimybes apginti save socialiniame dialoge su darbdaviu.

G.Šimkus.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
G.Šimkus.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ignas Dobrovolskas

May 5, 2023, 2:11 PM

„Prieš berods penketą metų, buvo susitarta dėl depolitizavimo paties proceso, dėl pačios formos. Tai, ką padarė Lietuvos bankas, jis tiesiog paskaičiavo pagal šią formulę. Pasiūlymas buvo 13,4 proc., iš jų 6 proc. yra tam tikra prasme kompensavimas to, kas turėjo ar galėjo būti padidinta prieš tai, praėjusiais metais, pagal tą pačią formulę“, – penktadienį žurnalistams teigė G. Šimkus.

„Formulė yra formulė, o derybų procesas yra derybų procesas. Taip, kaip praėjusiais metais buvo susitarta dėl 15 proc. padidinimo, jeigu šiais metais susitarta dėl kažkokio kito skaičiaus, ar tai būtų didesnis, ar mažesnis, jeigu trys šalys susitaria, tai ir yra Trišalės tarybos darbo rezultatas ir viskas yra gerai“, – akcentavo jis.

G. Šimkus aiškino, kad darbo užmokestį Lietuvoje formuoja ne minimali alga, o tendencijos darbo rinkoje, kurioje situacija yra įtempta. Anot jo, nepriklausomai nuo MMA augimo, vidutinis darbo užmokesčio augimas Lietuvoje bus spartus.

„Be jokios abejonės, MMA didinimas įneša savo dalį, bet tai yra procentiniais punktais matuojama dalis. (...) Apie 13–14 proc. toliau auga vidutinė auga Lietuvoje, „Sodros“ duomenimis. Kalbant apie mažesnes pajamas gaunančius žmones, tai jų vartojimo krepšelyje dominuoja maistas, pagrindinės išlaidos. Maisto infliacija yra spartesnė negu vidutinė metinė infliacija“, – sakė LB valdybos pirmininkas.

„Visiems pajamos auga, bet jeigu gauni minimalią mėnesinę algą, turi mažiausias galimybes apginti save socialiniame dialoge su darbdaviu ir būtent todėl yra Trišalė taryba, kuri kalba apie MMA. (...) Mes nebesame žemų pajamų valstybė“, – pabrėžė G. Šimkus.

ELTA primena, kad penktadienį Trišalė taryba sutarė dėl siūlymo 2024 m. didinti MMA 10 proc., iki 924 eurų „ant popieriaus“, o neapmokestinamą pajamų dydį (NPD) – 20 proc., vietoje dabar esančių 625 eurų. Taip pat Trišalė taryba siūlo MMA klausimą svarstyti kaip įmanoma greičiau.

Socialinės apsaugos ir darbo viceministras Vytautas Šilinskas posėdžio pradžioje pristatė Vyriausybės siūlymą, kuris buvo toks, kuriam pritarė Trišalė taryba – 10 proc. didinti MMA, ir 20 proc. NPD.

Jis akcentavo, kad Finansų ministerija turi penkmečio planą, kaip galų gale NPD galėtų pasiekti MMA dydį.

Nuo 2023 m. pradžios MMA augo iki 840 eurų, t. y. 15 proc. nuo buvusių 730 eurų, minimalusis valandinis atlygis didinamas iki 5,14 euro vietoje praeitais metais nustatyto 4,47 euro. Minimalus valandinis atlygis didėjo 0,67 euro, arba taip pat apie 15 proc. NPD nuo 2023 m. sausio 1 d. Lietuvoje – 625 eurai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.