„Telia“ tikina, kad „Bitė“ nepajėgtų užtikrinti NATO renginiui keliamų reikalavimų

„Telia Lietuva“ tvirtina, kad jos infrastruktūros pajėgumai ir kompetencijos užtikrinti Vilniuje vykstančio NATO viršūnių susitikimo informacinių technologijų (IT) ir ryšio paslaugų saugumą yra objektyviai daug didesni nei „Bitės“. Pasak bendrovės verslo klientų vadovo Danielio Karpovičiaus, konkurentai nesąžiningai spekuliuoja mažesne kaina nežinodami visų NATO renginiui būtinų specifikacijų, kurių net viešinti nebūtų galima.

„Telia“ buvo viena iš keturių „Litexpo“ organizuoto konkurso dalyvių dėl IT ir ryšio paslaugų tiekimo NATO viršūnių susitikime.<br> V.Skaraičio nuotr.
„Telia“ buvo viena iš keturių „Litexpo“ organizuoto konkurso dalyvių dėl IT ir ryšio paslaugų tiekimo NATO viršūnių susitikime.<br> V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-05-10 11:23

Kaip primenama „Telia“ pranešime žiniasklaidai, jie buvo viena iš keturių „Litexpo“ organizuoto konkurso dalyvių dėl IT ir ryšio paslaugų tiekimo liepos viduryje Vilniuje vykstančiame NATO viršūnių susitikime, o praėjus keturiems mėnesiams po konkurso pabaigos ir likus vos keliems mėnesiams iki vieno svarbiausių renginių Lietuvoje per pastaruosius kelis dešimtmečius, mobiliojo ryšio operatorius „Bitė“ viešai pradėjo skelbti, kad panašias paslaugas būtų suteikęs beveik vienu milijonu eurų pigiau.

„Telia“ pateiktas kainos pasiūlymas tiksliai atitinka NATO keltas specifikacijas. Joks kitas konkurso nelaimėjęs, į jį dėl pajėgumo ar kompetencijų trūkumo nekviestas operatorius tikslių NATO specifikacijų nežino. Galutiniai reikalavimai konkurso dalyviams buvo pateikti tik po atrankos. Todėl bet kokios viešos spekuliacijos apie galutinę paslaugų kainą yra nepagrįstos“, – sakė D. Karpovičius.

Jis pažymėjo, kad ruošiant šį pasiūlymą įmonė analizavo tarptautinę tokio masto renginių praktiką ir sprendimus, o iš šio sandorio neketina uždirbti didesnės, nei įprasta maržos veikiant konkurencijos sąlygomis. Pasak jo, derybų metu, suma buvo papildomai sumažinta beveik dešimtadaliu – 200 tūkst. eurų.

„Telia“ įsipareigojo suteikti aukščiausio saugumo lygio IT bei ryšio paslaugas ir įrangos už 2,7 mln. eurų. Galutinė kaina gali būti ir mažesnė, nes pagal sutartį, „Telia“ neskaičiuos paslaugų, kurių neprireiks. Lietuvoje „Telia“ turi Nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbios įmonės statusą ir atsakingų šalies tarnybų išduotas pažymas darbuotojams dirbti su ne vieša informacija.

Ruošiasi kibernetinėms atakoms

„Telia“ pranešime dar nurodoma, kad pagal NATO standartus, renginio metu keliami maksimalūs reikalavimai operacijų valdymui ir kibernetiniam saugumui.

„Telia“ ir tik kelios kitos specializuotos IT bendrovės Lietuvoje gali užtikrinti aukščiausio operacinio saugumo lygį, kiti mobiliojo ryšio operatoriai veikia keliomis saugumo pakopomis žemiau.

NATO renginio metu ir prieš jį „Telia“ ruošiasi visiems galimiems scenarijams, įskaitant ir tą, kad priešiškos jėgos gali bandyti atjungti ne tik „Litexpo“, bet ir visą Lietuvą atkirsti nuo tarptautinio interneto. Todėl „Telia“ „Litexpo“ centre savo sąskaita įsipareigojo teikti dešimtkart didesnį duomenų pralaidumą, nei nurodyta specifikacijose“, – rašoma pranešime.

Dar nurodoma, kad „Telia“ turi didžiausią ir plačiausią tarptautinių jungčių tinklą, jo pralaidumas siekia 1 terabitą per sekundę (Tb/s) ir yra didesnis, nei visų kitų Lietuvos operatorių kartu sudėjus.

„Daugiau kaip pusė tarptautinių duomenų perdavimo ir balso skambučių srauto eina per tarpusavyje nesusijusias jungtis su Lenkiją, Latvija ir Švedija. Tai leidžia teikti tarptautines interneto paslaugas be trikdžių net ir tuo atveju, jei kuri nors jungtis nustotų veikti“, – dėstoma pranešime.

„Turime pažangiausią DDoS apsaugos sistemą, techninę ir programinę įrangą bei daugiausiai kvalifikuoto personalo. „Bitė“ dėl keliskart mažesnio tinklo niekada neturėjo poreikio tokioms didelėms investicijoms į apsaugą nuo DDoS atakų“, – kalbėjo D. Karpovič.

„Telia“ verslo vadovo teigimu, „Bitė“ be papildomų IT partnerių nebūtų buvusi pajėgi atitikti keliamų reikalavimų. Subrangovų dalyvavimas tokio sudėtingumo projekte, pasak D. Karpovičiaus, keltų papildomą riziką nesuvaldyti kompetencijų ir techninio suderinamumo. Tas ypač svarbu siekiant garantuoti saugumą.

ELTA primena, kad Seimo Antikorupcijos komisija trečiadienio posėdyje aiškinsis, kaip NATO viršūnių susitikimui besirengiantys parodų rūmai „Litexpo“ užtikrina vykdomų viešųjų pirkimų ir tam skirtų biudžeto lėšų skaidrumą.

Komisija prieš porą savaičių paskelbė pradėjusi rinkti informaciją iš atsakingų institucijų apie tai, kaip „Litexpo“ organizuojant viešuosius pirkimus sekėsi eliminuoti korupcines rizikas bei kokias korupcijos prevencijos priemones valstybės įmonė taikė.

Viešųjų pirkimų tarnyba jau nagrinėja telekomunikacijų bendrovės „Bitė Lietuva“ skundą dėl galimai neskaidriai tokiu būdu vykdyto ryšio paslaugų teikimo konkurso. Įmonė pažymi, kad konkursą laimėjusios „Telia Lietuva“ stambaus verslo klientų padalinio vadovas Alesandras Golodas kartu yra ir „Litexpo“ valdybos narys, todėl esą galėjo paveikti konkurso rezultatus. „Bitė“ tikina galėjusi šias paslaugas suteikti 900 tūkst. eurų pigiau.

NATO viršūnių susitikimas vyks liepos 11–12 dienomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.